reklama 11D

Festivalový deník 10: Na jihu Walesu koně běhají nahoru a dolů

ikonka

National Hunt Festival v Cheltenhamu je nejsledovanějším překážkovým mítinkem sezony a napjatě očekávaným dostihovým svátkem. O své dojmy z britských ostrovů se letos podělil s čtenáři Jezdci.cz dostihový publicista, cestovatel a činovník Petr Malík.
22.03.2022 06:30  |  Autor: Petr Malík  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Je to už více než šest let, co jsem poprvé navštívil městečko Chepstow na hranicích Anglie a Walesu. Nebyl jsem na dostizích, ale jedno dopoledne jsem s přáteli přece jen vyrazil na závodiště nad městem. V tu chvíli jsem nevěřil vlastním očím. Dráha, na které nebyla snad jediná rovinka. Chvíli nahoru, potom zase dolů, a tak stále dokola. Řekl jsem si, že bych tady rád viděl dostihy.

Nedaleko Chepstow většinou mívám svou základnu při cheltenhamském Festivalu, a tak jsem se byl vždy na jedné ze tří velšských drah podívat. Termíny však stále neumožňovaly návštěvu dostihového dne - až v letošním roce. V neděli většinou mířím z Festivalu domů, ale když byl na programu mítink v Chepstow, musel jsem zpáteční cestu ještě o jeden den odložit. To bylo jasné rozhodnutí.

Areál v Chepstow je malebný, ale pokud jste z českých závodišť zvyklí na rovné dráhy s nepatrným převýšením (výjimkou je Most), tak vás Chepstow lehce zaskočí. Rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem rovinové dráhy je necelých 50 výškových metrů! Chepstow se může pochlubit rovinovou dráhou o délce jedné míle, ale slovo rovinovou berte prosím s hodně velkou rezervou.

Čtěte také: Skins Rock porazil Mauricia. Koně Zdeňka Seménky zářili v Miláně

Nejprve přichází "padák" dolů, do místa, kde se koně divákům ztratí z dohledu. Potom nahoru, aby se následně změnil směr a až zhruba k mezníku 200 metrů před cílem startující opět stoupají. Posledních dvacet metrů je však znovu dolů. Na překážkové dráze se výběhy a seběhy střídají ještě častěji. Pokud bychom měli něco podobného u nás, určitě by se vyrojilo mnoho kritiků. Ani divácké zázemí není příliš rovinaté, ale místní architekt si s tím poradil velmi dobře a vzniklo poměrně dost míst, odkud se dostihy nebo dění v paddocku dají sledovat.

Chepstow je specifická dráha, ale nikoli druhořadá. Za rok přivítá více než třicet dostihových dní, rovinových i překážkových. Areál praská ve švech především 27. prosince, kdy je na programu Velšská národní, handicap na 6150 metrů. Termín dostihu je pevný, ale velmi často se v poslední době mění. Nejnižší bod závodiště, zhruba sto metrů za cílových mezníkem, totiž bývá velmi často zaplaven, jindy nasněží nebo mrzne. Pokud jsou klimatické podmínky proti, vrchol sezony na jihu Walesu se většinou odehraje až v prvních dnech roku následujícího. Od sezony 2010 se tato situace opakovala pětkrát.

Velšská národní se vypisuje od roku 1895. Do začátku druhé světové války se běhala v hlavním městě Cardiffu, kde už dostihovou dráhu nenajdeme. V Chepstow je dostih doma od roku 1949, kdy ji vyhrál překážkový šampion a pozdější spisovatel Dick Francis s desetiletým Fighting Line.

Studenti na dostizích? Velká party

Třetí březnová neděle v Chepstow patřila studentům. Už při příjezdu mě zaujalo, kolik autobusů jsme viděli na parkovišti. Jeden z organizátorů prozradil, že na závodiště bylo dopraveno na dva a půl tisíce studujících z celého jižního Walesu, od Chepstow až po Swansea. Atmosféra byla hned od úvodu velice bouřlivá. Studenti velice hlasitě podporovali své favority.

S postupujícím odpolednem už přece jen povzbuzování ochabovalo, neboť hladina alkoholu u většiny zúčastněných postupně stoupala a hlavním úkolem bylo udržet se na nohou. V pondělí asi velká obsazenost učeben a poslucháren nebyla. Nejen studenti končí na britských závodištích pod vlivem alkoholu, stačí se dívat okolo a vždy na někoho společensky unaveného narazíte. Radostné party zkrátka nemají vždy jen příjemné konce.

Kromě samotných dostihů byla pro studenty připravená diskotéka. Hlučná hudba se ozývala v přestávkách mezi jednotlivými dostihy, ale moc tanečníků vidět nebylo. Po skončení mítinku však bylo na parketu narváno.

Kraj na hranicích Anglie a Walesu jsem si za několik návštěv velmi oblíbil. Nejen kvůli velmi specifickému závodišti, ale i velice příjemné přírodě, historickým stavbám a stylovým hospůdkám s typickou kuchyní. Pokud se vypravíte do Chepstow na dostihy, stavte se dopoledne na hradě, který patří v zemi červeného draka k největším. Naší terminologií je to spíše zřícenina, ale s krásnou atmosférou, v níž můžete vychutnávat krásu starých časů.

Hrad v Chepstow není v kraji jediným, který můžete poznat. Jen několik mil odtud v údolí řeky Wye se rozprostírá opatství Tintern, další z památek, která rozhodně stojí za vidění. Její genius loci si vás určitě získá. Už jen cesta z Anglie přes most překlenující ústí řeky Severn stojí za vidění. Při silném větru bývá ovšem most uzavřen a musíte přes nový, umístěný jižněji.

 

Předchozí díly Festivalového deníku

 

Velká národní v "Středozemi" měří 6800 metrů

Potlesk pro Rachael i fanouška Pardubic Mullinse

Tak se slaví v Cheltenhamu! Irský syndikát v nebi

Tiger Roll skončil. Den loučení s kapkou hořkosti

Euforie i podpora Ukrajině. Slavný "roar" je zpět

V Shakespearově rodišti začala dostihová revoluce

Růžové závodiště, které se obejde bez tribuny

Čtvercová dráha žije dál. I díky pikniku a ragby

Best Mate má v Exeteru pomník i vystavený dres

 

Foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE