reklama 11D

Nadace nově vyrábí krmiva pro koně na Ukrajině, kteří potřebují pomoc

ikonka

Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace oznámila, že zahájila výrobu krmné směsi pro koně v rámci humanitárních aktivit. Cílem je snížit náklady na logistiku pomoci ze zahraničí, využití místních surovin a dát práci ukrajinskému podniku.
24.06.2022 13:41  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12B
 
Jak informovala Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace, z výrobní linky na Ukrajině sjelo prvních devadesát tun krmiva UEF-CF pro koně. Krmná směs je balena do charakteristického modrožlutého obalu a je určena výhradně pro humanitární pomoc.
 
Je to výsledek dlouhodobé snahy charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace. Cílem je vyrábět humanitární krmivo pro koně na Ukrajině a snížit tím náklady na logistiku materiální pomoci ze zahraničí. V neposlední řadě chtějí zástupci nadace využívat místní suroviny od farmářů a dát práci ukrajinskému podniku na výrobu krmiv, čímž pomáhá místní ekonomice.
 
Asi sto tisíc ukrajinských koní je aktuálně v potížích. V prvních měsících války obdržela UEF-CF ze zahraničí velké množství darů humanitární pomoci, které problém částečně vyřešily. Vytvořila však také některé nové potíže, protože darované potraviny pocházely od široké škály značek, výrobců a zemí. Načasování a množství věcných darů bylo nepředvídatelné. Časté změny krmiva ztěžovaly rehabilitační proces u oslabených a hladovějících koní a za určitých podmínek dokonce ohrožovaly zdraví koní.
 
Když se objem humanitární pomoci začal snižovat a náklady na logistiku se zvyšovaly, padlo rozhodnutí efektivněji využít finanční prostředky od dárců a vyrábět krmiva na Ukrajině v jedné z technologicky nejvyspělejších továren na zpracování krmiv – krmivárně Letychiv, která je součástí společnosti Edinstvo Holding.
 

Psali jsme: První ukrajinský tým ve voltiži. Na závody se připravoval na Slovensku

 
Projekt byl realizován díky spolupráci s holandským výrobcem prémiových krmiv pro koně Horsefood. Ten vyvinul speciální recepturu základních živin, vitamínů a doplňků potřebných pro koně po hladovění nebo po období omezení stravy, či se sníženou imunitou. Receptura Horsefood tvoří 25 % složení. Zbývajících 75 % krmiva tvoří suroviny z Ukrajiny – ječmen, pšenice, otruby, kukuřice a melasa. Podstatou produktu je, že odpovídá aktuálním potřebám koní na Ukrajině, kteří nepotřebují vysokoenergetické krmivo. Zároveň většina z nich trpí podvýživou, stresem, častým transportem a neobvyklým životním stylem.
 
„Využití ukrajinské továrny na krmiva řeší několik problémů najednou,“ řekl Mykhaylo Parkhomchuk, zakladatel Charity Foundation Ukrajinské jezdecké federace a generální sekretář Ukrajinské jezdecké federace. „Místní produkce snižuje pestrost a neustálou obměnu krmiva, což zvyšovalo riziko zdravotních problémů koní. Využití místních surovin a produkce také umožňuje UEF-CF využít finanční dary, které dostáváme z celého světa, a použít je na Ukrajině k přímé pomoci nejen jezdecké komunitě, ale také farmářům a místním společnostem na Ukrajině,“ dodal. 
 
Krmivo je baleno ve speciálně potištěných pytlích, na kterých je uvedeno: „humanitární pomoc, neprodejné“. Podle týmu UEF-CF to pomůže vyhnout se zneužití a možnému přeprodávání. Toto krmivo, stejně jako další humanitární pomoc od nadace, může získat jakákoli stáj nebo jezdecký klub na Ukrajině, ať už se jedná o domácí zázemí s jedním koněm či poníkem až po velkou stáj nebo dostihové závodiště. 
 

Čtěte také: Irina a Wolfram jsou opět spolu. Koně se podařilo přivézt z Ukrajiny

 
„Nezáleží na hodnotě nebo původu koně. Předpokládáme, že každý kůň je pro svého majitele nejoblíbenější,“ říká vedoucí ukrajinských operací Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace Taisiya Stadničenko. „Většina majitelů trpí nedostatkem finančních prostředků pro chov svých koní. Naším cílem je pomoci jim nakrmit koně v nejtěžší době adaptace na novou realitu, aby se o osudu svých zvířat nerozhodovali unáhleně.“
 
Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace funguje od začátku války. Pomohla již zhruba 170 stájím s celkovým počtem přes 3.500 koní. V současné době potřebuje další pomoc asi 300 stájí a klubů.
 
Foto: poskytla Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace
Zdroj: tisková zpráva Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

Související informace

První ukrajinský tým ve voltiži. Na závody se připravoval na Slovensku
Irina a Wolfram jsou opět spolu. Koně se podařilo přivézt z Ukrajiny
Český spolek pomáhá koním na Ukrajině. Uskutečnil už i první transport
Do Česka jsem se dostal úplnou náhodou, vzpomíná Aleksandr Onoprienko
UEFCF má druhou evakuační stáj na Ukrajině. Zachráněných koní přibývá
Měsíc od založení nadace UEF: Tuny krmiva a desítky zachráněných koní
Šampion a vítěz Velké pardubické spojili síly. Přivezou pomoc Ukrajině
Ve Lvově vznikají evakuační stáje pro čtyřicet koní. Potřeba je senáž
Ruští okupanti zapálili stáje i s koňmi. Většina uhořela, přežili dva
První koně z okolí Kyjeva a Oděsy dorazili do tranzitní stáje v Polsku
Humanitární pomoc pro koně dorazila na Ukrajinu. Zamířila i do Kyjeva
Další tuny krmiva pro koně míří na Ukrajinu. Cesta do Kyjeva je dlouhá
Pomoc koním na Ukrajině pokračuje. První tuny krmiva odjedou v pondělí
Top hřebci Cornet Obolensky a Comme Il Faut byli evakuováni z Ukrajiny
Mnoha stájím na Ukrajině dochází krmivo. Rychlá pomoc jde přes e-shopy
ČJF vyzývá k pomoci Ukrajinské jezdecké federaci. Potřebuje krmivo
Hřebčín válce na dosah. Žaškivu patří Cornet Obolensky i Comme Il Faut
ASCHK ČR a ZCHKS jsou připraveni pomoci ukrajinským chovatelům koní
Reakce ČJF k situaci na Ukrajině. Platí zákazy pro Rusko a Bělorusko
FEI ruší všechny mezinárodní jezdecké závody v Rusku a Bělorusku
Pomoc pro koně na Ukrajině: Jsme vděční, říká generální tajemník ВФКС
NEPŘEHLÉDNĚTE