reklama 11D

Equinews: Naváže Opatrný v Tokiu na Eliota? Mistr Tretera v Olomouci

ikonka

Aleš Opatrný vyhrál v Chuchli Cenu Eliota – vzpomínkovou soutěž na olympijského vítěze. – Mistr republiky Vladimír Tretera obhájil vítězství v olomoucké Grand Prix Jana Kutěje. – Parkurové mistry republiky mají i na Slovensku! Podrobnosti v Equinews.
13.10.2020 09:26  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Opatrný doufá, že Eliot není poslední český kůň se zlatem z olympiády

Eliot je doposud jediným českým koněm, který v sedle s Františkem Venturou vyhrál olympijské hry ve skocích. Možná trochu symbolicky necelý rok před olympiádou v Tokiu vyhrál Cenu Eliota v Chuchle Areně Praha jezdec nominovaný na olympiádu.
 
První ročník Ceny Eliota v pražské Velké Chuchli vyhrál před rokem Ondřej Zvára a letos na něj navázal Aleš Opatrný, který stejně jako jeho předchůdce pravděpodobně nebude chybět v českém parkurovém týmu pro olympijské hry v Tokiu. 
 
Aleš Opatrný byl jediným, kdo v tentokrát postupoval do finálové části této soutěže bez trestných bodů, a to hned se dvěma koňmi.
 
S klisnou Elegance byl ve finále soutěže o tři sekundy pomalejší než s Dukatem. Oba však zopakovali bezchybný výkon a obsadil s nimi tak první dvě příčky.
 
Třetí skončil Rudolf Doležal na klisně Salaně, když zapisoval pouze dva trestné body v základním parkuru.
 
Nulu na bodovém kontě měl ve finále i Jaroslav Jindra s Kigali, ale ten si nesl bodové zatížení čtyřmi body z úvodu soutěže. Nebýt toho, byl by vítězem on, neboť jeho čas 55,58 sekundy byl o dvě desetiny kratší, než měl Opatrný s Dukatem.
 

Po triumfu na mistrovství ČR ovládl Tretera i Grand Prix Jana Kutěje

Grand Prix Jana Kutěje se stala již tradiční tečkou za parkurovou sezonou v olomouckém Equine Sport Centru. Jezdí se vždy na třech úrovních obtížnosti a jako dvoukolová soutěž, kdy se první kolo koná v sobotu a druhé pro padesátku nejlepších v neděli. 
 
Deset účastníků druhého kola Grand Prix navíc postupuje do finále, kde se utkají o nejvyšší příčky. Až na dvě výjimky všichni postupující měli nulu na bodovém kontě a šest z nich si ji udrželo až do úplného závěru. O konečném umístění tak rozhodoval finálový čas.
 
Ten měla nejpomalejší Lucie Strnadlová s hřebcem Caloxem. Časomíra jí ukázala hodnotu 44,97 sekundy. Výrazně rychlejší byl Jan Malý s Californií, jenž byl lehce nad hranicí 42 vteřin. Osm setin pod touto hodnotou byl Marek Klus s Tenerifes Caresonem a skončil tak čtvrtý.
 
Z třetí příčky se radoval Josef Kincl na koni G-Pleasure D.D., a to díky času 40,70. Domácí Radovan Cibere jistě doufal v sedle Deau Re Mi T&L Z ve vítězství, od toho jej však dělily dvě a půl sekundy. Právě o ty byl rychlejší nově úřadující mistr České republiky Vladimír Tretera s jeho koňským šampionem Gangsterem. Zároveň se stal obhájcem této Grand Prix, neboť se stejným koněm v této olomoucké soutěži vyhrál i před rokem.
 

Šulek mistrem SR 2020 ve skocích. Druhý skončil Cigán, třetí Hollý

Areál X-bionic sphere v Šamoríně hostil druhý říjnový týden otevřené mistrovství Slovenské republiky v parkurovém skákání. Tříkolovou soutěž v hlavní kategorii jednotlivců nakonec ovládla dvojice, která ani jednou nechybovala.
 
V úvodním pátečním kole, v němž se výsledky přepočítávaly dle stupnice C na čas, se ujal vedení Tomáš Kuchár s Elasko Hero. Stejná dvojice vyhrála i nedělní otevřenou soutěž, ale jelikož si v sobotu zapisovala jednu chybu, tak Tomáš Kuchár pokračoval v mistrovské soutěži se svým druhým koněm Liepzig VD Hooghoeve. S ním však v neděli třikrát chyboval a dokončil se skóre 14,5 bodu až jako šestý v pořadí.
 
Pátá se umístila Dominika Gaálová na koni Largo van de Molenho. Ta nasbírala o jeden bod méně než Kuchár.
 
Michal Žák s Edurardem díky vyrovnaným výkonům skončil čtvrtý s 8,5 body a velmi podobné výkony předváděl Andrej Hollý s Chellano Lady. Ten si oproti Žákovi v neděli zapsal o dva body méně. 
 
Ján Cigán nastupoval do šampionátu se dvěma koňmi. S Arcanem byl v pátek o něco lepší než s Derby, ale jelikož v sobotu s ním nedokončil, bylo jasné, že o mistrovský titul bude dál bojovat v sedle Derby. 
 
A právě na tomto koni si nakonec dojel pro pomyslné stříbro, jelikož obě víkendová kola překonal bez penalizace. V součtu tak měl pouze tři trestné body.
 
Zcela suverénní výkony ovšem předváděl Igor Šulek s Wavo Aramis. V pátek byl sice s rozdílem tří desetin druhý za Tomášem Kuchárem, ale to pro něj znamenalo jen půl trestného bodu. Žádnou další penalizaci si již nepřipsal, a tak zaslouženě zvítězil.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE