reklama 11A

Pete býval divoký. Nikdy jsem neviděla koně tak házet hrby, říká Dujardin

ikonka

Rok 2023 završila olympijská šampionka Charlotte Dujardin vítězstvím ve Světovém poháru. Sedlala Imhotepa, jemuž přezdívá Pete. V mezinárodním sportu se spolu pohybují od roku 2022. Jezdkyně říká, že to, co ryzák dělal jako mladý, prý nikdy neviděla.
29.02.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Leanjo de Koster  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Letos jedenáctiletý valach Imhotep je velkou nadějí britské drezurní reprezentace. Holandský ryzák závodí s Charlotte Dujardin a za dva roky v mezinárodním sportu se vypracoval na nejvvyšší úroveň. Jeho původ ho k tomu přímo předurčuje. Jeho otcem je hřebec Everdale, medailista z olympijských her v Tokiu 2021. Dědem se strany matky je Vivaldi, podle žebříčku Světové federace chovatelů sportovních koní WBFSH aktuálně sedmý nejlepší drezurní plemeník na světě.
 
Narodil se v Nizozemsku u Tineke Huizing a ve dvou letech si ho všiml drezurní jezdec Henry Boswell, který na něj upozornil Carla Hestera. „Poslal mi video a já jsem se nakonec rozhodl ho koupit,“ vzpomíná britský olympijský reprezentant Hester. „Bylo to jedinkrát, kdy jsme koupili koně pouze na základě videa a určitě to nedoporučuji. Ale když u nás slezl z kamionu, byl jsem nadšený.“
 
Carl Hester je dlouholetým trenérem několikanásobné olympijské vítězky Charlotte Dujardin a právě ona se měla stát jezdkyní ryzáka Imhotepa, jemuž ve stáji nikdo neřekne jinak než Pete.
 
 

Divoké začátky

Ač se to dnes při pohledu na elegantní projev v obdélníku nechce zdát, Imhotep dal „svým lidem“ jako mladý hodně zabrat. „Pete byl tak strašně divoký. Pamatuji si, že když ho ve čtyřech letech jezdil Rob Barker, že jsem nikdy, vážně v životě nikdy, neviděla koně házet takové hrby! Dala bych Robovi metál, protože netuším, jak tohle dokázal usedět v sedle.“
 
Rob Barker připravoval valacha na úplném začátku a závodil s ním v sezoně 2017, tedy v jeho čtyřech letech. V dalším roce ho jezdila Sadie Smith, což je jezdkyně, která rovněž patří do stáje Carla Hestera. S ní došel na střední úroveň. Pak ho převzala Charlotte Dujardin. 
 
„Pete byl jako mladý vždy tím nejdivočejším v soutěži. Ale pak jsem zjistila, že uvnitř je schovaný milý a citlivý chlapík,“ přiznává jezdkyně, že za divokou slupkou se schovával hodný kůň. Dnes je mnohem klidnější a na závodech, kde to nezná, se drží dokonce spíš v pozadí. „Pete se díky Charlotte stal hodně soutěživým. Sledovat, jak se vyvíjí a jak se mění jejich vztah s Charlotte, to bylo pro mě opravdovým potěšením,“ říká Carl Hester.
 
 

Ve světové elitě

První mezinárodní start prožila dvojice Charlotte Dujardin a Imhotep v květnu 2022 na tříhvězdovém CDI v Compiegne. V Grand Prix Special tam dojela druhá se známkou přes 76 procent. Měsíc na to pak spolu okouzlili americký Wellington, kde vyhráli Grand Prix i Grand Prix Special. V druhém případě se už jejich známka dostala přes 78 procent.
 
V témže roce se Charlotte a Pete dostali do reprezentačního týmu Velké Británie na mistrovství světa v Herningu, ale na individuální medaili to ještě nebylo. Ve finále ve freestylu ale dojeli desátí. A britské družstvo získalo stříbro.
 
Výkony pak v roce 2023 měly vzestupnou tendenci. V celé sezoně nebyli horší než třetí. Vítězství slavili na CDI4* ve Windsoru a opět na mezinárodním mítinku ve Wellingtonu. Při CDIO v Cáchách dojeli třetí v Grand Prix Freestyle a pak přišla první velká medaile. Na mistrovství Evropy v Riesenbecku získala dvojice individuální bronz v küru, přičemž dostala od rozhodčích 91,396 procenta. Britové jako tým získali zlato. 
 
Sezonu pak Charlotte s valachem uzavřela ve velké stylu. V Londýně při tradičním předvánočním mítinku ovládla úlohu bodovanou do Světového poháru. Domácí publikum Charlotte miluje. Když se před sedmi lety loučil s kariérou její hvězdný kůň Valegro, bylo to právě při London International Horse Show, a tak si lepší místo pro první Petův triumf v sérii World Cupu nemohla ani přát. 
 
Imhotep je jedním z horkých adeptů na účast na olympijských hrách, které proběhnou v létě 2024 v Paříži. 
 
Zdroj: Horse and Hound, FEI, Equestrian Life



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }