reklama 11D

Podpora stájí na Ukrajině je stále potřeba. Chystají se na těžkou zimu

ikonka

Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace mapuje situaci v jezdeckém prostředí na Ukrajině. Podle průzkumu z léta 2022 je před blížící se zimou ohroženo několik tisíc koní ustájených v regionech, kde majitelé neměli šanci zásobit se senem.
20.09.2022 15:15  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Půl roku války za sebou nechalo zkázu a utrpení. Válka zničila životy, naděje i sny lidem z ukrajinské jezdecké komunity, sportovcům, trenérům, veterinářům, kovářům či chovatelům. Mnoho jezdců a jejich rodin se muselo evakuovat po Ukrajině nebo i mimo její území a všechno nechat za sebou. Mnoho z nich se zapojilo do aktivní obrany země a do boje za svobodu. Mnoho se stalo pomáhajícími dobrovolníky. Ukrajinští jezdci dělali vše, co mohli, aby se o své koně postarali, někdy na svůj úkor, kdy mnohdy riskovali životy. Po celou dobu pomáhá také západní svět udržet ukrajinské koně v bezpečí.
 
Podzim bohužel nepřináší úlevu. Potřeba humanitární pomoci na Ukrajině roste, rostou ceny potravin, pohonných hmot, zhoršuje se ekonomická situace a lidé nemají prostředky ani na základní potřeby svých rodin. V mnoha regionech hrozí, že kvůli neustálým útokům zůstanou bez dodávek tepla, vody a elektřiny. Pro koně to znamená velkou nejistotu, že je někdo uživí, hrozí hlad, hrozí, že se ocitnou uprostřed válečných zón.
 
Pozornost západního světa se ovšem od Ukrajiny odklání z důvodu jeho vlastní obtížné ekonomické situace, vážné energetické krize a rizika inflace. „Na jaře jsme zažili období obrovského zoufalství, nejistoty a paniky, zároveň jsme ale byli svědky bezprecedentní vlny solidarity a podpory. Lidé z celé Evropy, USA, Kanady, Austrálie, Japonska a dalších částí světa přijali volání a přišli na pomoc. Nyní ale válka nezatěžuje jen Ukrajinu, ale celý demokratický svět. Je to velká výzva udržet a navýšit úroveň podpory a odhodlání stát za Ukrajinou, aby Ukrajinci přežili a během podzimu a zimy neztratili naději,“ vysvětlil Mykhaylo Parkhomchuk, zakladatel charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace, novou fázi války.
 
Od prvního dne války vstoupilo do pomoci Ukrajině mnoho organizací. Společně se podařilo:
- základní veterinární vybavení dostat k veterinářům a koním na Ukrajině
- humanitární pomoc, jako krmení, seno, vybavení, využilo 200 stájí s více než 5 tisíci koňmi
- více než 500 koní se evakuovalo po území Ukrajiny, případně tito koně našli zázemí v zahraničí
- stovkám jezdců z Ukrajiny se dostalo možnosti přesunout se a pracovat na území Evropy
- ukrajinští sportovci získali podporu, aby mohli dál trénovat a reprezentovat na mezinárodních závodech
 
Toho všeho bylo možné dosáhnout jen za pomoci dobrovolníků a dárců, včetně členů globálních organizací, jako je Mezinárodní jezdecká federace FEI a fond FEI Solidarity, spolku British Equestrians for Ukraine, Americké jezdecké federace, soukromých nadací a charit, stejně jako mnoha dalších národních federací, sportovních klubů a organizací zasazujících se o welfare.
 
 

Výzvy k řešení a požadavky na humanitární pomoc

Situace v ukrajinském jezdectví není dobrá. Průzkum, který provedl UEF-CF v létě 2022 ukázal, že polovina stájí není připravena na zimu. Neměly šanci získat a uskladnit seno, zhruba 4 až 5 tisíc koní v bezmála dvou stech stájí je ohroženo hladem. Nejzranitelnější regiony jsou ty ležící blízko k válečným zónám a osvobozené regiony, kde je kromě vážných ekonomických potíží bráněno sklizni a přepravě sena. Překážkou v tom jsou vojenské akce, zaminovaná území, zničené stroje a zařízení. Ceny sena jsou velmi vysoké. Někde dosahují 200 eur za tunu, což je ekvivalent minimální měsíční mzdy na Ukrajině.
 
Obnova koňského průmyslu bude vyžadovat značné úsilí. V roce 2022 byly zrušeny téměř všechny akce a zničeno nebo vážně poškozeno bylo mnoho závodišť a chovatelských provozů. Válka má katastrofální dopad na psychiku obyvatel Ukrajiny, jezdeckou komunitu nevyjímaje.
 
„Válka zničila všechno, co vybudovaly poslední generace. Všechno, na co jsme jako koňařský národ byli hrdí. Přestavba bude zdlouhavý proces a bude vyžadovat spoustu zdrojů. Rozsah škod na jezdecké infrastruktuře zatím není zmapován. Měli bychom se nyní zaměřit na naše lidi – lidi, kteří zažili traumatické události, zejména děti. Doufáme, že vytvoříme síť klubů a stájí, kde váleční veteráni a traumatizované děti získají pomoc a podporu prostřednictvím hipoterapie a rehabilitačních programů,“ vysvětlil Mykhaylo Parkomchuk novou strategii UEF-CF. „Mnoho studií ukazuje, že spojení mezi lidmi a koňmi může zlepšit emoční uzdravení a zvýšit psychickou odolnost. Využijme tento potenciál – tuto superschopnost koní – ve prospěch Ukrajiny.“
 
UEF-CF bude i nadále podporovat ukrajinské jezdce. Víme, že náprava způsobených škod bude trvat roky a nejtěžší časy jsou teprve před námi. Nebude možné dosáhnout nápravy bez podpory západního světa. UEF-CF již plánuje opatření k zajištění bezpečnosti koní a zahájila diskuse o poválečné rekonstrukci. UEF-CF vyzývá sportovce, kluby, sportovní organizace, organizace na ochranu koní, aby se spojili a vyšli s obnoveným příslibem solidarity s Ukrajinou a ukrajinskou jezdeckou komunitou, aby se zaměřili na budoucnost. Ukrajinci potřebují pomoc se zahájením rehabilitačních opatření, obnovením sportovních aktivit a pokračováním v úsilí o blaho koní.
 

Co je Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace

Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace UEF-CF je jednou z nejmladších a nejrychleji rostoucích organizací na Ukrajině. Zaměřuje se na pomoc jezdcům a koním během války. Vznikla čtvrtý den konfliktu. Fond poskytl pomoc více než pěti tisícům koní, asistoval při evakuaci, pomohl poskytnout ustájení a krmivo. V současné době je na Ukrajině distribuováno přes 1200 tun potravin a lůžkovin prostřednictvím transparentního systému žádostí o pomoc, silné logistiky a neúnavné práce dobrovolníků. UEF-CF je registrovaná v Belgii a jejím posláním je pomáhat ukrajinské jezdecké komunitě v době krize. Nadace úzce spolupracuje s FEI, EEF a národními jezdeckými federacemi. 
 
Zdroj: Tisková zpráva UEF-CF
Foto: UEF-CF



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE