reklama 11D

Festivalový deník 4: V Shakespearově rodišti začala dostihová revoluce

ikonka

National Hunt Festival v Cheltenhamu je nejsledovanějším překážkovým mítinkem sezony a napjatě očekávaným dostihovým svátkem. O své letošní dojmy z britských ostrovů se s čtenáři Jezdci.cz dělí dostihový publicista, cestovatel a činovník Petr Malík.
15.03.2022 09:35  |  Autor: Petr Malík  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Všichni jsou už v Mexiku, buenos días, já taky jdu, zpívá v jedné písničce z poloviny osmdesátých let countryman Michal Tučný. Jestli to měla být narážka na mistrovství světa ve fotbale v roce 1986, kam se československá reprezentace neprobojovala, to už se zřejmě nedozvíme. Já bych dnes mohl text písně parafrázovat. Všichni jsou už v Cheltenhamu, buenos días, já taky jdu.

V pondělí okolo poledne jsem v místě Festivalu během několika desítek minut potkal Willieho Mullinse, legendárního irského trenéra, který na Festivalu připravil nejvíce vítězů v historii. Následně bývalého žokeje Tony McCoye, který vyhrál v kariéře více než čtyři tisíce překážkových dostihů, a za pár minut dorazil ještě v golfovém vozíku Ruby Walsh, nejlepší žokej Festivalu v jeho jedenácti edicích v první a druhé dekádě 21. století.

V úterý v půl třetí českého času to vypukne! Bude odstartován první z 28 dostihů Festivalu 2022. Opět to bude velká bitva mezi koňmi připravovanými v Anglii a Irsku. Od roku 2016 tahají za delší konec provazu Irové a v letošním roce by to nemělo být jinak, alespoň tak o tom hovoří kurzy sázkových kanceláří.

 

Čtěte také: Ještě jsem sundal váhu a návratu do sedla nic nebrání, hlásí Bartoš

 

Zpátky do Stratfordu, na závodiště v rodišti světově proslulého dramatika Williama Shakespeara. Do světa dostihů se možná Stratford zapíše revoluční novinkou z letošního roku. Až dosud byly všechny proutěné překážky na ostrovech byly oranžové, ale právě v pondělí 14. března 2022 se poprvé běhalo přes proutěnky bílé barvy. Podle studie zadané britskou dostihovou autoritou koně při skoku lépe respektují bílou než oranžovou.

U nás jsou překážky dlouhodobě bílé, a tak nás výsledek může nechat chladnými. Jinak je to s tématem welfare, o němž se u nás zatím mluví hodně sporadicky, ale na ostrovech se otázky spojené s bezpečností koní neberou na lehkou váhu. Stačí se podívat na už zmiňované proutěné překážky. Jak je z názvu patrné, byly to skoky sestavené z proutí do jednotlivých celků, které následně vytvořily překážku. Nyní jsme na několika drahách viděli skoky, kde není po proutí ani stopa. Velikost zůstala stejná, ale proutí nahradily molitanové (tužší provedení) desky o šířce přibližně do deseti centimetrů, které mají být k pohybovému aparátu koní šetrnější. Změna ještě neproběhla na všech ostrovních drahách, ale desky jsou k vidění stále častěji. Během své cesty jsem je zaznamenal v Exeteru, Bangoru a právě ve Stratfordu, naopak v Herefordu a na pondělním mítinku v Plumptonu byly vidět ještě klasické překážky s proutím.

V pondělním Stratfordu se ve steeplechase nezdolávaly dvě překážky, open ditch - č. 5 a vodní příkop - č. 8. Půda okolo nich ještě nebyla na dostihové dění připravena, a tak je pořadatelé z kurzu dostihů vyřadili. Tuto skutečnost avizovali již několik hodin před startem dostihového dne, aby realizační týmy mohly reagovat. Vyšší množství škrtů ovšem nebylo k vidění.

U nás je zakořeněná představa, že anglická překážková sezóna je pouze záležitost zimních měsíců, ale právě Stratford je ukázkou toho, že se překážkové dostihy běhají i v létě. V pondělí byla zahájena sezóna čítající celkem 17 překážkových dní, končit se bude ve čtvrtek 27. října. Každý měsíc se tak odběhnou přibližně dva dostihové dny. Kromě středy bude v letošním roce dráha v permanenci každý den v týdnu. Čtyřikrát budou na programu večerní dostihy.

V pondělí se začínalo čtvrt hodiny před druhou a na návštěvě to vůbec nebylo znát. Diváků bylo možná více než v sobotu v Herefordu, kde zima nepříjemně zalézala za nehty, zatímco ve Stratfordu sluníčko ukázalo, že jaro už klepe na dveře. Pokud se obáváte, že se ve všední den odpoledne budete na závodišti bát, je to naprosto mylný předpoklad. Ať je pátek nebo svátek, v Anglii se na dostihy chodí stále v hojném počtu.

Okolo prvního dostihu jsem na závodišti potkal školáky oblečené do dresů a dostihový program dal odpověď. Jedná se o charitativní projekt, který trvá již dvacet let a účastní se ho 250 škol. Školákům je ukázáno zákulisí dostihového sportu a cílem je získat nové adepty tohoto krásného, ale náročného odvětví. Proto mladí návštěvníci dostávají krátce po příchodu na závodiště dresy, aby si k novému prostředí získali vztah od prvních okamžiků.

 

Předchozí díly Festivalového deníku

 

Best Mate má v Exeteru pomník i vystavený dres

Čtvercová dráha žije dál. I díky pikniku a ragby

Růžové závodiště, které se obejde bez tribuny

 

Foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE