reklama 11C

Dakovo čtvrtou zastávkou Czech Lipizzan Expedition

Na Czech Lipizzan Expedition se vypravil fotograf Dalibor Gregor. Jeho čtvrtou zastávkou, z které vám přinášíme jeho fotografie, byl chorvatský hřebčín Državna Ergela Dakovo. Lipicány v něm začali chovat v době Napoleonských válek…
05.07.2017 08:33  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Z cesty v roce 2007 vznikla úspěšná kniha Lipicáni – Lipizzaners a velká foto výstava. Výstavu slavnostně otevřel a knihu pokřtil osobně ministr kultury České republiky Václav Jehlička,  J. E. Franc But Velvyslanec Slovinské republiky v České republice, ředitel hřebčína Lipica a mnoho dalších významných hostí.
 
V roce 2017, tedy přesně po 10 letech, se Dalibor Gregor rozhodl svou cestu za lipicány po Evropě zopakovat pod názvem II. CZECH LIPIZZAN EXPEDITION 2017. Tato expedice se koná pod laskavou organizační záštitou LIPIZZAN INTERNATIONAL FEDERATION.
 
Na webu Jezdci.cz budeme z jednotlivých částí zmíněné expedice publikovat zápisky a fotografie Dalibora Gregora. Předchozí části jsou k nalezení souvisejících článcích. 
 

Část čtvrtá 

 
4. 6. 2017 – Državna Ergela Dakovo, Chorvatsko
 
Čtvrtou zastávkou během mé cesty za lipicány v roce 2017 byl hřebčín Dakovo v Chorvatsku kde se 4. června 2017 uskutečnil malý program v nově postavené hale v hřebčíně. V průběhu dne jsem měl možnost se osobně setkat s Nidal Korabi, PhD (ředitel hřebčína Dakovo a Lipik a generální tajemník LIF) a s panem Pavo Sabolski, bývalým ředitelem hřebčína Dakovo.
 
Dějiny chovu koní ve starobylém městě Djakovo sahají do roku 1506 a jsou spojeny se jménem biskupa Mija Kesariče, který vlastnil stádo 90 arabských koní. Až do roku 1806 byl v Djakovu chován výhradně arabský kůň. V době napoleonských válek bylo 300 lipických koní převezeno ze slovinské Lipice do stájí biskupa Vitika v Djakovu, aby zde byli uchráněni před Napoleonovou armádou. Po roce byli lipicáni převezeni zpět do Lipice, ale v Djakovu zůstali tři plodní hřebci, kteří byli začleněni do chovu. Největší zásluhu na chovu lipických koní v Djakovu měl biskup Josip Juraj Strossmayer. (Výňatek z mé knihy „Lipicáni – Lipizzaners“)
 
Text a foto: Dalibor Gregor



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE