reklama 11C

Fenclová: První závod vyřešila Katrin za mě. Myslím, že znala i čísla

ikonka

Úřadující parkurová mistryně České republiky v kategorii žen Vladislava Fenclová v rozhovoru pro EquiTV.cz vzpomíná na své jezdecké začátky, první jezdecké závody a první chvíle, kdy opustila svou první stáj v Chebu Hájích a osamostatnila se.
18.06.2020 07:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

V pravidelné rubrice jsme si povídali o jezdeckých začátcích parkurové jezdkyně Vladislavy Fenclové. "Měla jsem to štěstí, že v Chebu Hájích, kde jsem začínala jezdit, tomu vládli manželé Šímovi, kteří jsou velcí odborníci, takže si myslím, že jsem byla v opravdu dobrých rukách. A díky nim jsem pak dál směřovala k parkurovému sportu," říká.
 
Jak jste se dostala ke koním a jezdeckému sportu?
 
My holky to tak máme, když vidíme koníčka, víme, že je to přesně to, co chceme. A mně to zůstalo i do budoucna. Jako dítě, bylo mi tehdy devět, jsem se byla podívat s kamarádkou do jezdecké stáje v Chebu Hájích a natolik mě to zaujalo, že jsem se domluvila, abych tam mohla chodit do oddílu.
 

ČTĚTE TAKÉ: Kateřina Kubrická: Od koní mě neodradilo ani šedesát stehů na obličeji

 

Byl tehdy problém uchytit se v nějakém jezdeckém oddílu?
 
Ne, myslím si, že v té době to bylo celkem benevolentní. Bylo jednodušší se přihlásit do klubu, dokonce jsme mohli jezdit na klubových koních, což dnes už není tak běžné, a navíc jsem měla to štěstí, že v Chebu Hájích tomu vládli manželé Šímovi, kteří jsou velcí odborníci, takže si myslím, že jsem byla v opravdu dobrých rukách. A díky nim jsem pak dál směřovala k parkurovému sportu.
 
Jaké byly vaše sportovní začátky? Byla jste talent?
 
To nevím, ale měla jsem například šanci svézt se na klisně Katrin paní Šímové, s kterou vyhrála mistrovství republiky v kategorii žen.
 
Jste stále v kontaktu? Reagovali na váš úspěch na mistrovství republiky?
 
V kontaktu jsme stále, manželé Šímovi jsou stále velmi aktivní. Po mém úspěchu mi hned gratulovali, dostala jsem od nich SMS zprávu.
 
Měla jste možnost vyzkoušet i jinou disciplínu?
 
V začátcích jsem zkoušela drezuru, dokonce jsem si jednou zajela i kros, ale myslím si, že skokové zaměření bylo jasné hned od začátku.
 
Vzpomenete si ještě na své první jezdecké závody?
 
Jak už jsem se zmínila, můj první kůň, na kterém jsem mohla jet závody, byla klisna Katrin. Byla opravdu neuvěřitelná skokanka a obávám se, že znala i čísla a celé to vyřešila za mě.
 
Jak se to pak vyvíjelo dále?
 
Když jsem se pak osamostatnila, neměla jsem příliš k dispozici dobré koně, dalo by se říct, že jsem se v tom trošku plácala, nicméně pak jsem začala spolupracovat s Milanem Pěchoučkem a jeho obchodní stájí. Jezdila jsem koně od něj a s tím se mi podařilo to pomalu zlepšovat.
 

ČTĚTE TAKÉ: Linda Portychová: Koně mě dříve moc nelákali. Nadchli mě až na táboře

 

Jsou ještě nějací další lidé, kteří vás v jezdectví výrazně ovlivnili?
 
Určitě. Ještě v oddíle jsem byla přidělena k Pepovi Vávrovi jakožto pomocnice a ošetřovatelka. On měl opravdu velký nadhled v té době a uměl neuvěřitelně citlivě s koňmi pracovat. Ten mě ovlivnil opravdu hodně.
 
Dokážete porovnat, jak se jezdecký sport od vašich začátků u koní změnil?
 
Myslím si, že jezdecký sport prošel obrovskou změnou - týká se to jak technické náročnosti parkurů, kvality závodů, kvality povrchů, vše prošlo obrovským vývojem, myslím, že se to nedá srovnat s tím, na čem jsme začínali. Jezdecký sport jde opravdu velmi nahoru.
 
Foto archiv Vladislavy Fenclové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE