reklama 11B

Český spolek pomáhá koním na Ukrajině. Uskutečnil už i první transport

ikonka

Nejvíce aktivní v oblasti pomoci koním na Ukrajině je Charitativní nadace Ukrajinské jezdecké federace, ale i v České republice vznikl organizovaný spolek lidí, kteří chtějí koním postiženým válečným konfliktem pomoci. Dosáhl už i prvních výsledků.
29.04.2022 14:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Spolek, který se snaží pomáhat jak dopravou krmiva pro koně na Ukrajinu, tak transporty koní do karanténních stájí v Polsku a na Slovensku, má za sebou první úspěšnou cestu.
 
„Již delší dobu mě štvalo, že se pro koně na Ukrajině pomoc v České republice nijak neorganizuje, rozhodli jsme se začít něco dělat sami. S přáteli jsme založili spolek Help for Horses, který je primárně založený právě na pomoci pro koně. Sehnali jsme prostředky na krmivo pro koně, konkrétně se jednalo o 1,5 tuny krmiva granule a müsli od firmy De Heus. Tato firma pak darovala 0,5 tuny granulí Energis pro koně zdarma,“ vysvětlila v úvodu svého povídání Petra Trdlová.
 
Zmíněná krmiva 11. dubna osobně odvezli na Ukrajinu, kde byla za hraničním přechodem Krosčienko – Smolnica domluvená překládka. „Katheryna Shcherbyna následně krmivo dále vezla do stáje Favorit Riding Club v Kyjevě, z hranic to měl do jejich stáje zhruba 700 kilometrů. My jsme to měli z Prahy přes 800 kilometrů, takže to bylo zhruba na půl cesty.“
 
Prostředky na zmíněné krmivo členové spolku Help for Horses sehnali prostřednictvím skupiny na Facebooku „Kamínky nejen pro ZOO“. „Na konci března jsme malovali kamínky, které se pak dražily v aukci. Přidalo se k nám několik malířů z této skupiny a jsme opravdu moc vděční všem, kteří se malování i aukce zúčastnili. Za týden jsme touto cestou vybrali zhruba 28 tisíc korun, což pokrylo nákup krmení a část dopravy. S tou nám pomohl přepravce koní Miroslav Pavelka ze společnosti Equitravel.cz,“ vypráví dál Petra Trdlová.
 

Psali jsme: UEFCF má druhou evakuační stáj na Ukrajině. Zachráněných koní přibývá

 
Současně se snaží pomoci i konkrétním osobám, které by potřebovaly koně dostat z Ukrajiny do jiné, bezpečnější země. „Oslovila mě Irina Chernenko Natchkebia s prosbou o pomoc. Asi před měsícem utekli z Kyjeva s šestnáctiměsíčním miminkem do Prahy. Jenže koně si do batohu, když utíkáte do bezpečí, prostě nepřibalíte. Její kůň Wolfram musel v oblasti Kyjeva zůstat, a tak se snažila oslovovat různé organizace v České republice. Nikdo jí však pomoc nenabídl, a tak se obrátila na mě,“ říká Petra Trdlová s vědomím, že dostat koně z válkou zasažené oblasti není vůbec jednoduché. 
 
„Největší problém je, že se musí sehnat 1000 eur na veterinární doklady pro převoz, 800 eur na clo, aby kůň mohl překročit hranice. Kůň stojí ve stáji, která je 68 kilometrů od Kyjeva. Irina sehnala dopravce, který za 300 eur převezl koně do tranzitní stáje v Kyjevě, kde se Wolframa podařilo přihlásit do transportu Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation. Ta probíhá mezi Kyjevem a Lvovem zdarma. Ještě měsíc zpět vozili koně přes hranice Ukrajiny až do polské karanténní stanice v Lesné Wole, ale nyní už tam doprava není možná a koně vozí jen do Lvova. I tak to pro nás bylo velmi důležité, že se koně podařilo dostat pomocí UEF do Lvova, kde proběhla desetidenní karanténa, aby kůň mohl pokračovat v cestě dál. Po udělení výjimky Státní veterinární správy byl kůň převezen dál do Polska, kde absolvuje další, pro změnu měsíční karanténu. Až poté se bude moci přesunout do cílové destinace v Praze, kde se Wolfram bude moci znovu setkat s Irinou. A my uděláme vše, co bude v našich silách, aby se mohli zase setkat v bezpečí,“ uzavírá Petra Trdlová.
 
„Pokud by nám chtěl někdo pomoci, je možné přispět na transparentní účet spolku Help for Horses, z.s., jehož číslo je 2301624975/2010. Pokračujeme také v naší skupině ‚Pomoc pro Ukrajinské koně‘ v aukci kamínků. Na platformě Donio.cz probíhá taktéž sbírka nazvaná ‚Pomoc pro koně na Ukrajině‘. Oslovilo mě hodně stájí s prosbou o pomoc na krmivo, že nemají čím krmit. Nezvládneme pomoci všem, ale uděláme vše, co bude možné, abychom mohli zrealizovat další exporty krmiva a pomoci tak, jak bude v našich silách,“ dodává.
 
Foto: poskytla Petra Trdlová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE