reklama 11C

Expedice CLE zavítala do domovských stájí v Lipici

Czech Lipizzan Expedition 2017 zavítala při své deváté zastávce do domovského hřebčína, který dal jméno celému plemenu, do slovinské Lipici. Není tedy divu, že na rozdíl od dalších navštívených míst, tam Dalibor Gregor strávil dva dny…
25.08.2017 11:34  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Z cesty v roce 2007 vznikla úspěšná kniha Lipicáni – Lipizzaners a velká foto výstava. Výstavu slavnostně otevřel a knihu pokřtil osobně ministr kultury České republiky Václav Jehlička,  J. E. Franc But Velvyslanec Slovinské republiky v České republice, ředitel hřebčína Lipica a mnoho dalších významných hostí.
 
V roce 2017, tedy přesně po 10 letech, se Dalibor Gregor rozhodl svou cestu za lipicány po Evropě zopakovat pod názvem II. CZECH LIPIZZAN EXPEDITION 2017. Tato expedice se koná pod laskavou organizační záštitou LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION.
 
Na webu Jezdci.cz budeme z jednotlivých částí zmíněné expedice publikovat zápisky a fotografie Dalibora Gregora. Předchozí části jsou k nalezení souvisejících článcích.
 

Část devátá  

1. - 2. 8. 2017 – Lipica, Slovinsko

 
Další zastávkou na mé cestě za lipicány v roce 2017 byl hřebčín Lipica ve Slovinsku.
 
V malebné krajině slovinského Krasu, v srdci zelené oázy a ve stínu staletých lip a dubů se nachází hřebčín Lipica, který je již po více  než čtyři staletí symbolem tradice chovu a výběru čistokrevných koní a je považován za kolébku lipicánů. Hřebčín byl založen v roce 1580 a dnes patří mezi kulturní a historické klenoty Slovinské republiky. (Výňatek z mé knihy „Lipicáni – Lipizzaners“)
 
Text a foto: Dalibor Gregor



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE