reklama 11B

Jezdectví 2020: Centrem domácího dění všestrannosti byla Farma Borová

ikonka

Mistrovství České republiky i mezinárodní závody ve všestrannosti, to byly dva hlavní body domácí sezony 2020 v této disciplíně. Oba hostila Farma Borová u Českého Krumlova. V našem sumáři si však připomeneme i finále Zlaté podkovy v Humpolci.
03.11.2020 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

POŘAD JEZDECTVÍ 2020: VŠESTRANNOST SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Pořadatel v jihočeské Borové se v roce 2020 nemalou měrou zasloužil o to, aby ve složité koronavirem zasažené sezoně proběhly nejvýznamnější akce v jezdecké všestrannosti. Nejen, že na přelomu července a srpna zorganizoval národní mistrovství, dokázal také po pěti letech přivést zpět do České republiky mezinárodní závody kategorie CCI.
 
V seniorské soutěži mistrovství České republiky se hned po drezurních zkouškách ujal vedení Robert Pokorný, který sedlal teprve sedmiletého valacha Quantose. I po sobotní terénní jízdě si pozici lídra udržel. Byl však penalizován za překročení času a jeho náskok na průběžně druhého Pavla Březinu v sedle klisny Cona Cia se zmenšil na hodnotu pouhých dvou a půl bodu. 
 
Březina byl jedním ze dvou účastníků, který dojel kros čistě a skóre 32,78 bodů před parkurem mu dávalo reálnou šanci na obhajobu mistrovského titulu z loňského roku. Průběžně třetí byl Miroslav Trunda s Trnkou-Ruf. Po dvou dnech nasbíral 36,69 bodů, přičemž 2,4 inkasoval v sobotní zkoušce za překročení času. Před parkurem měl také on nemalé šance. Lehce přes čtyřicet bodů zapisoval po krosu další v pořadí Petr Lacina. Ten s Kamikatze předvedl druhou čistou jízdu. Povedl se mu i závěrečný parkur, v němž byl zatížen pouhými čtyřmi desetinami bodu a s konečným skóre 41,11 skončil čtvrtý.  
 
Pavel Březina s Conou Cia chyboval dvakrát na překážkách, a nakonec se musel spokojit s bronzovou medailí. Druhý skončil s náskokem pouhých devíti setin bodu Miroslav Trunda s Trnkou-Ruf. Ten pobořil ve skokové části pouze jednu překážku. Jedno shození potkalo i Roberta Pokorného. V konečném zúčtování nasbíral s Quantosem 34,34 bodů a v Borové tak získal po dvou letech mistrovské zlato.
 
Radost zavládla také v týmu pořádajícího klubu, a to zásluhou Barbory Kamírové v mistrovské soutěži jezdců do 25 let. V sedle klisny Contha Balou vyhrála titul stylem start cíl. Drezurní úlohu zajela se ziskem 28,26 trestného body a toto skóre díky čistému krosu a parkuru udržela až do konce. Kuriózní situace nastala v případě druhého a třetího místa. Dvě jezdkyně měly totiž po všech částech šampionátu zcela stejný bodový zisk v hodnotě 32,88. Obě ho navíc shodně nabraly v drezuře, a tak o medailových pozicích rozhodovalo, která z nich se v sobotním krosu více přiblížila optimálnímu času. A byla to nakonec Kristýna Krakovská v sedle zkušeného valacha Zacka, kdo si z Borové odvezl stříbro. Třetí místo na základě času z terénní zkoušky obsadila Šárka Douchová, která sedlala klisnu českého teplokrevníka Cofi 1. 
 
Mezi staršími juniory se ze zisku zlaté medaile těšila Anna Havlová na Dexterovi, přestože po drezuře a krosu nebyla ve vedení soutěže. Byla dokonce průběžně pátá. Jako jediná však zajela čistý parkur, který naopak zradil všechny čtyři dvojice, které společně s ní útočily na stupně vítězů. 
 
V kategorii mladších juniorů se hned v úvodní zkoušce dostala do čela Dominika Tomíková s klisnou Florou. Navíc dokázala bez zaváhání překonat všechny překážky v terénu i na kolbišti a stala se tak mistryní republiky pro rok 2020. Dětské soutěži dominovala dvojice Kristýna Přikrylová a Lowen. Po nejlepším výkonu v drezuře a čistém krosu si i přes drobnou penalizaci v parkuru dojela pro zlato.
 
Mezinárodní všestrannost hostila Farma Borová u Chvalšin v polovině září a vypsané byly soutěže CCI na úrovni dvou a tří hvězd. Nejlépe z českých reprezentantů si v nejvyšší tříhvězdové kategorii vedl Miroslav Trunda s Trnkou-Ruf, když dojel čtvrtý s celkovým skóre 49,6 bodů. Vedle umístění těsně pod stupni vítězů se v soutěži CCI3* zařadil také na páté místo v sedle Starlingtona. S tímto koněm byl čtvrtý nejlepší v drezuře a závěrečný parkur dokončil bez chyb na překážkách, pouze s 4,8 body za čas. Největší ztrátu zaznamenal v sobotním krosu, kdy inkasoval 42 trestných bodů a celkově nasbíral bez jedné desetiny 80 bodů.
 
V nedělním parkuru chybovala Němka Rebeca-Juana Gerken se Sextou Z. A právě 4,8 bodů jí připravilo o vítězství, které nakonec získal Sven Lux s Donnabellou reprezentující taktéž Německo. Rozdíl mezi prvními dvěma byl 1,1 bodu. Rebeca-Juana Gerken ovšem z Borové odjížděla přesto s jedním triumfem. Ten vybojovala v soutěži CCI2* na Fame, a to s konečným výsledkem 26,3 bodů. 
 
Rovných 30 bodů měla po všech zkouškách domácí reprezentantka Barbora Kamírová s Contha Balou. Již v drezuře zaujala druhý řádek průběžné výsledkové listiny a ten si udržela i po sobotním krosu a nedělním parkuru. Se ztrátou 2,6 bodů získala bronz opět Rebeca-Juana Gerken, tentokrát se Solarou. Na dalších příčkách se umístili Pavel Březina a Turin, Michaela Balounová a Empatia a další plejáda domácích účastníků.
 
K tradičním vrcholům všestranné sezony patří také finále Zlaté podkovy, které proběhlo ve dnech 21. – 23. srpna v Humpolci. Hlavní soutěží je stejnojmenná kategorie na úrovni tří hvězd. Velmi dobře si v ní vedl po drezurách Petr Myška s Nickem, ale pád v terénní zkoušce jej vyřadil z dalších bojů. 
 
Jan Holec s Tasznikem byl po úvodní části druhý a velmi dobře si vedl také v sobotním krosu, kdy obdržel jen 1,6 bodu za překročení času. Bohužel více jak deset bodů z nedělního parkuru jej připravilo o lepší umístění a musel se spokojit s pomyslným bronzem. 
 
Ještě blíže měl k nejvyšší příčce úřadující mistr České republiky v jezdecké všestrannosti Robert Pokorný. S Quantos Mer vedl po první i druhé části, byť jeho náskok se lehce ztenčil, neboť v krosu zapisoval 3,2 bodu. K vítězství potřeboval nechybovat, což se mu nepovedlo a čtyři trestné body jej odsunuly na druhý řádek výsledkové listiny.
 
Vítězkou se stala Kristýna Vávrová s koněm Guiron Vilín. V drezuře sice obdržela 34,29 bodů, ale v dalších dvou zkouškách již žádnou penalizaci nepřipsala. O necelé dva body se tak v závěru dostala před Roberta Pokorného.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE