reklama 11C

Festivalový deník 2: Čtvercová dráha žije dál. I díky pikniku a ragby

ikonka

National Hunt Festival v Cheltenhamu je nejsledovanějším překážkovým mítinkem sezony a napjatě očekávaným dostihovým svátkem. O své letošní dojmy z britských ostrovů se s čtenáři Jezdci.cz dělí dostihový publicista, cestovatel a činovník Petr Malík.
13.03.2022 09:00  |  Autor: Petr Malík  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Dostihy patří v Anglii ke kulturnímu dědictví a je jedno, zda navštívíte malé nebo velké závodiště. Mým sobotním cílem se stala dráha v Herefordu na západě Anglie, téměř na hranicích s Walesem. První dostihy se zde konaly už roku 1771, tedy před více než 250 lety. Není tomu tak dávno, co jim zvonil umíráček. Koncem roku 2012 byly v Herefordu odběhnuty poslední dostihy a brány sympatického areálu se uzavřely.

Nejčernější scénáře se však naštěstí nenaplnily. Už po dvou letech se sem vrátily souboje point-to-point a v říjnu 2016 byl na závodišti čtvercového profilu díky zástupcům města obnoven dostihový provoz. Od té doby se zde v hlavní překážkové sezoně mezi říjnem a dubnem koná deset až dvanáct dostihových dní ročně. Sezona 2021/22 skončí 3. dubna a ta následující začne v úterý 11. října.

Když se procházíte po trávníku před tribunami, které jsou v Herefordu poměrně daleko, a vidíte spoustu stolečků na piknik, tak si říkáte - kdo zde piknikuje? Vítr fouká o sto šest a našinec hledá místo v závětří, ba i většina Angličanů se choulí v bundách. U stolečků je přesto téměř plno a párty běží naplno. Potkáte tady různé skupinky, které si přišly užít víkendové odpoledne. Pokud bychom hledali vzdálenou podobu s nějakou tuzemskou dráhou, nejblíže je asi Brno-Dvorska. Jen se běhá na pravou ruku a délka oválu je dvojnásobná, tedy přibližně 2400 metrů.

 

1. díl Festivalového deníku: Best Mate má v Exeteru pomník i vystavený dres

 

Každá dráha na ostrovech má svá specifika a Hereford není výjimkou. Nemá tak velké výškové převýšení, jako je vidět jinde, pouze na rovince před tou cílovou se profil vlní nahoru a dolů. V Exeteru měly steeplechase vyhrazeny vnější část oválu a proutěnky vnitřní, v Herefordu je tomu naopak. Zdejší dráha patří k těm nejpřehlednějším, prakticky po celou dobu můžete koně sledovat dalekohledem.

Domácí návštěvníci ovšem pomůcku pravověrného českého turfmana příliš nenosí. Většina z nich sleduje dění na velkoplošné obrazovce, umístěné několik metrů před cílovým mezníkem. Od startu do cíle máte dokonalý přehled, jak se daří vašemu favoritovi a můžete ho povzbuzovat. Srovnávat velikost obrazovky u nás a na ostrovech? Když dva dělají totéž, není to totéž. Rozměry obrazovek jsou zde mnohem větší a přehlednější.

V Herefordu se nekonají jen dostihy, připraven je i bohatý doplňkový program. Druhá březnová sobota byla prezentována jako Super Irish Saturday. Část návštěvníků měla na hlavách velké zelené čepice a odpoledne bude vystupovat živá irská kapela. Od 16:45 se navíc hrál prestižní ragbyový zápas Anglie – Irsko v rámci neoficiálního mistrovství Evropy – Six nations, který byl samozřejmě k vidění i na velkoplošné obrazovce. V průběhu odpoledne se hrál další zápas Six nations Itálie – Skotsko a ve stanu pro trenéry a majitele jste místo dostihů mohli sledovat právě tohle klání.

V pátek 25. března se v Herefordu chystá Ladies Day, dáma s nejlepším oděvem si odnese poukaz na nákup zboží v nějakém místním butiku či módním salónu v hodnotě 500 liber. A rozlučka se sezonou bude patřit rodinnému zábavnému dni s dinosaury. Jak vidno, i na dráhách, které nejsou domovem grupových zkoušek, se snaží přilákat každého návštěvníka.

Zmínky o českých dostizích nebo koních v českém tréninku návštěvník zrovna v Herefordu nečeká. V šestém bodu programu, proutěnkách na 5100 metrů, však debutoval francouzský odchovanec Prince de Fichaux a dostihový program zdůraznil, že se jedná o polobratra Prouchkiho z tréninku Josefa Váni mladšího. Roli top favorita nakonec potvrdil City Chef a Prince des ObTop-favoritem dostihu byl City Chef, který potvrdil svou roli a Prince des Fichaux finišoval druhý.

Velmi příjemným doplňkem areálu v Herefordu jsou kresby prestižního kreslíře Darrena Birdieho. Zachytil nejen osobnosti zdejší dráhy, ale vytvořil také doplňky na „šedivé“ stěny v zázemí závodiště. Pokud vyrazíte do Herefordu, navštivte i místní věhlasnou katedrálu, která se začala stavět v 11. století a v jejíchž útrobách můžete spatřit i jednu z nejstarších map světa, Mappu Mundi z roku 1300. Věž katedrály je dobře viditelná i z tribun závodiště.

Foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE