reklama 11D

Czech Lipizzan Expedition zahájila v Topolčiankách

Možná už jste v minulosti slyšeli o první expedici fotografa Dalibora Gregora CZECH LIPIZZAN EXPEDITION 2007, kdy navštívil hlavní státní hřebčíny v Evropě, které se zabývají chovem lipicánů. Letos se rozhodl podniknout další expedici!...
17.05.2017 11:24  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Z cesty v roce 2007 vznikla úspěšná kniha Lipicáni – Lipizzaners a velká foto výstava. Výstavu slavnostně otevřel a knihu pokřtil osobně ministr kultury České republiky Václav Jehlička,  J. E. Franc But Velvyslanec Slovinské republiky v České republice, ředitel hřebčína Lipica a mnoho dalších významných hostí.
 
V roce 2017, tedy přesně po 10 letech, se Dalibor Gregor rozhodl svou cestu za lipicány po Evropě zopakovat pod názvem II. CZECH LIPIZZAN EXPEDITION 2017. Tato expedice se koná pod laskavou organizační záštitou LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION.
 
Na webu Jezdci.cz budeme z jednotlivých částí zmíněné expedice publikovat zápisky a fotografie Dalibora Gregora. První část najdete níže...
 
 

Část první

1. 5. 2017 – Národný žrebčín Topoľčianky, Slovenská republika

 
Má cesta za lipicány v roce 2017 byla slavnostně oficiálně zahájena 1. května 2017 v Národnom žrebčíne Topoľčianky ve Slovenské republice v rámci Dne otevřených dveří.  V průběhu tohoto dne je každoročně pořádán bohatý program pro hosty a návštěvníky hřebčína, na kterém je kromě jiného představena také čtverylka lipických koní a ukázky vysoké jezdecké školy. 
 
Národní hřebčín v Topoľčiankách dnes patří mezi nejvýznamnější chovatelská centra v Evropě a je specializovaným a jedinečným zařízením na chov koní tradičních a sportovních plemen. Základ chovu lipického koně na Slovensku tvořilo 32 originálních lipických kobylek, narozených převážně v roce 1915 a 1916 v hřebčíně Lipica. V Národním hřebčíně Topoľčianky je dnes zastoupeno 6 klasických kmenů: Neapolitano, Pluto, Favory, Maestoso, Conversano a Siglavy. Kromě těchto klasických kmenů hřebců je v hřebčíně zastoupeno 10 rodin lipických klisen: Stornella, Rava, Deflorata, Presciana, Gidrana, Theodorosta, Sardinia, Afrika, Spadiglia, Európa.  (Výňatek z mé knihy „Lipicáni – Lipizzaners“)
 
O mé nové CZECH LIPIZZAN EXPEDITION 2017 informoval pan ředitel Národného žebčína Topoľčianky Ing. Michal Horný osobně přítomného bývalého prezidenta Slovenské republiky pana Ivana Gašparoviče, ministryni zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky paní Gabrielu Matečnou a generálního ředitele sekce zemědělství MPRV Slovenské republiky pana Štefana Rybu.
 
Bývalý pan prezident Ivan Gašparovič zná mou fotografickou práci z mých knih a v roce 2010 mi slavnostně otevíral v Národnom žrebčíne Topoľčianky vernisáž mé výstavy BLACK AND WHITE zaměřenou na lipicány a fríské koně. http://foto-gregor.com/2010/10/fotovystava-black-and-white-slovenska-republika/   Během dnešního osobního setkání mi pan prezident napsal věnování do své knihy.
 
V průběhu dne jsem měl možnost se osobně setkat u nádherného životního jubilea 90. narozenin s panem Františkem Hrúzikem, který v roce 1960 na olympijských hrách v Římě jako jediný Slovák reprezentoval tehdejší Československo v jezdeckých soutěžích.
 
Celou cestu do Topoľčianek mne doprovázel pan Ing. Milan Vítek, bývalý ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem, hřebčína Albertovec a československý reprezentant v parkurovém skákání.
 
Text a foto Dalibor Gregor



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE