reklama 11A

Festivalový deník 7: Tak se slaví v Cheltenhamu! Irský syndikát v nebi

ikonka

National Hunt Festival v Cheltenhamu je nejsledovanějším překážkovým mítinkem sezony a napjatě očekávaným dostihovým svátkem. O své letošní dojmy z britských ostrovů se s čtenáři Jezdci.cz dělí dostihový publicista, cestovatel a činovník Petr Malík.
18.03.2022 10:30  |  Autor: Petr Malík  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Sdílená radost je ta největší. Pokud jste se po jednom ze dvou vrcholů čtvrtečního programu, Paddy Power Stayers‘ Hurdle na 4800 metrů, ocitli u paddocku, musela vám tato stará pravda vytanout na mysli. Sedmiletý valach Flooring Porter právě ovládl jeden z vrcholů Festivalu a černobílými šálami vybavení členové početného Flooring Porter Syndicate byli doslova a do písmene v sedmém nebi.

Objímali se, fotili a zvali k sobě do "vítězného" paddocku další a další členy, až museli zakročit pořadatelé. Když přišel na předání žokej Daniel Mullins, vzali ho dva členové syndikátu na ramena. Jedna z dam přišla v černobílém kabátu, který během několika minut obléklo několik dalších členů. Byl to bláznivý festival bíločerných barev při zeleném irském čtvrtku.

Pro čestné ceny si na pódium přišli čtyři staršinové syndikátu, trofej pro vítěze pak putovala z ruky do ruky. Trenéra Gavina Cromwella, šestého muže irského překážkového žebříčku, nechtěl slavící dav na předání ani pustit, s žokejem Mullinsem to bylo podobné. Flooring Porter obhájil vítězství ve vytrvaleckém proutěnkářském klání, ale minulý rok žádné bujaré oslavy ze známých důvodů probíhat nemohly.

 

Čtěte také: Ještě jsem sundal váhu a návratu do sedla už nic nebrání, hlásí Bartoš

 

Nebyla to ve čtvrtek jediná úspěšná obhajoba. O tu druhou se postaral osmiletý Allaho v Ryanair Steeplechase na 4100 metrů. Loni se prosadil pod Rachael Blackmore, letos ho vedla stájová jednička trenéra Willieho Mullinse Paul Townend. Desetinový favorit zvítězil ve stále prestižnějším dostihu stylem start-cíl.

Townend nenechal nic náhodě, udával svižné tempo a po posledním skoku si s přehledem doběhl pro očekávané vítězství. I druhé místo vybojoval svěřenec Willieho Mullinse Jandil, když se v koncovce dostal před aktivního Eldorado Allena.

Pro Townenda byla Ryanair Steeplechase malou náplastí za úvodní bod programu, nováčkovskou steeplechase na 3900 metrů. Od startu dominoval s favorizovaným Galopin des Champs, ale když se zdálo, že má vítězství prakticky jisté, přišla chyba na posledním skoku a konec nadějí. I z tribuny bylo patrné obrovské zklamání zkušeného jezdce. Hlediště v tu chvíli oněmělo, ale své příznivce měl i druhý favorit Bob Olinger a Racheal Blackmore si připsala druhou čárku na Festivalu.

Diváci měli několik desítek vteřin starosti o osud nadějného Galopin des Champse, ale zlověstné zelené plachty nakonec nemusely být rozestavěny a koník po několika okamžicích vstal. Když v doprovodu vodiče opouštěl dráhu, provázel ho větší potlesk než vítězného Boba Olingera.

Zrádný cheltenhamský finiš

Před začátkem odpoledne jsem si zašel k cílovému mezníku a koukl na cílovou rovinku. Je to proklatě dlouhá smrt vedoucí do kopce. Při pohledu od cíle máte celý areál vlastně pod sebou. Když stojíte o několik desítek metrů níže, ani si převýšení neuvědomujete. Jezdci, kteří přijdou v posledních metrech o vítězství, by mohli dlouze vyprávět o zrádnosti cheltenhamského finiše. U nás nic podobného nenajdeme, všechny tuzemské dráhy jsou proti Cheltenhamu rovinaté jako Polabí.

Ve čtvrtek dochází v Cheltenhamu mění k důležité změně. První dva dny Festivalu probíhají na "staré" dráze, disponující částí pro proutěnky a pro klasické steeplechase, která je blíže k tribunám, ale na protějším konci závodiště čeká na koně ostřejší oblouk. Naopak druhá polovina mítinku se koná na "nové" dráze, dále od tribun.

Blíže ke čtyřnohým hrdinům to mají diváci, kteří si koupili vstupenky na tribunu nazvanou po Best Mateovi, která leží vlastně naproti hlavní tribuně a vstupenky na ni jsou podstatně levnější. Pokud si koupíte "Best Mate corner", například o návštěvě paddocku si můžete nechat jen zdát. Ke koním se však můžete přiblížit i tak, že se vydáte do středu dráhy na kopec. Ten ale byl ve středu i ve čtvrtek uzavřený. První ze zmiňovaných dní kvůli dešti a ve čtvrtek byla dráha ještě měkká, takže ji pořadatelé chtěli uchovat v co nejlepším stavu před vyvrcholením Festivalu. Samostatnou dráhu je ta krosová, která se nachází uvnitř starého a nového kurzu. Pořadatelé tak v chrámu překážkových dostihů udržují celkem pět drah.

V jednom z předchozích dílů jsem se rozepisoval o nových proutěných překážkách, ať už barvou nebo výplní. V Cheltenhamu je stále vše při starém. Lehčí z dvojice překážek mají stále oranžové okraje a jsou vyplněny skutečným proutím. Z přední strany jsou oranžové i klasické steeplechase skoky. Pokud se proutěnka či steeplechase skok zdolává dvakrát, hned po prvním zdolání přistupuje personál a překážku upravuje, aby byla na repete v co možná nejlepší kondici.

Naprostou samozřejmostí je i zašlapávání děr na místech doskoku koní. Při běžném dostihovém dni je na dráze k vidění 50 pracovníků starajících se o dráhu, na Festivalu rovná stovka.  Škoda, že se české údaje nezveřejňují.

"Festivalová drahota"

Dalším hojně navštěvovaným místem v Cheltenhamu je sedliště. U nás tato část závodiště v posledních letech téměř splynula s paddockem. V dějišti Festivalu je kousek od paddocku, u něhož stojí podstatně více lidí, a tak si můžete koně lépe prohlédnout právě v sedlišti. Jen nesmíte příliš otálet - ač je zde několik stupňů na stání, velmi rychle se zaplní.

Čtvrteční program v Cheltenhamu nekončí posledním dostihem. Ve čtvrt na sedm startuje prestižní dražba, kde ceny v přepočtu na koruny přesahují sedmimístnou sumu. Letošní nabídka čítala 26 čtyř nebo pětiletých koní z dostihů point to point. Podle dosavadních výsledků se jednalo o talenty, kteří se mohou stát hvězdami některého z příštích ročníků Festivalu. Třeba některý z nových majitelů zažije takovou radost jako irský syndikát.

Radost naopak nemají návštěvníci z cen, které jsou na závodišti nastaveny výše, než jsou diváci zvyklí. Na menších drahách koupíte hamburger od 5 do 7 liber, zatímco v Cheltenhamu od 8 do 10. Takto je to u většiny položek, navíc Festival v letošním roce vystupuje jako bezkontaktní, a tak drtivou většinu plateb musíte provádět platební kartou.

 

Anglie – Irsko 10:11

 

Na jednom z plakátů sázkové společnosti říká hvězda překážkových dostihů minulosti Ruby Walsh, že St. Patricks‘ Day je tradičně doménou Irů. V letošním roce to však neplatilo. Domácí stejně jako v úterý vyhráli v poměru 4:3 zásluhou triumfů v dostizích „nižších“ kategorií. Všechny grupy 1 získali koně připravovaní v Irsku. Mezi jezdci vede šampionát Paul Townend s třemi úspěchy, mezi trenéry má nakročeno k dalšímu triumfu Willie Mullins, který připravil pět vítězů.

Některé sázkové kanceláře na výsledek Prestbury Cupu ani nevypsaly sázky, přitom poslední den slibuje velmi dramatickou podívanou. Anglickou vlajku drží nahoře především menší trenéři. V závěrečném dostihu čtvrtečního programu si druhé vítězství na Festivalu připsala Venetia Williamsová z dobře známého Herefordu.

Možná vás zajímá, kde se narodili šampioni Festivalu 2022? Dvanáct jich má irský sufix, pět francouzský a čtyři britský.

 

Předchozí díly Festivalového deníku

 

Tiger Roll skončil. Den loučení s kapkou hořkosti

Euforie i podpora Ukrajině. Slavný "roar" je zpět

V Shakespearově rodišti začala dostihová revoluce

Růžové závodiště, které se obejde bez tribuny

Čtvercová dráha žije dál. I díky pikniku a ragby

Best Mate má v Exeteru pomník i vystavený dres

 

Foto: Petr Malík




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE