reklama 11A

Equinews: Arkhangelsk si pohrál v Mostě, Jerry klasickým vítězem

ikonka

Cenu jezdectví společnosti Tipsport v Mostě ovládl jediný tříletý kůň v poli Arkhangelsk s Lucií Fialovou. – Jarní cena čtyřletých v Chuchle Areně Praha měla vítěze českého chovu – stylem start – cíl triumfoval Jerry s Ivanem Coufalem.
14.06.2022 16:35  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Arkhangelsk ukázal třídu, v Ceně jezdectví porazil starší soupeře

Za krásného slunečného počasí proběhl v neděli 12. června další mítink v Mostě. Severočeské závodiště nabídlo celkem sedm dostihů a vrcholem dne byla sprinterská Cena jezdectví společnosti Tipsport na 1400 metrů s kvalitní sestavou osmi sprinterů.
 
Po startu spěchala dopředu třídová klisna Rabbit Breath a spolu s ní také ve stínidlech běžící Manoamano. Sázkový favorit, jediný tříletý kůň v poli Arkhangelsk, zahájil dostih na čtvrté pozici. Už při vbíhání do oblouku ho však jezdkyně Lucie Fialová posunula na špici a hřebec trénovaný Konstantinem Kobzarevem pro stáj ARS zavedl pole do cílové roviny. Tam se úspěšně ubránil všem útokům soupeřů a zvítězil jistě o 1 1/4 délky. Pro Arkhangelska to bylo již čtvrté vítězství kariéry, z toho třetí na nejvyšší výkonnostní scéně. Pro druhé místo si krásnou koncovkou doběhl Matello před Royal Townem a Lailahem.
 
Se zajímavou vizitkou nastupoval do trojkové Ceny Severočeského Hitrádia North Music na 2200 metrů šestiletý valach Vévoda. Vlastní odchovanec majitele Václava Bruny a jeho Dostihového centra Zámrsk proměnil oba své předchozí starty v Mostě ve vítězství a usiloval tak nejen o hattrik, ale také o udržení své neporazitelnosti na severočeské dráze. V sedle s Jiřinou Andrésovou se mu to bez větších problémů podařilo. Vévoda v závěrečných stovkách metrů vystupňoval tempo a triumfoval o půldruhé délky před čtyřletým Mike Majkem a veteránem Waste No Time.
 
Jeden dostih, Cena partnerů dostihového klubu na 2200 metrů, byl v neděli určen tříletým klisnám. Ty nabídli zaplněné tribuně strhující doběh, když tři nejlepší v cíli mezi sebou dělily pouze dva krky. Nejšťastnější byla Josefem Váňou trénovaná Königin Lucia v sedle s Michalem Demem, která je přihlášená do klasického Oaks. Vnučka vítězky Jarní ceny klisen Königin Arte ze stáje Gestüt Elsetal – Váňa si při čtvrtém startu kariéry připsala první vítězství. Druhá doběhla Old Memories a blízko třetí finišovala Odette.
 
Suverénní výkon předvedl v úvodní Ceně Hipodromu Most na 1800 metrů osmiletý Fulmine Luna ze stáje Jezdecký klub Cholupice. Valach trenéra Tomáše Duchoně odskočil pod Petrem Foretem o dvě a čtvrt délky a rozhodčí označili jeho převahu přívlastkem „zadrženě“. Na dalších místech skončili Sven a Landaron.
 
Cena amatérských a žákovských jezdců přilákala pouze pětici účastníků. Přestože jsou tyto dostihy obvykle určeny především začínajícím jezdcům a nastupujícím talentům, tentokrát se radovala nejzkušenější dvojice v poli. Krásným závěrečným zrychlením se prosadil desetiletý Tapajo, vedený amatérkou Lenkou Rájovou. Na druhé místo se posunula bělka Dark Alighieri a na favorita Sira Corala zbyla třetí příčka.
 
Ze dvou nedělních překážkových dostihů vybíráme Steeplechase Royal Mouginse, které se po škrtu favorita Angkor Wata zúčastnila jen trojice koní. Nejvíce sil měl ve finiši pětiletý Giorgione ze stáje Jasna, v jehož sedle se z druhého vítězství na české půdě radoval jezdec Anton Andrejevič Orčinskij. Druhý Hibernian ztrácel tři čtvrtě délky, pro třetí peníze si doběhl Cape Witcher.
 

Jarní cenu čtyřletých vyhrál Jerry, Union Forces nadále bez soupeře

Klusácká sezona dospěla v neděli 12. června k dalšímu ze svých vrcholů. V Chuchle Areně Praha se běžela klasická Jarní cena čtyřletých, souboje elity pokračovaly Velkou červnovou cenou hlavního města Prahy a svůj dostih měli i francouzští klusáci.
 
Horkým favoritem Velké červnové ceny hlavního města Prahy na 2715 metrů byl suverén letošní sezony Union Forces ze stáje Team Kotásek & FFF Stables. Svěřenec Jaromíra Kotáska na jaře zaznamenal sérii vítězství proti starší špičce bez toho, aby musel výrazněji bojovat. 
 
Jezdec a majitel Laurens Rinkes ho i tentokrát vedl zpočátku na poslední pozici a přenechal iniciativu jiným. Na špici pracoval tempař Trespasser, za ním se drželi Västerbo Flashback a Inaccessible Grou. Při vbíhání do závěrečného okruhu posunul Rinkes favorita ve vnější stopě blíže vedoucím koním a na protilehlé rovině přišel s rozhodujícím útokem.
 
Jeho zrychlení se pokusili zachytit tréninkový kolega Inaccessible Grou a také Dream de Saint So, ale marně. Union Forces se jako obvykle hravě odpoutal od soupeřů a zvítězil lehce o 5 délek v kilometrovém čase 1 minuta 14 sekund a osm desetin. Triumf ratíškovické centrály Jaromíra Kotáska podtrhl druhým místem Inaccessible Grou a třetí skončil Dream De Saint So.
 
Zajímavou podívanou s dobrým koncem pro český chov nabídla Jarní cena čtyřletých. Klasický dostih na 1670 metrů se od startu až do cíle odehrál pod taktovkou hnědáka Jerryho v sulce se svým trenérem Ivanem Coufalem.
 
Valach stáje Květná nastupoval až jako sázková třetí šance dostihu. V dalším souboji se svými věčnými soupeři Leroyem W a Luthier Bokem udal svižné tempo a až do konce pracoval na špici. Luthier Boko přišel o šance na vítězství při nabíhání do rozhodujícího okruhu, kdy začal cválat a byl diskvalifikován.
 
Favorit Leroy W se Zdeňkem Vávrou měl naopak optimální průběhu dostihu a v posledních stovkách metrů začal dotahovat vedoucího Jerryho. V cílové rovině se odehrál krásný souboj o vítězství, ale Jerry uhájil náskok půl délky a triumfoval v kilometrovém čase 1 minuta 14 sekund a pět desetin. Běžel tak o tři desetiny sekundy rychleji než starší hvězda Union Forces. Třetí doběhla Barunka Misi. 
 
Jezdec a trenér Zdeněk Vávra však navzdory těsné porážce neodjížděl domů s prázdnou. V Memoriálu Václava Bořka – Dohalského, další části seriálu dostihů pro francouzské klusáky, se opět radoval s ryzákem Embargo d’Ukraine.
 
Valach stáje Vávra Chropyně se v závěrečném oblouku posunul na druhé místo za vedoucího Elixir de Charnie, který však v rozhodující chvíli zacválal a vítězství tak spadlo do klína právě Embargo d’Ukraine. Druhý doběhl Diable Maya a mezi tři nejlepší se dostal ještě Florizel.
 
Foto: Aleš Erbek



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE