reklama 11A

Když se z focení koní stane vášeň. Dalibor Gregor jim věnoval 30 let

ikonka

Dalibor Gregor patří mezi přední fotografy koní v České republice. Více jak rok např. dokumentoval přípravu seriálu Českem na koňském hřbetu. Za třicet let, kdy se fotografování věnuje profesionálně, vydal již přes šedesát knih o koních.
25.11.2021 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
I když Dalibor Gregor v roce 2021 oslavil třicetileté výročí od založení živnosti, fotografování se věnuje podstatně déle. Postupem času ho však víc a víc začali přitahovat koně.
 
„Já fotografuji už od dětství, protože svůj první fotoaparát jsem dostal od otce, když mi bylo osm let. Moje fotografická činnost tak trvá již skoro padesát let. Celá naše rodina má ráda zvířata, postupně jsem se začal více a více zabývat fotografováním, fotil jsem různá zvířata například tuleně v Anglii, u nás různá domácí zvířata. Poté jsem se dostal ke koním, u nich už jsem zůstal a stala se z toho taková celoživotní láska,“ vypráví v úvodu rozhovoru pro EquiRadio.
 
Také první zkušenosti u koní získal ještě před revolucí. „Koně jsem znal ještě před tím, než jsem je začal fotografovat. Sice nejsem aktivní jezdec, ale koně mám rád a nebojím se jich. S fotoaparátem se mezi nimi pohybuji pořád. První setkání proběhlo v dětství, a ne až v roce 1991, kdy jsem založil svou živnost a začal jsem v oblasti fotografování podnikat. Později přišla i oblast vydavatelská. Této živnosti se však nevěnuji na sto procent. Své civilní povolání si ještě stále zachovávám. Pouhé fotografování koní by bylo nejspíš těžké na přežití. Civilním zaměstnáním jsem ekonom a profesor na střední škole,“ vysvětluje.
 
Dalibor Gregor rád vzpomíná na fotografické začátky, ale zároveň přiznává, že dnes je vše díky digitálním fotoaparátům vše podstatně snadnější. „Tenkrát se nefotografovalo digitálem jako nyní, fotografovalo se hlavně na diapozitivy. Mé cesty za koňmi vypadaly tak, že jsem měl brašnu plnou filmů, musel jsem je měnit a bylo to docela zajímavé a napínavé. Nyní se s digitálním fotoaparátem mohu hned podívat a zjistím, zda je vše v pořádku. Tenkrát to šlo až po vyvolání diapozitivů. Mám je stále uchované v archivu, žádné fotografie nemažu a uchovávám si všechno. Rád vzpomínám na ty pěkné časy, kdy se sedělo v temné komoře a věnoval jsem se zvětšování a vyvolávání. Dnes se nafotí spoustu snímků a poté trávím hodiny u počítače a vybírám ty nejlepší.“
 
Většinu své fotografické kariéry Dalibor Gregor spolupracuje s různými hřebčíny a hřebčinci, a to nejen v České republice a na Slovensku. „Přes dvacet let spolupracuji s hřebčíny v Topolčiankách a v Kladrubech. Spolupráce se postupně vyvíjela podle toho, jak jsem si rozšiřoval svůj obzor. Začal jsem i více cestovat. V současné době to cestování není tolik možné, ale obecně fotografuji více v zahraničí než u nás. Když jsem rozjel i svou vydavatelskou činnost, měl jsem nějaký svůj ediční plán a chtěl jsem si zhotovit knihy věnované určitému plemeni, dejme tomu Lipicánům. Musel jsem hledat kontakty, oslovovat dotyčné osoby, plánovat si své cesty a na všechno se dobře připravit. Přípravy na takové cesty jsou otázkou měsíců, kdy se musí dát vše organizačně i finančně dohromady. Člověk vyjíždí, až když je toto všechno hotové. Ta samotná cesta už poté musí odpovídat onomu plánu a další etapa je poté vše zpracovat po příjezdu zpět.“
 
Přestože za poslední rok a půl byla možnost dostat se do zahraničí omezená, Dalibor Gregor se rozhodně nenudil, jelikož trávil hodně času s filmaři při natáčení dokumentárního seriálu Českem na koňském hřbetě. „Seriál se začal natáčet v létě 2020. Poprvé jsme se dali dohromady a začali jsme točit s kluky Krausovými. Já jsem si to natáčení moc užíval, jelikož je to úplně jiná práce než ta, na kterou jsem zvyklý. Já jako fotograf jsem individualista, který sbalí fotografickou výbavu, vezme si své věci a vyráží do světa. Tam jsem pak většinou sám a musím se spolehnout sám na sebe. Tato práce byla úplně jiná, najednou jsem byl v kolektivu několika lidí, kteří mají ten stejný cíl. Byl jsem si vědom, že jsem byl až ta druhá část celého procesu jako fotograf, tím hlavním byl kameraman. Snažil jsem se fotografovat nejen to, co se natáčelo, ale také i celou práci štábu. Byla to krásná práce, byl tam perfektní produkční i perfektní režisérka. S oběma bratry Krausovými byla veliká sranda, a i s kladrubskými koňmi a jejich ošetřovateli Jakubem Mackem a Jakubem Hlávkou máme nezapomenutelné zážitky. Jsem rád, že jsem si to mohl nafotit a obliba u lidí mě hřeje na srdíčku,“ vzpomíná na zajímavou a nevšední etapu v jeho fotografické činnosti spojené s koňmi.  
 
Poté, co Dalibor Gregor dokončil nejnovější knihu věnovanou velšským koním a poníkům již střádá plány na sezonu 2021, která pro něj bude jednatřicátou. „Ediční plán je hotový, ale ten dopředu neprozradím. Toto neděláme, abychom dopředu prozrazovali to, co chceme vydat. Výstavy mám naplánované, ale musím počkat, jak se bude vyvíjet pandemická situace. Už se těším až budu moci více cestovat. Každý rok jezdím do Lipice, kde mám spoustu kamarádů a přátel. Teď už jsem tam rok nebyl, takže doufám, že se tam dostanu. Říkat dopředu to však moc nechci, protože v této době není nic jisté,“ dodává známý fotograf v podcastu EquiRadia.  
 
Foto: poskytl Dalibor Gregor
Zdroj: EquiRadio



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE