reklama 11B

Equinews: Muguruza je zimní královnou. Hablovič mistrem ČR ve voltiži

ikonka

V Karlových Varech se běžel 39. ročník Ceny zimní královny. – V Tlumačově se rozdávaly mistrovské tituly ve voltiži. – Na výstavišti v Lysé nad Labem se uskutečnila tradiční výstava koní spojená s večerní galashow. Podrobnosti nabízí Equinews.
24.09.2020 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Muguruza navázala na Fragu, Šavujevovo dlouhé čekání je u konce

Pozornost dostihových příznivců se v neděli 20. září přesunula do Karlových Varů, kde se běžel 39. ročník Ceny zimní královny. Nejvýznamnější dostih dvouletých klisen se na lázeňském závodišti pevně zabydlel a udržuje si vysokou úroveň.
 
Dokázal to i letošní ročník, který přilákal kvalitní devítičlenné pole. Jako desetinová favoritka odskakovala vítězka srpnové Ceny Masise Giannina, která však tentokrát neměla optimální průběh dostihu. Po startu se ocitla uprostřed pole a dlouhé okamžiky se přetahovala se svým jezdcem Davidem Liškou.
 
Naopak další šancová klisna Muguruza se brzy dostala na špici a žokeji Jiřímu Chaloupkovi se ji podařilo přidržet. Do oblouku vbíhala s náskokem půldruhé délky na dvojici Rabbit Manduro a Rabbit Coulsty a zavedla pole do cílové roviny.
 
Ani tam se náskok Muguruzy netenčil a už dlouho před distancí rozhodla o svém lehkém vítězství. Trenér Václav Luka mladší a stáj Leram tak obhájili své loňské vítězství v tomto dostihu s hnědkou Fragou.
 
Favoritka Giannina se snažila probít z hloubi pole dopředu, ale blíž než na tři délky se k vítězce nedostala. Třetí doběhla Sparkle Shout před nejlepší českou odchovankyní Solemeenou.
 
Zatímco trenér Václav Luka se v Karlových Varech radoval v hlavním dostihu, jeho patnáctiletý syn Matyáš se při sedmém startu kariéry dočkal premiérového vítězství. Čtyřletou hnědku Hofergirl mu nasedlala trenérka Ingrid Janáčková Koplíková.
 
Klisna stáje Bella horse prodala v mílové Ceně Galerie umění Karlovy Vary svou výbornou formu a dva týdny po dvojkovém vítězství v Praze se prosadila jistě o 1 délku před Rabbit +/Toronado a Mequinenzou.
 
Ve dvojkové Ceně Jockey Clubu ČR na 2000 metrů se po více než dvouleté zdravotní přestávce vrátil na dráhu předloňský vítěz Slovenského derby Mon Cheri. Hnědák běhající nově v barvách Zámku Domoradice se po většinu dostihu pohyboval blízko špice, ale v závěru zeslábl a klesl na poslední osmé místo.
 
Z vítězství se radoval pětiletý hřebec Cape Freedom s Radkem Koplíkem, který ukončil dlouhé čekání trenéra Arslangireje Šavujeva na první vítězství letošní sezony. Hnědák stáje Russian Racing Syndicate triumfoval lehce o 3 1/4 délky, na dalších místech doběhli Australien a Raging Storm.
 
Součástí karlovarského programu byly i dvě steeplechase. V Ceně Josefa Váni na 4200 metrů směřoval za vítězstvím výborný český odchovanec Aztek, ale na předposlední překážce udělal chybu a v těsném finiši nakonec o krk podlehl třetímu ze Zlatého poháru Skins Rockovi s Pavlem Složilem mladším. Favorit Dusigrosz doběhl až třetí.
 
Hattrick slavila v neděli trenérka Helena Vocásková. V překážkové Ceně Statku Chyše nenašla soupeře výborně běžící Westernerka. Zbylá dvě vítězství centrály Němčice obstarali koně v barvách profesora Jana Pirka – dvouletý Greenhorn a o rok starší Sahara.
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR
 
 

Hablovič mezi ženami. Při MČR 2020 ve voltiži uspěli loňští mistři

Tlumačov hostil během třetího zářijového víkendu mistrovství České republiky ve voltiži. V hlavní kategorii jednotlivců soupeřila smíšená trojice seniorských reprezentantů a podle očekávání své soupeřky předstihl jediný muž na startovní listině.
 
V soutěži dvojic předváděly stejně jako v loňském roce nejlepší výkony Barbora Trávníčková a Adéla Kotolová na koni Landar vedeném Petrou Cinerovou z TJJ Lucky Drásov. Jejich průměrné hodnocení bylo 7,483 bodu.
 
Juniorskou kategorii A ovládla Adéla Kotolová taktéž na Landarovi, jež z pomyslného trůnu sesadila Terezu Czyžovou. Tato dlouhodobě velmi úspěšná reprezentantka TJ Slovanu Frenštát pod Radhoštěm, která cvičila na Aladinovi lonžovaném Ondřejem Svobodou, si tak letos odvezla z Tlumačova „pouze“ titul vicemistryně. Na třetím místě skončila Lucie Kubíková z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec startující na Patriotovi-NF pod vedením Ladislava Menšíka.
 
Stejný kůň i lonžér dopomohli k mistrovskému titulu v juniorské kategorii B Emě Žůrkové, za níž se umístily Vanessa Mazochová z Frenštátu a Elisabeth Reslerová s TVT Motion Mnichovice.
 
Velkou podívanou nabízí vždy soutěž skupin. V té vybojovali nejvyšší příčku stejně jako loni členové TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm, které k dalšímu titulu donesl Aladin s lonžérem Ondřejem Svobodou. 
 
Ve smíšené kategorii seniorů třetí příčku brala Kateřina Reslerová reprezentující TVT Motion Mnichovice. Cvičila na koni s White Magic vedeném Bohdanem Reslerem a rozhodčí ji ohodnotili známkou 7,188 bodu.
 
Druhé místo obsadila Kateřina Kocurová, jež do mistrovského závodu nastoupila s Patriotem NF a Ladislavem Menšíkem. Svoji soupeřku předstihla o 64 tisícin bodu.
 
Zlato obhájil jediný muž mezi ženami – Jan Hablovič. Ten s Condorem lonžovaném Libuší Hablovičovou získal ve dvou kolech průměrnou známku 7,905 bodu.
 

Kůň 2020 v Lysé: Přehlídka plemen, jezdeckého umu i pestrých kostýmů

Výstaviště Lysá nad Labem hostilo ve dnech 18. až 20. září již sedmadvacátý ročník nejstarší středoevropské výstavy koní určené všem příznivcům jezdeckého sportu a chovu koní pod názvem Kůň 2020, jejíž součástí byla i večerní galashow.
 
Pořadatelé této tradiční koňské výstavy a veletrhu byli v nelehké situaci, jelikož se postupně zpřísňovala vládní opatření v souvislosti s horšící se nákazovou situací. Nakonec vše proběhlo zdárně a diváci, kteří do Lysé dorazili, odjížděli spokojeni. 
 
Denní program nabídl jak dopolední chovatelskou přehlídku jednotlivých plemen koní, tak odpolední doprovodné ukázky koní pod sedlem, na ruce i v zápřeži. Ty byly v různých inovacích náplní i večerní galashow. Velkou novinkou vystoupení pod světly reflektorů bylo, že probíhala za živého doprovodu skupiny Prague Queen.
 
Zápřeže starokladrubských koní jsou neodmyslitelnou součástí všech koňských akcí v Lysé. Tato živá národní kulturní památka nemůže chybět především při slavnostním zahájení i předvedení různých typů zápřeží. 
 
Velmi oblíbené jsou také vystoupení jízdní policie, kdy koně musí prokázat odolnost vůči všem možným rušivým vlivům. Fríské koně předvedla Vendula Šponarová se svým týmem, ale také Jan Vávra. Mezi další tradiční účinkující patří Petr Doubek se svým lipickým koněm. 
 
Dětské oči zářily nejen při vystoupení miniaturních koní, ale také při mnoha dalších ukázkách zpestřených krásnými kostýmy. Oslnilo je jistě i osmispřeží shetlandských poníků nebo vystoupení oslíků. Soutěžichtivé návštěvníky pak pobavil miniturnaj v pushballu. 
 
Zástupci westernových disciplín předvedli divákům mimo jiného, jak se jezdí trail. Zaměstnanci Zemského hřebčince Písek prezentovali práci s chladnokrevnými koňmi, konkrétně se jednalo o plemena koní českomoravký belgik a slezský norik. Mezi největší hvězdy celého programu patřil Miloslav Simandl s jeho šesti koňmi, s nimiž pracuje ve volnosti. Obrovský aplaus sklidil jak v odpoledním bloku, tak při večerní galashow.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE