reklama 11D

Festivalový deník 8: Potlesk pro Rachael i fanouška Pardubic Mullinse

ikonka

National Hunt Festival v Cheltenhamu je nejsledovanějším překážkovým mítinkem sezony a napjatě očekávaným dostihovým svátkem. O své letošní dojmy z britských ostrovů se s čtenáři Jezdci.cz dělí dostihový publicista, cestovatel a činovník Petr Malík.
19.03.2022 19:15  |  Autor: Petr Malík  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Byl to Festival, který se zapsal do historie jako jeden z těch povedených. Rachael Blackmore jako první žena vyhrála nejprestižnější ostrovní steeplechase Gold Cup a irský trenér Willie Mullins v pátek opět předvedl svou sílu – jeho svěřenci ovládli pět ze sedmi dostihů závěrečného dne! Nové rekordy Festivalu sledovala přímo na závodišti rekordní návštěva 73 875 diváků. Během čtyř dní si našlo cestu na závodiště více než 280 tisíc diváků.

Hlavní pozornost na sebe strhla pochopitelně Rachael Blackmore. Loni vybojovala šest vítězství a stala se první ženou v čele pořadí nejlepších jezdců Festivalu, které je sledované od roku 1980. O tři týdny později přidala další průkopnický úspěch na Velké národní v Aintree. Díky tomu Blackmore dosáhla na ocenění v rámci vyhlašování sportovních osobností roku 2021 podle BBC.

Loňské léto strávila ve stavu nemocných po pádu z Marry Poppins v irském Killarney. Do sedla se vrátila až v polovině října. Nebyl to nijak fenomenální návrat, spíše pozvolný. Před Festivalem měla ve své domovině na kontě 50 vítězství, což ji řadilo na čtvrté místo v šampionátu vedeném Paulem Townendem.

 

Čtěte více: Královna Rachael znovu píše historii. A Plus Tard ovládl Gold Cup

 

V Gold Cupu věřila Rachael už před rokem A Plus Tardovi. Více sil však měl Minella Indo s Jackem Kennedym, zatímco A Plus Tard skončil na druhém místě. Ani před letošní edicí Gold Cupu Blackmore svůj výběr neměnila. Sázkové preference byly na straně A Plus Tarda, ale v průběhu dostihu byl dlouho schovaný v zadní části pole.

Více než sedmdesát tisíc lidí na závodišti si už myslelo, že se bude opakovat loňský doběh a Minella Indo opět porazí A Plus Tarda. Blackmore však v cílové rovině A Plus Tarda pobídla a našla mu prostor k útoku. V tu chvíli nebylo o vítězi pochyb. Rozdíl u cílového mezníku byl propastných 15 délek ve prospěch A Plus Tarda. Tribuny šílely, favorit vyhrál, a to je vždy na ostrovech přijímáno s velkou radostí.

Zajímavá situace byla k vidění v sedlišti před třetím dostihem, Albert Bartlett Novices‘ Hurdle na 4800 metrů. Trenér Willie Mullins přebíral čestné ceny za předchozí bod programu, a tak nestihl všechny své svěřence nasedlat. Bělouše Ramilliese mu pomohl nachystat do dostihu jeho sok, Henry de Bromhead. V tu chvíli mi proběhlo hlavou, zda by v Česku nasedlal koně Josef Váňa Radku Holčákovi nebo naopak. Ramillies dokončil dostih na šestém místě před svěřencem Henry de Bromheada.

Zamíří cheltenhamský vítěz do Austrálie?

Ve čtvrtek, v den sv. Patricka, předvídal Ruby Walsh, že Irové budou dominovat, ale nestalo se. O 24 hodin později už irští koně nepustili domácí ke slovu. Vyhráli všech sedm dostihů a pošesté za poslední sedm let ovládli Prestbury Cup, tentokrát v poměru 18:10. Předpovídal jsem před závěrečným dnem drama, ale to se nakonec zejména zásluhou trenéra Willieho Mullinse nekonalo.

V prvním dostihu splnil roli favorita čtyřletý Vauban, který by podle sdělení trenéra mohl směřovat i do rovinového Melbourne Cupu. V průběhu dostihu se mohlo zdát, že Vauban nabíhá zbytečné metry, Paul Townend ho vedl zvenčí, ale když se zatočilo do cílové rovinky, Townend svého svěřence přitiskl na bariéru a pouze pod rukama ho dovedl vítězně do cíle. Pro Vaubana to bylo druhé vítězství ze tří překážkových startů.

Ve druhém dostihu si Townend převlékl dres, vyhoupl se na pětiletého State Mana a průběh byl jako přes kopírák. Opět rozhodl oblouk do cílové roviny, Townend nasměroval svého parťáka na bariéru blíže hlavní tribuně, a ten dokázal zvítězit. Po shlédnutí prvních dvou dostihů bych náběh do cílové roviny na cheltenhamském novém kurzu nazval „Townendův oblouk“. Pro Townenda to bylo páté a poslední vítězství na letošním Festivalu. Pět čárek mu v letošním roce stačilo na šampionský titul pro nejlepšího jezdce. Zopakoval si tak vítězství z roku 2020.

V sedle Minella Cocooner měl zaděláno na čistý hattrick, ale tréninkový partner The Nice Guy měl ve finiši více sil a pod mladým Seanem O’Keeffem zvítězil. Townendovi tentokrát nepomohla ani taktika v závěrečném oblouku a musel se spokojit se druhým místem. Čistý hattrick naopak mohl slavit trenér Mullins. Osmým vítězstvím vyrovnal svou rekordní bilanci ze sezony 2015, kterou o tři roky později vyrovnal Gordon Elliott. Letos to však z Mullinsovy strany ještě nemělo být všechno.

Patrick Mullins dokázal své kvality

Gold Cup je poměrně malá trofej, která se v rukou majitelů téměř ztrácí. Naopak cena za vítězství v St. James’s Palace Festival Challenge Cupu na 5300 metrů je obrovská, největší ze všech trofejí, které se během čtyř dní vítězům předávají. Dlouho to vypadalo, že vítězství vybojuje Winged Leader, ale Patrick Mullins tak usilovně několik stovek metrů tlačil Billawaye, až se posledním cvalovým skokem dostal na první místo.

Účastník loňské Velké pardubické tak na Festivalu zaznamenal už třetí vítězství a v mítinkovém šampionátu obsadil druhé místo těsně před Rachael Blackmore. Česká veřejnost na Patricka Mullinse loni v říjnu hleděla poněkud skrz prsty, ale bylo to neoprávněné přehlížení. Syn slavného trenéra je jedním z nejlepších překážkových amatérů světa a Festival to jen potvrdil.

I když ve Velké pardubické daleko nedojel, dráha se mu líbila. "Rád bych se vrátil, prostředí mě oslovilo. Přijeli bychom i s koněm, ale potřebovali bychom mít ve stáji někoho takového jako byl Uncle Junior," říkal Mullins před pardubickou vážnicí. Účast ostrovních hvězd zvyšuje mezinárodní prestiž Velké pardubické, ale stojíme o to?

Favoritkou steplechase pro klisny na 4100 metrů byla Mullinsova Concertista, která se od prvních metrů objevovala na čele dostihu, ale v závěru jí docházely síly. Po posledním skoku se situace vyrovnala a na vítězství mohly dosáhnout čtyři klisny. U cílového mezníku byla první Elimay v majetku JP McManuse. Pro tohoto velkomajitele jezdí v Irsku především Mark Walsh, a ten byl také v sedle vítězky.

 

Čtěte také: Velký návrat Josefa Bartoše. Nic Mountain zvítězil start-cíl v Trevisu

 

Willie Mullins zakončil Festival 2022 s celkovým počtem deseti vítězství, čímž vytvořil nový rekord. Celkově již na Festivalu vyhrál 88 dostihů. V historických tabulkách chybí jeho jméno pouze u sedmi vypisovaných festivalových zkoušek.

Pětašedesátiletý Ir z hrabství Kilkenny začal svou bohatou trenérskou kariéru v roce 1988 triumfem v Thurles, od té doby nasbíral téměř čtyř tisíc vítězství. Trenérský šampionát na Festivalu ovládl podeváté – jeho jméno figuruje u ročníků 2011, 2013 až 2016 a 2019 až 2022. Celkem se letos představilo na Festivalu 63 Mullinsových svěřenců a kromě deseti výher si připsali ještě tři druhá, sedm třetích a šest čtvrtých míst.

Cheltenham Festival 2022 je minulostí. Všech pět nejsledovanějších dostihů programu vyhráli koně připravovaní v Irsku. Zatímco lídr trenérského šampionátu na zeleném ostrově v Cheltenhamu řádil a lámal rekordy, o anglickém lídrovi trenérských tabulek Donaldu McCainovi nebylo vidu ani slechu. Podobné je to i mezi jezdci. Paul Townend odjíždí s prestižní cenou, o jméno Briana Hughese nikdo ani nezavadil...

Vždycky, když po skončení Festivalu s pátečním soumrakem opouštím dostihový chrám v Cheltenhamu, si říkám, že bych se chtěl zase jednou vrátit a ještě jednou zažít tu fantastickou atmosféru, která je při veškeré snaze nepřenositelná. Každý příznivec překážkového sportu by podle mého názoru měl strávit alespoň jeden den na Festivalu v Cheltenhamu.

 

Anglie – Irsko 10:18

 

Vše podstatné k tomuto stavu přinesly předchozí řádky, a tak zbývá doplnit, že sedmou irskou čárku přidal Banbridge trenéra Josepha Patricka O’Briena. Čtyři páteční vítězové měli francouzský sufix a tři irský. Za celý Festival je bilance následující: Irsko 15, Francie 9 a Velká Británie 4.

 

Předchozí díly Festivalového deníku

 

Tak se slaví v Cheltenhamu! Irský syndikát v nebi

Tiger Roll skončil. Den loučení s kapkou hořkosti

Euforie i podpora Ukrajině. Slavný "roar" je zpět

V Shakespearově rodišti začala dostihová revoluce

Růžové závodiště, které se obejde bez tribuny

Čtvercová dráha žije dál. I díky pikniku a ragby

Best Mate má v Exeteru pomník i vystavený dres

 

Foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE