reklama 11B

Equinews: Bělouši trenéra Šavujeva utekli všem, pohár vyhrál Cheminaud

ikonka

Velký víkend Arslangireje Šavujeva. Vyhrál čtyři špičkové dostihy včetně Velké ceny Prahy. – Francouz Vincent Cheminaud ovládl šestý ročník Evropského poháru žokejů. – Tři starty, tři vítězství. Jan Faltejsek zářil na svatováclavském mítinku v Lysé.
30.09.2020 08:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLINĚTE)

 
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Den favoritů. Torque Power a Arcturus nezklamali ani na hluboké dráze

Osm dostihů nejvyšší výkonnostní kategorie během dvou dnů hostila poslední zářijový víkend Chuchle Arena Praha. Start nabitého mítinku obstaraly v sobotu 26. září tradiční Velké ceny, které se běhají od roku 1979.
 
Jejich letošní ročník významně poznamenalo nepříznivé počasí. Celodenní vytrvalý déšť se postaral o měkkou dráhu, která ovlivnila průběh i časy jednotlivých dostihů.
 
Ve Velké ceně Prahy Meridian Team a Lokotrans Subotica se poprvé v historii představili pražskému publiku koně trénovaní v Řecku. Dvojice trenéra Nikolaje Ivanova odskakovala v roli největších outsiderů, a přestože se klisna Pyjamarama podílela na tempu dostihu, hosté z jihu Evropy nakonec obsadili poslední dvě příčky.
 
Do cílové roviny zavedla pole rychlá klisna Rabbit Havana, ale v rozhodující fázi se přes ni lehce dostal favorizovaný bělouš Torque Power v sedle s Jaroslavem Línkem a bez problémů obhájil své loňské vítězství.
 
Bezmála čtyři délky za hřebcem trenéra Arslangireje Šavujeva doběhla na druhém místě tříletá klisna Achird, Rabbit Havana uhájila třetí příčku před Royal Townem.
 
Suverénní představení favorita nabídla i Velká cena českého turfu Charvát Group a Lokotrans Slovakia na 2400 metrů. Když se v cílové rovině otevřel vítězi slovenské trojkoruny Arcturusovi volný prostor, žokej Jan Verner ho několikrát lehce pobídl a hvězda stáje Meridian odešla od soupeřů.
 
Pro trenéra Františka Holčáka to bylo první vítězství v tomto dostihu od roku 2000. Druhý Rusel ztrácel na vítěze 3 1/2 délky, sám však nadělil dalších pět délek třetímu Cacophonousovi.
 
 

Evropský pohár žokejů: Cheminaud nezklamal, ale Florian ho potrápil

Za posledních pět let se z Evropského poháru žokejů vyvinul zvláštní fenomén. Jeho šestý ročník se v neděli 27. září uskutečnil v Chuchle Areně Praha navzdory pandemii Covidu-19 a všem souvisejícím omezením.
 
Do pěti bodovaných dostihů nakonec zasáhlo devět jezdců z Francie, Německa, Slovenska i České republiky. Celkové vítězství si odnesl favorit – Francouz Vincent Cheminaud, který nasbíral celkem 30 bodů za dvě vítězství a několik umístění.
 
Dobře se naladil už v prvním bodovaném dostihu, EJC Ceně společnosti Trade Fides na 2600 metrů, kde zvítězil jistě o 1 1/4 délky před tříletými Avignonem a Fly Amicem.
 
Když o půl hodiny později Cheminaud dovedl k vítězství i dvouletého hřebce Vi Fi v EJC Ceně BAK stavební společnosti, vypadala situace poměrně jednoznačně.
 
Do hlavního dostihu dne EJC Leram Million odskočilo po škrtu favorizovaných německých koní jen šest aktérů. Stylem start – cíl se prosadil čtyřletý bělouš Politicum pod slovenským žokejem Jaroslavem Línkem.
 
Pro trenéra Arslangireje Šavujeva a stáj Russian Racing Syndicate to bylo jedno ze tří nedělních vítězství. Druhý Troizilet ztrácel na vítěze 8 délek, třetí finišoval Mr Right.
 
V posledních dvou dostizích programu zazářil český šampion Adam Florian. V EJC Ceně Hrubymoving Transport se s tříletou českou odchovankyní Welluncou postaral o největší překvapení dne.
 
A když po chladnokrevné jízdě na pětiletém hřebci Cape Freedom přidal ještě úspěch v EJC Lokotrans Middle, chyběly mu v konečném účtování na vítězného Cheminauda pouhé tři body. Celkové třetí místo obsadil Jaroslav Línek.
 
 

Stoprocentní Faltejsek i doběh "šimlů". To nejlepší z Lysé nad Labem

Déšť, místy mlha a měkká dráha. To byly hlavní atributy pondělního svatováclavského mítinku v Lysé nad Labem. Na malebné lesní závodiště však navzdory sychravému počasí dorazila solidní divácká návštěva.
 
Hvězdou dne byl žokej Jan Faltejsek, který proměnil všechny tři starty ve vítězství a dokonale ovládl překážkovou část programu. A to pouze 24 hodin poté, co jezdil v italském Meranu.
 
Faltejskova série v Lysé nad Labem začala ve čtyřkové Steeplechase společnosti Pragis na 3500 metrů. V sedle bělouše Siriuse se dlouho držel v závětří, v závěrečném oblouku však razantně nastoupil a dovedl valacha trenéra Zdeňka Seménky k jistému vítězství o 1 1/2 délky před klisnou Antalgique.
 
V Memoriálu Václava Špačka přes proutěné překážky spojil Faltejsek síly s trenérem Pavlem Tůmou, pro kterého v neděli obsadil druhé místo s Northerly Windem v Gran Premio Merano za dalším českým zástupcem L’Estranem.
 
V sedle teprve potřetí startující hnědky Milsueldos kontroloval Faltejsek situaci z průběžného třetího místa. Klisna stáje PT Team & Bodláková ukázala v závěru pohlednou koncovku a lehce o 5 délek utekla ryzákovi Dovalweeno. Třetí doběhl dlouho vedoucí San Godenzo.
 
Na závěr programu nasedlal Tůma Faltejskovi ještě favorita Res Judicatu v Proutěných překážkách Tipsport. Někdejší třetí ze Slovenského derby ukázal překážkový potenciál už červencovým vítězstvím a dobrý dojem potvrdil i v pondělí.
 
V posledním oblouku se sice zdálo, že bude muset bojovat s dvojnásobným jedničkovým vítězem Amazing Gangster, ale v závěru odskočil lehce o 2 3/4 délky. Do sezony vstupující Amazing Gangster uhájil druhé místo před Makovou Panenkou.
 
Vrcholem rovinové části programu byla dvojková Cena společnosti Conseq na 1300 metrů. V doběhu tří běloušů se prosadila čtyřletá Myrna pod Danielem Vyhnálkem. Klisna stáje Syndikát V3J porazila letos již vítězné matadory Opinion Makera a Facts And Figures.
 
Napínavý doběh nabídla Cena Středočeského kraje na 2200 metrů. Po boji o krk vyhrál šestiletý Felix pod Vendulou Korečkovou. Druhý z Českého derby 2017 proběhl vítězně cílem poprvé od předloňského Zlatého poháru v Bratislavě.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE