reklama 11C

Equinews: Kvalifikaci do Velké vyhrál Del Rey. Chuchli ovládli bělouši

ikonka

První čtyři místa ve Velké květnové ceně obsadili bělouši. Nejlepší byl Pace Man. – Sedmiletý Del Rey s Jakubem Kocmanem překvapili v první kvalifikaci na Velkou pardubickou. – Kategorii Masters při Czech Summer Open v Královicích ovládla Polka Zón.
24.05.2022 14:00  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Pace Man potvrdil kvality. Velká květnová cena ve znamení běloušů

Hned několik zajímavých momentů přinesl Dámský dostihový den, který se konal v neděli 22. května v Chuchle Areně Praha. Kromě kvalitně obsazené Velké květnové ceny se před zaplněnou tribunou například běžel dostih určený pouze ženám v sedle.
 
Ve Velké květnové ceně Rolls-Royce Motor Cars Prague se sešlo hned několik koní disponujících výbornou jarní formou. Patřil mezi ně například šestiletý valach Pace Man, který vstoupil do sezony těsnou druhou příčkou ve Velké dubnové ceně. Bělouš stáje KSK v sedle s Jiřím Chaloupkou se podle svého zvyku ujal diktování tempa a zavedl pole do cílové roviny. Tam na něj zaútočil nejprve Australien a poté přišel s velkým finišem vítěz letošního Memoriálu Jaroslava Maška Politicum. Pace Man však dokázal všechny útoky soupeřů odrazit a zvítězil o krátkou hlavu. Za ním se v unikátním doběhu běloušů seřadili Politicum, Australien a Torque Power. Nejlepším koněm jiné než bílé barvy byl pátý Sagar. Ve Švýcarsku narozený Pace Man vyběhl kvalitní čas 1 minuta 37 sekund a 75 setin. Jeho trenérka Jana Manová se stala první ženou v historii, která připravila vítěze Velké květnové ceny.
 
Zajímavý návrat byl k vidění ve druhém nejhodnotnějším dostihu odpoledne Ceně Moser na 1800 metrů. Čtyřletá hnědka Dakota z vlastního chovu majitele Jiřího Trávníčka, která loni patřila k elitě svého ročníku, se po osmiměsíční pauze připomněla lehkým vítězstvím. Dcera výborné Dorotky trénovaná Daliborem Törökem sice nesla nejvyšší hmotnost v poli 62 kg, ale žokej Petr Foret optimálně načasoval její závěr a v cíli měla Dakota k dobru 3 délky. Druhý finišoval Culihrach před svým tréninkovým kolegou Proccelarum.
 
Celé odpoledne v Chuchle Areně Praha včetně doprovodného programu se neslo ve znamení Dámského dne. Přímo ženám jezdkyním byla vyhrazena Cena Vogue CS o pohár Laty Brandisové. Na startu byla většina úspěšných rovinových jezdkyň současnosti, ale v závěru bojovaly o vítězství dvě žákyně. Více štěstí měla v závěru Sabina Mokrošová v sedle favoritky Trezy Lady, která udolala srdnatě bojujícího veterána Tropical Bonda se Sofií Kvízovou. Třetí doběhla Nargota.
 
Nejdelším nedělním dostihem byla Cena Sharpoura na 2800 metrů. V kvalitní konkurenci se prosadil český odchovanec Sapienti v sedle se svou trenérkou Martinou Havelkovou. Sedmiletý ryzák tak i ve druhém letošním startu uhájil čistý štít. Ve finiši však musel napnout síly, aby udržel o půl délky za sebou mocně útočícího překážkáře Popinjaye, blízko byla i třetí Lady In Pink.
 
V mílové Ceně společnosti Tipsport zažila hned dvojitou radost stáj The Sons Of Sharpour. O vítězství totiž bojovali oba její zástupci z tréninku Michala Kalčíka a postarali se o stájový doběh „raz-dva“. Více sil měl pětiletý ryzák Silver Trigger pod Lukášem Charvátem, jemuž jistil záda tréninkový kolega Launch Zone. Třetí doběhl Fulmine Luna.
 
Emotivního vítěze měla čtyřková Cena Chardonney Tcheque na 2400 metrů. V polovině cílové roviny odskočil čtyřletý ryzák Gott s žokejem Davidem Liškou a navýšil svůj náskok na 4 1/2 délky. Hřebce stáje Joly trénuje chuchelská legenda Jaroslav Drlík, který na pražském závodišti působí už 66 let. Druhé peníze vybojoval Dancer Of Denali před Dabingem.
 

Del Rey zaskočil starší favority. Do Velké se kvalifikovalo 11 koní

132. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se poběží tradičně druhou říjnovou neděli, ale cesta k ní začíná už ve druhé polovině května, kdy startuje seriál kvalifikací. Ta první se letos běžela v sobotu 21. května jako Cena města Pardubic.
 
Mezi jedenácti startujícími koňmi byli dva vítězové Velké pardubické a řada dalších členů domácí špičky. Mezinárodní konkurenci tvořila trojice slovenských aktérů, na devítiletého Kaiserwalzera opět přijel z Irska hvězdný amatérský jezdec Patrick Mullins. V první polovině dostihu se pohybovali na špici Stretton a třetí z loňské Velké pardubické Mr Spex, blízko cválali i No Time To Lose a Del Rey. Postupně se posouval dopředu i favorit Theophilos. Zkušení krosaři zdolávali překážkový kurs bez větších skokanských problémů a všech jedenáct koní se dostalo do cíle. Na Velkém anglickém skoku měl na mále slovenský bělouš Star, jehož žokej Lukáš Matuský po doskoku vyletěl ze sedla, ale ekvilibristicky se udržel v sedle a pokračoval v dostihu.
 
Při vybíhání na travnatý ovál nastoupil Josef Bartoš s Theophilem a dlouho se zdálo, že dvanáctiletý valach Dostihového klubu iSport – Váňa první pozici už udrží. V posledních 200 metrech však jezdec Jakub Kocman rozhýbal výborně jdoucího slovenského odchovance Del Reye a nejmladší kůň v poli si ve svých sedmi letech doběhl pro dosud největší úspěch kariéry. Theophila zachytil doslova na cílové čáře o délku nosu. Třetí doběhl No Time To Lose před Strettonem a Playerem. Vítězného Del Reye trénuje Zdeněk Mimra pro stáj D + V + P Kopálek.
 

Czech Summer Open v Královicích. Kategorii Masters ovládla Polka Zón

Královický dvůr hostil ve dnech 20. až 22. května mítink Czech Summer Open pod taktovkou společnosti Working Equitation Česká republika. Jednalo se o mezinárodní závody Working Equitation s kvalifikací na světový šampionát.
 
Nejvyšší vypsanou kategorií bylo Masters, jehož účastníky čekala ve třech dnech drezurní zkouška, test ovladatelnosti a test rychlosti. Páteční drezura vyšla výborně české jezdkyni Barboře Linhartové, která za svůj výkon v sedle čtrnáctiletého hřebce Duque II D´Atela zapsala sedm bodů. 
 
Druhá byla Polka Ewelina Zon na valachovi Little King Pine, která si vyjela pět bodů. Zatímco Barboře Linhartové se v dalších částech soutěže Master už nedařilo, Ewelina Zon zaznamenala druhé místo i v testu ovladatelnosti. Porazit jí dokázal pouze českých jezdec Ladislav Kubát na Mister IV. Polka pak navíc vyhrála i třetí část soutěže – test rychlosti, když dojela před českou dvojicí Šárka Kopecká a Gin Tonic.
 
Nejvíce bodů nasbírala ve třech dnech polská reprezentantka Ewelina Zon, což jí vyneslo vítězství v Masters. Další dvě pozice na stupních vítězů patřily český zástupcům. Stříbro si vyjela Šárka Kopecká a třetí místo bral Ladislav Kubát. 
 
Foto: Marek Sekáč



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE