reklama 11C

Equinews: Finále ČSP plné zvratů vyhrála Strnadlová. Femina čarovala

ikonka

Lucie Strnadlová vyhrála Český skokový pohár. Rozhodla o tom její klisna Femina. – Napínavý průběh měly i finálové soutěže rámcových seriálů. Hned několik favoritů přišlo o vítězství kvůli nečekanému pádu z koně. Podrobnosti přináší Equinews.
22.09.2020 11:20  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Finálový den ČSP plný překvapení. Portychová potvrdila nadvládu v U25

Takové finále Českého skokového poháru tu za devatenáct let jeho existence ještě nebylo. Klisna Femina dovezla svoji jezdkyni Lucii Strnadlovou do cíle bez chyb, ale tři soupeře jediné ženy na startu se rozhodla pořádně potrápit.
 
To byl však pouze vrchol nedělního programu v Hořovicích na Berounsku, který podobně zajímavých okamžiků nabídl hned několik.
 
Finále série Amateur Tour bylo plné nervozity. Ani jedna dvojice neudržela nulu na bodovém kontě a zvítězila nakonec Pavla Fuchs s Gerionem S, která chybovala v základní části finálové soutěže.
 
Stejně jako vítězka, i druhá umístěná Pavlína Jankotová s Prestou chybovala v úvodní části soutěže. Čas měla o šest desetin pomalejší než vítězka. Naopak Hana Vrabcová Dastychová s Fatimou 15 překonala základní parkur bez chyby, ale té se neubránila na zkráceném parkuru finále. Čas měla zhruba o tři sekundy pomalejší než její úspěšnější soupeřky, a tak skončila třetí.
 
Tři dvojice si nesly do finálové části dětského Czech Junior Cupu jeden trestný bod. Laura Najmanová s Princess 4 napodruhé nechybovala, stejně jako Gabriela Kopřivová s Cardelou a Rozálie Pichrtová s Šejnou 1. Seřadily se tak dle finálových časů v uvedeném pořadí na druhém až čtvrtém místě.
 
Vítězství strhla na svoji až poslední startující Rozálie Sovová s Ellou. Ta udržela nervy na uzdě a jako jediná účastnice bez penalizace zaslouženě zvítězila. Čas v cíli 46,36 nebyl nejrychlejší. Emma Sophia Španko s Electric Lady byla v cíli v čase 45,81 sekundy, ale jedna chyba ji připravila o první příčku. Skončila nakonec až šestá za čtvrtou Rozálií Pichrtovou a pátou Karolínou Dvořákovou. 
 
Tak takový závěr starší kategorie Czech Junior Cupu nikdo nečekal. Dvě favoritky ve finále této série nedobrovolně opustily sedlo a vyhrála tak jediná dvojice, která překonala obě části soutěže bez penalizace – Viktorie Žižáková s Etceterou.
 
Poslední dvě účastnice mohli strhnout vítězství na svoji stranu, ale stalo se něco, co nikdo nečekal. Nejprve Tereza Svobodová spadla z Marylanda na posledním skoku a poté se to samé stalo Nikole Egrové s Quiliscou na překážce s číslem pět.
 
Druhé místo patří Anně Helebrantové s Diacannou Blue. Ta zapisovala pouze jeden trestný bod za překročení časového limitu v základní části soutěže. Čisté finále předvedl Adam Písařík s Normanem 1, ale nesl si zátěž čtyřmi trestnými body z úvodu finále. Přesto se mohl radovat z třetího místa. 
 
Současně s Czech Junor Cupem byl vyhodnocen i Český pohár ve stylovém skákání. Jeho vítězkou se stala Natálie Očenášková.
 
Dvě dvojice dokázaly projít celou finálovou soutěží seriálu U25 bez trestných bodů. Tou rychlejší byla Linda Portychová v sedle klisny Falino. Zhruba čtvrt sekundy dělilo od prvenství Annu Helebrantovou s Epo Van de Achterhoek Z. Její čas byl 45,72, zatímco v případě Portychové 45,45 sekundy.
 
Jako finišující jezdec nastupovala do finále Natálie Soukupová s Lordem Legacy. Jela však na jistotu, a i když neudělala žádnou chybu, připsala si jeden trestný bod za překročení času. Ten její měl hodnotu 49,07.
 
Nejlepší jízdu v závěrečné části soutěže předvedl Adam Písařík s Clausem Dieter, když nechyboval a cílem projel v čase 43,70 sekundy. Bohužel měl čtyři trestné body ze základního parkuru, a tak se musel spokojit se čtvrtým řádkem výsledkové listiny.
 

Finále ČSP 2020 vyhrála Strnadlová. Její soupeře klisna Femina vypekla

Kdyby na finále Českého skokového poháru byly vypisovány sázkové kurzy, bookmakeři by si v neděli večer mnuli ruce. Že Aleš Opatrný, který vyhrává, co se dá, bude až čtvrtý ze čtyř, a dokonce v jednom z kol spadne, na to by si nikdo nevsadil.
 
Snad žádný z parkurových fanoušků nepochyboval o tom, že dlouhodobě nejlepší jezdec v této disciplíně Aleš Opatrný opět nenajde na hořovickém kolbišti přemožitele a bude korunován jako vítěz finále Českého skokového poháru 2020. Ostatně, v pátek vyhrál poslední kvalifikační závod a v sobotu k tomu přidal vítězství v další těžké soutěži závěrečného mítinku této domácí parkurové extraligy, kterou hostil Opatrného domovský areál.
 
Jenže stala se věc, kterou nikdo nečekal. Klisna Femina Lucie Strnadlové se svou jezdkyní sice překonala první kolo bez penalizace, stejně jako Jan Chýle, Jan Štětina a Aleš Opatrný se svými koňskými svěřenci, ale v druhém kole si postavila hlavu a na překážce číslo tři zastavila takovým způsobem, že to Aleše Opatrného vymrštilo ze sedla. 
 
Ačkoliv byl jezdec z incidentu nejen překvapen, ale i lehce potlučen, s úsměvem na tváři odpověděl na slova komentátora, že velkou komplikaci má nejen on, ale také jeho zbývající dva soupeři. A to měl pravdu. Femina totiž čekala ještě na Jana Štětinu a Jana Chýleho, kteří druhé kolo překonali bez větších potíží, byť nulu na bodovém kontě neudržel nikdo z finálových účastníků.
 
V třetí sérii připadla Femina na Jana Štětinu, jenž při opracování nájezd na zkušební kolmý skok zopakoval hned třikrát. Asi již tušil, že to nebude ono a když do třetice najel na překážku, Femina těsně před odskokem zastavila, a i v tomto případě jezdec nedobrovolně opustil sedlo. 
 
Jan Štětina se poté rozhodl třetí sérii vynechat a raději si připsal o 20 trestných bodů větší bodovou zátěž, než měl nejhorší z jeho soupeřů v tomto kole. V součtu osmi body s Dukatem VTH jich už měl dvaatřicet. 
 
Do čtvrtého kola nastupoval s Feminou poslední ze čtveřice jezdců – Jan Chýle. Také on měl již na opracovišti velké potíže a nejinak tomu bylo na kolbišti, kdy Femina nadvakrát odmítla překonat skok číslo tři, a navíc se neubránila ani dalším chybám. Přesto se tato dvojice do cíle dostala, byť se 17 trestnými body. Jan Chýle měl v součtu 21 trestných bodů, a i když věděl, že na výhru to není, radoval se po dokončení čtvrtého kola jako malý vítěz. 
 
Vítězkou se však stala Lucie Strnadlová, což bylo jasné ihned poté, co dokončila čtvrtý parkur s Dukatem VTH. Zapisovala s ním jednu chybu stejně jako s Larou 13 a celkových osm bodů byl jednoznačně nejlepší výsledek. 
 
Poslední na startu zůstal Aleš Opatrný v sedle Guuse S. Sice jednu překážku shodil, ale s průběhem jízdy byl spokojen. Jeho bodové skóre nakonec ukazovalo číslovku 32, stejně jako v případě Jana Štětiny. O pořadí na třetím a čtvrtém místě tudíž musel rozhodnout součet časů. I ten ovšem měli oba jezdci velmi podobný: 223,59 a 233,86 sekundy ve prospěch Jana Štětiny. 
 
Nejlepším finálovým koněm byla klisna Lara 13 Jana Chýleho, jež obdržela pouze čtyři trestné body za chybu s Lucií Strnadlovou. Dukato VTH Aleše Opatrného inkasoval pouze osm bodů s Janem Štětinou. Guus S Jana Štětiny pak zaznamenal po jedné chybě se všemi „nevlastními“ jezdci.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE