reklama 11C

Linda Portychová: Koně mě dříve moc nelákali. Nadchli mě až na táboře

ikonka

Skoková mistryně ČR roku 2019 v kategorii jezdců do 25 let, Linda Portychová vzpomíná v rozhovoru na své jezdecké začátky pod vedením trenéra Václava Opatrného. "Pro diváky byly tréninky jistě velmi zábavné, pro jezdce dost náročné," říká s úsměvem.
04.06.2020 06:35  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Rok 2019 byl pro mladou parkurovou jezdkyni Lindu Portychovou velmi úspěšný. Přinesl jí mistrovský titul v kategorii U25, díky kterému se účastnila také na listopadového GC Prague PlayOffs. Její domovskou stájí jsou Hořovice, kde prožila také své jezdecké začátky pod vedením Václava Opatrného.
 
Jak jste se vlastně dostala ke koním? Vzpomenete si na své jezdecké začátky?
 
Bylo to docela omylem v létě 2011, kdy jsem s kamarádkou absolvovala příměstský tábor na statku u Prahy. Tehdy mě to opravdu chytlo a začala jsem dojíždět pravidelně jednou až dvakrát týdně na lekce. Popravdě mě koně nikdy dříve nelákali, to spíše mamka si přála, abych jezdila na koni, ale já byla dlouho proti.
 

ČTĚTE TAKÉ: Kateřina Kubrická: Od koní mě neodradilo ani šedesát stehů na obličeji

 

Takže jste poprvé seděla na koni až na tomto táboře?
 
Úplně poprvé to bylo nejspíš někde na pouti na poníkovi, ale první lekce jsem absolvovala skutečně až zde. Jezdili jsme na louce, kde byl vydupaný obdélník. Opravdu jezdil vlastně jen ten první, my ostatní jsme se drželi na huculech ve vláčku za ním. Horší to bylo, když došlo na cval, snažila jsem se hledat výmluvy, proč bych zrovna ten den neměla cválat. Padala jsem snad při každé lekci. Pořádně jezdit jsem se začala učit až při individuálních lekcích.
 
Jak pak probíhaly následující docházky na lekce?
 
Domluvila jsem se s mamkou, že začnu jezdit pravidelně. V tu dobu jsem ještě chodila na gymnastiku, proto jsem to zkraje nezvládala úplně každý týden. Souběžně se mnou začala jezdit i máma, která o tom vždycky snila, a postupně jsme začaly dojíždět častěji.
 
Kdy došlo na jezdeckou licenci a jak jste se na ni připravovala?
 
Původně jsem se rozhodla, že si licenci udělám hned po táboře, jelikož jsem tomu vůbec nerozuměla. Ale až když jsem přišla do Hořovic, domluvila jsem se s panem Opatrným, kdy a kde to bude vhodné. Díky tomu, že Adélka Opatrná ještě jezdila na ponících, mohla jsem se připojit k ní, a zkoušky jsme absolvovaly společně.
 
Jaké byly jezdecké začátky pod vedením Václava Opatrného?
 
Někdy poměrně náročné, tam pádů ještě přibývalo, ale určitě mi to hodně přineslo. Pro diváky byly tréninky s panem Opatrným jistě velmi zábavné, pro jezdce velmi namáhavé. Pan Opatrný je vždy slyšet přes celou stáj, jakmile trénuje. Je hodně rázný, a když se zrovna nedaří, minuty tréninku příliš neutíkají.
 
Vzpomenete si na svoje první závody na velkém koni? Kdy se začaly dostavovat první úspěchy?
 
Bylo to v Hořovicích na domácím kolbišti a myslím, že to bylo celkem úspěšné - bezchybné Z za stužku. Díky ráznému tréninku pana Opatrného přišly úspěchy brzy. Ten samý rok, co jsem složila zkoušky základního výcviku jezdce na velkého koně, jsem si splnila kvalifikaci na mistrovství, kam se mnou pak pan Opatrný jel.
 

ČTĚTE TAKÉ: Jan Zamec: Začátky byly dost indiánské, naštěstí se nikomu nic nestalo

 

S Václavem Opatrným trénujete dodnes, nebo jste už využila tréninkových rad jiných trenérů?
 
Aktuálně trénuji především s Alešem Opatrným, na závodech mi občas pomáhá Ruda Doležal nebo Honzík Štětina.
 
Jaký je Aleš trenér? Je také tak přísný jako jeho otec?
 
Určitě je klidnější, ale také se umí rozčílit.
 
Foto archiv Lindy Portychové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE