reklama 11C

Festivalový deník 1: Best Mate má v Exeteru pomník i vystavený dres

ikonka

National Hunt Festival v Cheltenhamu je nejsledovanějším překážkovým mítinkem sezony a napjatě očekávaným dostihovým svátkem. O své dojmy z britských ostrovů se s čtenáři Jezdci.cz letos podělí dlouholetý publicista a činovník Petr Malík.
12.03.2022 09:30  |  Autor: Petr Malík  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Většina českých čtenářů má slovo festival spojeno s tím filmovým v Karlových Varech, probíhajícím zpravidla na začátku letních prázdnin. Souběžně s ním se obvykle koná dostihový den, ale spojení s velkou akcí je téměř neznatelné. Pro příznivce překážkových dostihů je ovšem jediným skutečným Festivalem ten cheltenhamský v polovině března. Letos je první ze čtyř dnů největšího překážkového mítinku světa na programu v úterý 15. března.

V roce 2020 byl Festival posledním mítinkem, který se uskutečnil de facto bez omezení. Pár dní po jeho skončení následoval lockdown a prakticky celosvětová stopka. Jen ve Švédsku běžel klusácký program, tradiční bašty Anglie, Irsko a Francie svůj dostihový provoz přibližně na dva měsíce zastavily. Loni se mohutnými tribunami v Prestbury Parku proháněl vítr, pandemická opatření účast diváků zakazovala. Letos by se měl Festival vrátit v plné parádě. Uvolnily se i podmínky pro cestování, a tak se můžete těšit na postřehy přímo z místa překážkového svátku.

První zastávkou na naší dostihové cestě po předjarní Anglii je závodiště v Exeteru. Pokud sledujete ragby, zcela jistě znáte tamní celek Exeter Chiefs patřící ke špičce tamní ligy tvrdých mužů. Dostihový stánek se nachází jižně od města v sousedství dálnice. Jestli je klusácká dráha v Bravanticích blízko dálnice, tak závodiště v Exeteru s ní přímo sousedí - zahnete doleva, na maličkém kruháku se dáte doprava a jste na místě. Ačkoli se nacházíme na nejvýše položené dráze v Anglii, nějakých 260 metrů nad mořem v Haldonských kopcích, hluk rušné čtyřproudovky je slyšet po celé odpoledne.

Areál se chlubí tribunou, kterou otvírala princezna Anna v roce 2006. Pokud zabloudíte do některého z barů na závodišti, je jich tam dost, tak se o historii dráhy můžete dozvědět více. Jednu z chodeb zdobí dostihové dresy a samozřejmě nemůžou chybět barvy legendy Best Matea. Trojnásobný vítěz Cheltenham Gold Cupu z let 2002 - 2004) podlehl právě na dráze v Exeteru infarktu. Stalo se tak 1. listopadiu 2005 při vrcholu sezony, Haldon Gold Cupu, dostihu grupy 2 konaném pravidelně v prvních listopadových dnech. Blízko paddocku má Best Mate malý pomníček.

Návštěvníci českých překážkových dostihů dobře vědí, že koně v Lysé nad Labem a zejména v Pardubicích směřují v jisté fázi dostihu za lesík. V Exeteru při náběhu na protilehlou rovinu zmizí kdesi v lese a po několika stovkách metrů se opět objeví při stoupání na nejvyšší bod protilehlé roviny. Následuje opět klesání a cílová rovinka se třemi proutěnkami nebo čtyřmi klasickými skoky směřuje celá do kopce. Délka dráhy činí dvě míle, což je i na ostrovní poměry hodně.

Na startu pátečního šestého dostihu se objevilo devět koní, ale okolo cílového mezníku proběhli pouze dva. Pádů nebylo mnoho, většina koní však byla zadržena, třebaže si téměř všichni mohli odnést nějakou dotaci. Jiná země, jiný mrav.

Nakonec ještě zmínka o Festivalu. Tři čtvrtě hodiny po posledním dostihu se v jednom z barů v tribuně uskutečnila diskuse s vybraným trenérem a jezdcem o letošním Festivalu. Samozřejmě nesměl chybět ani zástupce sázkové kanceláře, partnera pátečního dostihového dne. Rozebíraly se šance v jednotlivých dostizích. Do Cheltenhamu není z Extereu až tak daleko - zhruba jako z Prahy do Brna, navíc příznivci překážek nebudou chybět u televizorů.

Foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE