reklama 11B

Další srbské zastavení Czech Lipizzan Expedition

Na Czech Lipizzan Expedition se vypravil fotograf Dalibor Gregor. Jeho osmou zastávkou, z které vám přinášíme jeho fotografie, byl hřebčín Narodna Ergela Karadjordjevo, jenž se nachází v Srbsku. Lipicány tam chovají od konce 19. století…
22.08.2017 12:13  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Z cesty v roce 2007 vznikla úspěšná kniha Lipicáni – Lipizzaners a velká foto výstava. Výstavu slavnostně otevřel a knihu pokřtil osobně ministr kultury České republiky Václav Jehlička,  J. E. Franc But Velvyslanec Slovinské republiky v České republice, ředitel hřebčína Lipica a mnoho dalších významných hostí.
 
V roce 2017, tedy přesně po 10 letech, se Dalibor Gregor rozhodl svou cestu za lipicány po Evropě zopakovat pod názvem II. CZECH LIPIZZAN EXPEDITION 2017. Tato expedice se koná pod laskavou organizační záštitou LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION.
 
Na webu Jezdci.cz budeme z jednotlivých částí zmíněné expedice publikovat zápisky a fotografie Dalibora Gregora. Předchozí části jsou k nalezení souvisejících článcích. 
 

Část osmá 

 
31. 7. 2017 – Narodna Ergela Karadjordjevo, Srbsko
 
Další zastávkou na mé cestě za lipicány v roce 2017 byl hřebčín Narodna Ergela Karadjordjevo v Srbsku.
 
Chov koní v oblasti dnešního hřebčína Karadjordjevo byl zahájen koncem 19. století. Původně bylo území pokryto dubovým lesem a pastvinami, ale již v roce 1901 zde byly postupně postaveny stáje a obytné budovy. Hřebčín ležící u Dunaje, asi 50 km od Nového Sadu, byl původně určen pro odchov hříbat.  (Výňatek z mé knihy „Lipicáni – Lipizzaners“)
 
Text a foto: Dalibor Gregor



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE