reklama 11D

Equinews: Trunda se kvalifikoval na olympiádu. Hegnus vyhrál Velkou

ikonka

Česká republika má druhého jezdce kvalifikovaného na olympijské hry ve všestrannosti. – Hegnus vyhrál před prázdnými tribunami 130. Velkou pardubickou. – Jan Verner zářil v Mostě, hlavní dostih však ovládla Vendula Korečková. Více v Equinews.
14.10.2020 12:58  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLINĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Druhým českým olympionikem ve všestrannosti může být za rok Trunda

Dalším českým jezdcem, který si splnil olympijskou kvalifikaci, je Miroslav Trunda. S klisnou Shutterflyke uspěl na závodech v polské Strzegomi, kde absolvoval náročnou soutěž CCI4*-L a skončil na devátém místě.
 
Na celkovém umístění však českému reprezentantovi příliš nezáleželo. Podstatné bylo, aby se mu podařilo v úvodní drezuře předvést výkon ohodnocený minimálně 55 procenty, v sobotní cross-country dojel s nejvýše 11 trestnými body na překážkách a s maximálním překročením času o 75 sekund a parkur překonal s maximálně šestnácti trestnými body.
 
Drezuru česká dvojice dokončila s 62,86 %, v sobotní cross country inkasovala pouhých 6 trestných bodů za překročení času a skončila na dílčím pátém místě. Závěrečný parkur již jela na jistotu a zapsala si pouze 5,2 trestných bodů a umístila se devátá. 
 
Ihned po návratu do domovské stáje v Líšnici nedaleko Prahy poskytl Miroslav Trunda naší televizi exkluzivní rozhovor, ze kterého vám nabízíme krátký úryvek. 
 

Hegnus to dokázal. Před prázdnými tribunami vyhrál Velkou pardubickou

Bez diváků a jen s nejnutnějším počtem lidí v areálu závodiště se běžela 130. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Do jubilejního ročníku nastoupilo 18 koní včetně čtyř minulých vítězů.
 
Úvod 6900 metrů dlouhého dostihu provázela velká nervozita. Startérka Soňa Froňková pustila jezdce a koně na trať až na druhý pokus a z pole byl cítit neklid.
 
Do čela se dostali Player a Stretton, blízko špice se pohybovali i Vandual a Hegnus. Tato sestava zavedla pole na Taxisův příkop, kde spadli svěřenci Josefa Váni No Time To Lose a Sottovento. Osmiletý spolufavorit Sottovento bohužel pád před doskokovou hranu příkopu nepřežil.
 
Následovaly ještě dva pády. Na Irské lavici skončil největší outsider All Scater a za Popkovickým skokem vypadl Niklas Lovén z Catch Lifea.
 
Na předních příčkách pracovali Stretton, Player a Vandual. Postupně se ke koním na špici přidával i Lodgian Whistle, zatímco předloňský vítěz Tzigane du Berlais dlouho cválal poslední a nijak zvlášť aktivní nebyl ani obhájce vítězství Theophilos.
 
Při nabíhání do poslední fáze oranice odskočili Player a Vandual, ale Hegnus si je hlídal. Za poslední překážkou zaútočil ještě Talent a ve strhujícím finiši bojovali o vítězství čtyři koně.
 
Nejvíce sil měl nakonec dvanáctiletý Hegnus s žokejem Lukášem Matuským, který porazil lehce o 1 3/4 délky druhého Playera. Třetí finišoval Vandual před Talentem a Tziganem du Berlais. Celkem se do cíle dostalo 13 koní.
 
Hegnus hájí barvy svého chovatele Františka Ševců a ve valašských Velkých Karlovicích ho trénuje Radek Holčák, pro kterého to byl druhý úspěch ve Velké pardubické.
 

Verner zářil v Mostě, hlavní dostih však získala Korečková

Hipodrom Most hostil v sobotu 10. října mimořádný mítink. Program za zavřenými dveřmi s osmi dostihy částečně zaskočil za dostihové dny v Chuchle Areně Praha a Pardubicích, které ustoupily opatřením proti šíření Covidu-19.
 
Hlavní dostih, Podzimní cena Charvát Group na 2000 metrů, se stal velkým představením čtyřletého valacha Grigri de Lancray. Hnědák stáje Přikryl s.r.o. vedený Vendulou Korečkovou přešel hned po startu na špici a tam vydržel až do cíle.
 
Svěřenec trenéra Filipa Neuberga v závěru jistě o 1 1/2 délky odrazil nápor Boruvky, třetí doběhla Storm de Nuit. Grigri de Lancray zvítězil letos již potřetí, i při předchozích úspěších v Mostě a Velké Chuchli se prosadil stylem start - cíl.
 
Vendula Korečková dovedla v rámcovém programu k úspěchu ještě tříletou klisnu Cathy Ames a stala se jedním ze tří jezdců, kteří v sobotu získali double.
 
Dvakrát zvítězili ještě amatérka Sabina Mokrošová a také žokej Jan Verner, který se díky úspěšnému odpoledni v Mostě posunul do čela průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu.
 
Ve formě jezdící Verner nejprve po chytré jízdě dovedl k vítězství poprvé startující dvouletou klisnu Jean Blue ze stáje Dr. Charvát v Ceně společnosti Tipsport.
 
Následně slavil i s bělkou Reine D’ Argent v Ceně Hipodromu Most na 2200 metrů. Svěřenkyně trenéra Pavla Hlavatého ze stáje Excelent-K. s.r.o. Liberec po tuhém boji o nos zdolala veterána Fabryana. Třetí doběhl Shedir.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE