reklama 11B

Czech Lipizzan Expedition navštívila Szilvásvárad

Desátou zastávkou Czech Lipizzan Expedition 2017 byl hřebčín v maďarském městě Szilvásvárad. Fotograf Dalibor Gregor, který cestu po místech Evropy spojených s lipicány, tam strávil dva dny. Na fotogalerii se můžete podívat v příspěvku…
30.08.2017 11:40  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Z cesty v roce 2007 vznikla úspěšná kniha Lipicáni – Lipizzaners a velká foto výstava. Výstavu slavnostně otevřel a knihu pokřtil osobně ministr kultury České republiky Václav Jehlička,  J. E. Franc But Velvyslanec Slovinské republiky v České republice, ředitel hřebčína Lipica a mnoho dalších významných hostí.
 
V roce 2017, tedy přesně po 10 letech, se Dalibor Gregor rozhodl svou cestu za lipicány po Evropě zopakovat pod názvem II. CZECH LIPIZZAN EXPEDITION 2017. Tato expedice se koná pod laskavou organizační záštitou LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION.
 
Na webu Jezdci.cz budeme z jednotlivých částí zmíněné expedice publikovat zápisky a fotografie Dalibora Gregora. Předchozí části jsou k nalezení souvisejících článcích.
 

Část desátá

 

7. a 10. 8. – Szilvásvárad – Maďarsko

 
Další zastávkou na mé cestě za lipicány v roce 2017 byl hřebčín Szilvásvárad v Maďarsku.
 
Lipicáni se v Maďarsku chovají od roku 1806. Řízením osudu se hřebčín ocitl na dnešním místě – na náhorní planině v pohoří Bükk, kde přírodní podmínky nejvíce vyhovují potřebám lipicána. Nejnavštěvovanějším místem pohoří Bükk je městečko Szilvásvárad, ležící na severozápadním úpatí pohoří, které nabízí návštěvníkům mnoho přírodních, historických a technických zajímavostí. Idylické údolí Szalajka, které je součástí Szilvásváradu, je považováno za nejkrásnější maďarské horské údolí. (Výňatek z mé knihy „Lipicáni – Lipizzaners“)
 
Text a foto: Dalibor Gregor
 



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE