reklama 11A

Jezdectví 2020: Český skokový pohár s elitou. Finále nebylo pro chlapy

ikonka

Český skokový pohár 2020 odstartoval se zpožděním a první body se rozdávaly ve Zduchovicích. – Zrušeny byly Velké ceny Litomyšle, Ostravy a Ptýrova. – Vítězkou se stala Lucie Strnadlová, a to i díky klisně Femině. Sledujte jezdecký sumář sezony 2020.
20.10.2020 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Plány pořadatelů všech sportovních akcí poznamenala na jaře roku 2020 opatření proti šíření koronaviru Covid-19 a Český skokový pohár, který právě vstupoval do své devatenácté sezony, nebyl výjimkou.
 
Dubnové a květnové mítinky byly zrušeny a parkurová extraliga měla odstartovat začátkem června v Litomyšli. Ani to se však nepodařilo. Nedělní vrchol čtyřdenního programu se kvůli nepřízni počasí nekonal.
 
Vůbec první bodované kolo skokového poháru tak nakonec hostily Zduchovice na Příbramsku. Velká cena se jela v neděli 14. června a jediným jejím účastníkem, který dokázal předvést čistý výkon v základní části i během finálové jízdy, byl Aleš Opatrný v sedle své stájové jedničky Forewera. Do přehledu svých úspěchů si tímto zapsal už devětatřicátou pohárovou výhru.
 
Také dalšímu tradičnímu organizátorovi, Jezdeckému klubu Baník Ostrava, nepřálo počasí. Kvůli vytrvalému dešti se na severomoravské trávě nepodařilo uspořádat původně plánované třetí kolo. Znovu se tak jezdci sešli o prvním červencovém víkendu ve Frenštátě pod Radhoštěm. 
 
Dva nejvyšší řádky výsledkové listiny hlavní soutěže patřily dvojicím, které vstupovaly do jejího finále se čtyřbodovou penalizací a druhou část překonali čistě s časem kratším než 50 sekund. Hodnotu 49,84 ukazovala časomíra v případě Michala Žáka v sedle Floris. 
 
Lucie Strnadlová s Feminou ovšem byla o více jak pět vteřin rychlejší, a podařilo se jí tak obhájit prvenství z loňského roku.
 
Potřetí se domácí parkurová špička předvedla 19. července ve středočeských Martinicích. Vrchol mítinku ovládl suverénní Ondřej Zvára. Oba parkury překonal v sedle Chaccolana s nulou a bezkonkurenčně nejlepším finálovým časem.
 
Již podruhé v sezoně se na pohárové stupně vítězů probojovala Kateřina Veselovská. Ta skončila s Celanem S druhá před loňským vítězem celého seriálu Rudolfem Doležalem v sedle Quattro Centa. Také tyto dvě dvojice překonaly obě části Velké ceny Martinice Group bez penalizace.
 
Hned o týden později se odehrála premiéra Velké ceny Prahy na kolbišti chuchelského závodiště. A byl to znovu Ondřej Zvára, který s dvěma nulami sahal po dalším pohárovém vítězství. V cestě mu však stál Aleš Opatrný. 
 
Ten v sedle Dukata znovu dokázal, proč je považován za dlouhodobě nejlepšího českého skokana. Svému kolegovi z národního reprezentačního týmu nadělil v bezchybném finále více než půl sekundy a dojel si pro jubilejní čtyřicátou výhru v rámci Českého skokového poháru.
 
Olomoucký pořadatel se ujal pro sezonu 2020 hned dvou bodovaných soutěží. Nejprve se v Olomouci odehrála v pátek 31. července Falton Velká cena Brna, náhradou za zrušené květnové závody. První příčku v ní obsadil Matěj Kotalík v sedle hnědáka Sir Sida, který o šest setin předjel Vladimíra Treteru na Gangsterovi V/H Noddevelt, jehož čas byl 36,63 sekundy. O více jak sekundu pomalejší byl třetí Jan Štětina s Gylordem-S.
 
Za dva dny se závodilo o další body v Creditas Velké ceně Olomouce. Z vítězství se v ní radovala Sára Vingrálková, která s Quisandrem dvakrát nezaváhala a poměrně těsně porazila rovněž bezchybného Igora Šulka sedlajícího Wavo Aramise.
 
Druhá srpnová neděle patřila sedmému kolu, na které vyrazili jezdci i fanoušci do Hradištka u Sadské. Nejvyšší bodový příděl tam získal Jan Chýle. V sedle Lary jako jediný nezaváhal ani v jedné z jízd. Druhé místo bral Jan Štětina. Ten s holandským valachem Fantasticem S dovezl ve finále jednu chybu.
 
O týden později se setkali účastníci v Opavě. A byla to už podruhé v sezoně talentovaná juniorka Sára Vingrálková, která dokázala porazit silnou konkurenci. Tentokrát jí ke dvěma čistým výkonům pomohl zkušený Oscar des Fontaines.
 
Dvě nuly si zapsal ještě Jiří Tměj a společně s devítiletým oldenburským hřebcem Crosbym DK obsadil druhou příčku.
 
Vrchol sezony hostily od 16. do 20. září Hořovice na Berounsku. Páteční program nabídl poslední rámcovou soutěž bodovanou do seriálové tabulky. Velkou cenu Ranch Hořovice ovládla domácí hvězda. Aleš Opatrný v sedle Gentlemana zvítězil po dvou bezchybných jízdách, když jako jediný dokázal stlačit finálový čas pod 40 sekund.
 
Dvě nuly dovezl do cíle také Jan Štětina na Gylordovi S a patřila mu druhá příčka. Třetí pak dojel rovněž čistý Vladimír Tretra s Gangsterem.
 
Neděle už patřila velkému finále pro čtyři nejvýše postavené dvojice základní části. Do atraktivní soutěže se střídáním koní nastoupil Aleš Opatrný s Dukatem VTH, Jan Chýle s Larou 13, Jan Štětina s Guusem S a Lucie Strnadlová, která vybrala klisnu Feminu.
 
A byla to právě Femina, kdo doslova vypekl všechny mužské finalisty. Po skvěle rozjetém zahajovacím kole, v němž všichni jezdci se svými koňmi nezaváhali, přišlo první překvapení.
 
Aleš Opatrný svou jízdu s Feminou nedokončil. Klisna zastavila před kolmým skokem s číslem tři a došlo k pádu, za který jezdec inkasoval celkem 28 trestných bodů. Jednalo se o součet nejhoršího výsledku kola navýšeného ještě o 20 bodů.
 
Femina ovšem čarovala dál a ještě na opracovišti při vzájemném seznamování shodila Jana Štětinu. Ten se rozhodl do ostré jízdy vůbec nenastoupit, což mu vyneslo 24 trestných bodů.
 
Jan Chýle do cíle s Feminou došel, ovšem za cenu neposlušnosti a s celkovým ziskem 17 trestných bodů.
 
Lucie Strnadlová vedle své klisny překonala parkur bez chyb ještě s Dukatem. V sedle Guuse a Lary pak dovezla pouze po jedné chybě, což jí v součtu vyneslo vítězství v devatenáctém ročníku Českého skokového poháru.
 
Ostatní jezdci předvedli s dalšími koňmi výborné výkony, kdy nechybovali, případně dojeli s drobným zaváháním. Byla to tedy třináctiletá klisna českého chovu, jež se stala prubířským kamenem i pro tak zkušené matadory.
 
Český skokový pohár čeká v roce 2021 již dvacátý ročník. Odstartuje 8. dubna v Chuchle Areně Praha, uzavře ho po dvanácti kvalifikačních kolech poslední zářijový víkend velké finále v Martinicích u Březnice.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE