reklama 11D

Festivalový deník 3: Růžové závodiště, které se obejde bez tribuny

ikonka

National Hunt Festival v Cheltenhamu je nejsledovanějším překážkovým mítinkem sezony a napjatě očekávaným dostihovým svátkem. O své letošní dojmy z britských ostrovů se s čtenáři Jezdci.cz dělí dostihový publicista, cestovatel a činovník Petr Malík.
14.03.2022 09:35  |  Autor: Petr Malík  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Britské dostihové reálie čítají na šest desítek drah od severu k jihu, z východu na západ. Ale Bangor on Dee je jedinečný tím, že nemá tribunu. Když si tuto informaci přečtete, tak přemítáte nad tím, jak to tam vypadá.

Tribuna chybí, ale moderní zázemí nikoliv. V areálu je několik přízemních budov, kde se nacházejí různé bary a jedna s cihlovou omítkou je vyhrazena vážnici. Zázemí září novotou a na první pohled je poměrně moderní. Samotné dostihy se dají sledovat ze svahu mezi dráhou a paddockem, za nímž stojí zázemí. Výškový rozdíl není velký, ale vytváří zajímavý přírodní amfiteátr, kam by byla škoda stavět tribunu.

Paddock leží zhruba o jedno podlaží výše než samotná dráha. V zimě se na mechový travnatý koberec posadí jen málokdo, ale při letních dostihových dnech má přírodní tribuna mnoho výhod. Lehnete si na trávu nebo na deku a sledujete dostihové dění. Dráhu ve tvaru trojúhelníku máte jako na dlani.

 

Čtěte také: Santa Klara zvítězila v Trevisu, Scuderia Aichner bodovala i v Nancy

 

Většina závodišť na světě má své zázemí a tribuny okolo cílového mezníku. Nikoliv Bangor on Dee. Cílová věž stojí na konci rovinky, která leží kolmo k diváckému zázemí. Koně finišují proti divákům, při návratu z dostihu projdou kolem nich. Velká obrazovka stojí na začátku jedné z přepon trojúhelníku. V dostihovém programu vypadá schéma dráhy v Bangoru jako hruška.

Tribuna sice chybí, ale zázemí pro diváky je na úrovni. U paddocku se lze posadit na některou ze židliček stojících u bariéry, další možností jsou dřevěné stupínky, které lemují místo pro předvedení koní. Kdo nevidí přes okolo stojící lidi, vystoupí na dva schůdky a má koně jako na dlani. Divácky přívětivé, pro pořadatele finančně nenáročné.

Bangor je jedním ze tří závodišť na území Walesu, a tak má stejně jako celá země ve znaku draka. Oficiální barvou závodiště je růžová, díky níž působí jeho webové stránky i místní informační systém hodně netradičně. Partnerem severoirské dráhy je totalizátorová společnost Tote, a tak je zde kromě růžové hodně vidět i "totalizátorová" červená.

V Bangor on Dee se běhá do konce května a potom opět od července. Provoz je zde téměř celoroční, což není na ostrovech úplně pravidlem. Jedna věc mě však v neděli zarazila. Program nabízel šest dostihů a oznámeno bylo pouze 31 koní, tedy průměrně pět na dostih. Po třech škrtech se na konec divákům představilo jen 28 plnokrevníků. U nás mají pořadatelé zamotanou hlavu, když je oznámeno osm koní, co teprve čtyři. V Bangoru tak tentokrát byla vidět pole, která v Česku běžně vídáme v klusáckých kláních.

Několik stovek metrů od silnice směřující do Bangoru jsme míjeli závodiště v Ludlow, a tak jsme se museli aspoň krátce zastavit. Dráha bezprostředně sousedí s železniční tratí, a tak má paddock uprostřed dráhy. Areál křižuje několik silnic, na nichž musí být během dostihových dnů stejně jako v mnohem známějším Aintree zastaven provoz. Velice sympaticky působí tribuna, z níž je dobrý výhled na celý areál.

 

Předchozí díly Festivalového deníku

 

Best Mate má v Exeteru pomník i vystavený dres

Čtvercová dráha žije dál. I díky pikniku a ragby

 

Foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE