reklama 11B

Top hřebci Cornet Obolensky a Comme Il Faut byli evakuováni z Ukrajiny

ikonka

Dobrých zpráv není v této těžké době nikdy dost. Mnohým chovatelům a milovníkům koní po celém světě udělala velkou radost zpráva Martina Peterse na sociálních sítích, že dva špičkoví hřebci Cornet Obolensky a Comme Il Faut byli evakuováni z Ukrajiny.
09.03.2022 22:40  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C
 
Dva populární plemeníci a někdejší sportovní hvězdy Cornet Obolensky a Comme Il Faut byli do středy 9. března na Ukrajině. Stáli v hřebčíně Žaškiv, který se nachází přibližně 140 kilometrů od ostřelovaného Kyjeva. Naštěstí se je podařilo evakuovat.
 
Zprávu doplněnou o fotografii zmíněných hřebců zveřejnil prostřednictvím sociálních sítí Martin Peters a nadchla tisíce lidí z jezdecké a chovatelské komunity. Za prvních šest hodin měl příspěvek kolem 3.500 reakcí, přes 400 komentářů a 1.500 sdílení. 
 
Jak jsme již informovali na Jezdci.cz, Comme Il Faut je s hřebčínem Žaškiv spojený už od narození. Jeho otcem je totiž Cornet Obolensky, a potomek připadl právě Ukrajincům. Majetkové poměry byly dohodnuty ještě před tím, než byly spojeny geny Corneta s další hvězdou skokové historie Ratinou Z, a on pak přišel na svět. 
 

Psali jsme: Hřebčín válce na dosah. Žaškivu patří Cornet Obolensky i Comme Il Faut

 
V současné době je jeho spolumajitelem také Berni Wickenbrock, jehož citovala 26. února, tedy dva dny po zahájení invaze na Ukrajinu, Anna Nyström na švédském serveru Hippson.se: „Minulý týden jsme se pokusili dostat koně Comme Il Faut a Cornet Obolensky z Ukrajiny, ale bohužel už bylo pozdě. Nyní nikdo ze země nejezdí.“
 
Comme Il Faut měl vyloženě smůlu. Když se v září 2021 loučil při mistrovství Evropy v Riesenbecku, uváděla média, že v Žaškivu stráví podzim a část zimy, aby se se začátkem připouštěcí sezony přesunul do Německa. Jeho transport byl dle webu Horses.nl plánován na čtvrtek 24. února, tedy přesně v den začátku ruské invaze. Stačilo by naložit ho o den dříve, ale nestalo se... A tak pár desítek kilometrů od válečné vřavy zůstal nejen jeden z nejlepších plemeníků posledních dvaceti let, ale i jeho neméně kvalitní syn. 
 
Německý chovatel Jan Ligges, který se s Nychyporenkem přátelí a je s ním v neustálém v kontaktu, vnášel do situace klid. Ve čtvrtek 3. března pro Reitermagazin řekl: „Hřebčín je na velice venkovském místě, v lokalitě se zatím vůbec nic neděje.“ O necelý týden se koně podařilo naložit a odvézt z Ukrajiny.
 

Nepřehlédněte: Mnoha stájím na Ukrajině dochází krmivo. Rychlá pomoc jde přes e-shopy

 
Informaci, že koně už Ukrajinu opustili, přinesl německý portál St. Georg. Hřebci jsou momentálně v Polsku a jedou do německé stanice Huberta Vornholta, který v rozhovoru pro zmíněnou redakci tuto informaci potvrdil. Uvedl také, že zaměstnanci ukrajinského hřebčína počkali, až se sníží provoz na silnicích k hranicím, a poté hřebce převezli na polsko-ukrajinskou hranici. A tam na své koně čekali řidiči z Německa, kteří se ujali přepravy.
 
Jak doplnil polský web Świat Koni, v hřebčíně Žaškiv zbývá asi 200 koní a v tuto chvíli nemohou být evakuováni. Zda se plánuje přeprava alespoň některých z nich na bezpečnější místo, není známo.
 
Zdroj: Świat Koni, St. Georg, Martin Peters
Foto: poskytl Martin Peters



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE