reklama 11A

Do Česka jsem se dostal úplnou náhodou, vzpomíná Aleksandr Onoprienko

ikonka

Fanoušci ho znají jako drezurního jezdce. Málokdo možná tuší, jaká byla jeho kariéra před příchodem do Česka. O rodném městě zničeném válkou, o jezdeckých začátcích na Ukrajině či parkurových úspěších si s námi povídal Aleksandr Onoprienko.
11.04.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Aleksandra Onoprienka nemusíme tuzemským znalcům drezury dlouze představovat. Jako jezdec dosáhl úrovně Grand Prix a mezi lety 2000 a 2012 nasbíral řadu vítězství a předních příček na národních i mezinárodních závodech. V České republice žije už více než pětadvacet let.
 
Pochází z Charkova, což je druhé největší město na Ukrajině. A bohužel je to zároveň místo, jež si ruská armáda vybrala jako jeden z hlavních cílů při právě probíhající invazi. 
 
„Je to krásné město, které je teď napůl zničené bombardováním,“ říká Aleksandr a vzpomíná na dětství a své začátky u koní: „Jezdectví jsem se začal věnovat, když mi bylo dvanáct let. V rodině jsme koně neměli. Za totality nebylo možné mít vlastního koně, ale bydleli jsme hned vedle jezdecké školy. Tam jsem se zapsal jako žák. Závodil jsem od roku 1972, tehdy jsem měl jednoho koně do parkuru a jednoho pro military.“
 
 

Parkurové úspěchy

Asi málokdo ví, že se Aleksandr před úspěšnou drezurní kariérou věnoval parkurovému skákání. A to rovněž na nejvyšší úrovni. „Mým prvním skokovým koněm byl hřebec neznámého původu Jasnyj.  S ním jsem se dostal do juniorské reprezentace Ukrajiny a v roce 1973 jsem s ním závodil na Ceně Československého filmu CSIO v Praze. Ve skoku mohutnosti jsem tam tehdy obsadil druhé místo. Také jsem s ním dosáhl titulu mistra sportu Sovětského svazu. Byl to kůň s velkým srdcem, na kterého vzpomínám doteď. Vlastně všichni moji životní koně, a byli celkem tři, byli velké osobnosti.“
 
Aleksandr nastoupil v roce 1974 tříletou vojenskou službu u námořnictva. Po návratu byl zaměstnán jako pracovní jezdec v jezdecké škole. Poté, co absolvoval vysokou školu tělovýchovy a sportu, začal působit jako trenér. Dalším jeho výrazným skokovým koněm byl trakénský hřebec Echor. „S ním jsem zaznamenal největší úspěchy. Závodili jsme až do stupně T a dostali jsme se do seniorské reprezentace Ukrajiny. Můj úspěšný drezurní kůň Arcon, jehož jsem jezdil už v Česku, byl jeho synem,“ říká s tím, že z této doby je nejvíc pyšný na výsledky svých svěřenců, z nichž tři dosáhli na titul mistra sportu.
 

Čtěte také: Mělnická líheň talentů. Klub, v němž rostou parkuroví reprezentanti

 
U nás je jméno Aleksandra Onoprienka spojené hlavně s drezurou. „Do České republiky jsem se dostal v roce 1996, a to čistě náhodou. Vezli jsme koně do obchodní stáje v Chlaponicích. A tam jsem pak dostal nějaké nabídky práce od soukromých majitelů koní. Jsem nesmírně vděčný všem, kdo mi tehdy pomohli tady zůstat. Od roku 2009 jsem občanem ČR, za což jsem také moc vděčný, obzvlášť přátelům, kteří mě v tom podporovali,“ říká.
 
 

Drezura v sedle Arcona

Česká drezurní scéna není velká a Aleksandr se poměrně záhy stal jednou z jejích výrazných tváří. Velký podíl na tom měl český teplokrevník Arcon. „Byl to syn již zmíněného Echora, narodil se v roce 1995 a jeho chovatelem byl Petr Kříž. Byl to charakterní kůň, velká osobnost, kámoš, parťák a člen rodiny,“ popisuje jezdec hnědáka, s kterým mimo jiné dosáhl na titul Jezdec roku 2008, vyhráli spolu ČSOB Pohár Jezdectví v letech 2007 a 2008 a v době těchto úspěchů si také Aleksandr vyjel zlatý odznak České jezdecké federace.
 
„To jsou úspěchy, kterých si nejvíc vážím,“ dodává. Do výčtu milníků patří jistě také starty na mezinárodních závodech CDI v Brně, Mariánských Lázních, Budapešti, Lipici, Mariakálnoku nebo Kaposvaru. To vše s Arconem.
 
 

Domov v jižních Čechách

Domov našel rodák z Charkova v jižních Čechách. Je členem klubu JSK Varta-Aleko. „Nedaleko Strakonic mám malý baráček. Jsme tady jen s manželkou, bohužel rodinu se nám i přes veškerou snahu nepodařilo sem dostat. Mám dva koně ustájené u pana Václava Bartoše v Chrástu u Březnice. Jsem tam velice spokojený. Za vše, co pro mě dělají, za hezký přístup, jim chci poděkovat.“
 
Své koně jezdí denně a k tomu se aktivně věnuje trenérské činnosti. „U Ilony Heyrovské trénuji mladé drezurní koně, kteří se účastní s dobrými výsledky KMK. Do parkuru připravuji Adélu Žákovou. Loni byla druhá na dětském mistrovství republiky družstev,“ 
 
K dalším svěřenkyním patří jedenáctiletá Emma Paroubková. „Jezdí za klub Ing. Petr Dajbych a první drezurní start absolvovala v červnu 2021. Byla třetí. To se mnou ještě netrénovala. Během pár týdnů naší spolupráce si splnila kvalifikaci na mistrovství republiky pony. Loni závodila úspěšně na poníkovi Rico Jack Sambars. Letos ale musela první závody jet na velkém koni, protože Rico byl zraněný,“ říká Aleksandr, kterého práce trenéra velmi baví. „České jezdectví šlo ohromně nahoru. Sleduji to od doby, co tu jsem, tedy od roku 1996. Sport se zlepšuje ve všech směrech, klobouk dolů,“ dodává.
 
Foto: Josef Malinovský, další snímky poskytl Aleksandr Onoprienko



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE