reklama 11C

Equinews: Queen Of Beaufay vyhrála derby. KMK pokračovalo na Ptýrově

ikonka

Pro vítězství v Českém derby si doběhla ryzka Queen Of Beaufay s žokejem Petrem Foretem. Klasická vítězka stáje Pegas porazila v napínavé koncovce hřebce Stronger Together a Darling In Pink. – Kritérium mladých koní pokračovalo na Ptýrově.
29.06.2022 10:05  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také například Televize Seznam, Stream.cz a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Dostihová královna. Queen Of Beaufay porazila hřebce v Českém derby

Za tropických teplot, ale na optimální pružné dráze se poslední červnovou neděli odběhlo 102. CPI Property Group České derby v Chuchle Areně Praha. Absolutní vrchol rovinové sezony dotovaný částkou 1,8 milionu korun nabídl napínavý průběh.
 
Po startu se dostali dopředu klisna Totally Gold společně s tempařem Secret Peetem a udali rychlé tempo. Na dalších pozicích následovali Shabana a Zaracampa, po prvním oblouku se razantně posunul na třetí místo klasický vítěz Zamico. Sázkový favorit Ariolo, který patřil mezi čtveřici koní dohlášených v posledním termínu deset dní před startem, cválal u bariéry zhruba uprostřed balíku koní a vítězka Jarní ceny klisen Queen Of Beaufay odpočívala na chvostu pole spolu s Agadir Goldem a Apollonem.
 
Totally Gold a Secret Peet zavedli pole do cílové roviny, kde se začali dopředu tlačit favorité. Dobrý nástup měl do té doby čtvrtý Well Prepared, prostředkem dráhy zaútočili Darling In Pink a Shabana, a podél bariéry zrychloval hřebec Stronger Together. Rozhodnutí však přišlo na vnější straně dráhy, kde se otevřel prostor k útoku Queen Of Beaufay. Žokej Petr Foret zavelel k útoku, zhruba 200 metrů před cílem se ocitl na úrovni vedoucích soupeřů a po boji o 3/4 délky zvítězil v druhém nejrychlejším čase 2 minuty 29 sekund a 14 setin. Druhý doběhl Stronger Together o nos před ryzákem Darling In Pink, na čtvrtém místě následoval Ashat.
 
Vítězná Queen Of Beaufay je vlastní odchovankyní svého majitele Jiřího Trávníčka. Ve Zhoři u Jihlavy ji pro stáj Pegas připravuje Dalibor Török. Klisna získala čtvrté vítězství z pěti startů kariéry a v letošní sezoně zůstává neporažena.
 
Velkou podívanou nabídl i Zlatý pohár Armády České republiky, který se stejně jako derby běží na distanci 2400 metrů. Velkým závěrem ze zadní části pole přiletěl pro vítězství čtyřletý hnědák Rex Of Thunder ze stáje Březová v sedle s žokejem Michalem Demem. Hřebec Stáje Březová zdolal o 3/4 délky výbornou Welluncu, třetí příčku získal český odchovanec Sapienti před obhájcem loňského vítězství Grigri de Lancray.
 
Skvělý den měl v Chuchle Areně Praha žokej Jiří Palík. V derby se sice musel na favorizovaném Ariolovi spokojit se sedmou příčkou, ale v rámcovém programu slavil tří vítězství. V souboji elitních mílařů Tattersalls Mile vedl bělouše Politicum a šestiletý hřebec, kterého pro stáj The Sons Of Sharpour trénuje Konstantin Kobzarev, opět ukázal, že se letos nachází v životní formě. V závěrečných stovkách metrů přišel s důrazným závěrem a o jednu délku odolal útoku výborně jdoucího Mandarina a třetího Pace Mana. Dlouho vedoucí tříletek Quessigny uhájil čtvrté místo.
 
Další demonstraci Palíkových žokejských zkušeností nabídla Sprinterská cena Chuchle Arena Praha na 1200 metrů. V sedle valacha Worth Choice nenechal diváky ani na chvíli na pochybách, že sedí na nejlepším koni v poli a po bezchybném průběhu slavil jistý úspěch o 2 ½ délky. Pro umístění si doběhli čeští odchovanci – druhou příčku bral Lailaho o nos před spolehlivou veteránkou Manollou.
 
Svůj hattrick završil Jiří Palík v Ceně společnosti Tipsport na 2400 metrů, kde po krásném souboji zvítězil na tříletém Gasparinim z vlastního chovu stáje Tippler Group s.r.o. Svěřenec trenéra Jana Demeleho původně mířil do Českého derby, ale handicapová známka ho nakonec nepustila mezi šestnáct startujících. Syn hřebce Eagle Topa svým výkonem potvrdil, že měl dokonale vyladěnou formu na konec června a při své premiéře proti starším soupeřům porazil o hlavu valacha Lampreyho. Favorit Gott doběhl třetí.
 

Cosmopolitan si dojel pro nejvyšší skóre při KMK 2022 na Ptýrově

V úterý 21. června se v Ptýrově konalo další kolo chovatelského seriálu Kritérium mladých koní v parkurovém skákání. Připraveny byly kurzy v rámci obvyklých kategorií, tedy pro koně narozené mezi lety 2016 až 2018.
 
V soutěži čtyřletých klisen se dařilo nejvíce Alfě 50 v sedle s Petrem Vančurou. Klisna českého teplokrevníka, jejímž otcem je Aristo Z a dědem ze strany matky Comero, dostala známku 25,300. Druhá dojela vestfálská hnědka Iberia, kterou představila Soňa Stejkalová. A na třetí příčce se umístila rovněž vestfálská klisna One And Only s Denisou Brutovskou.
 
Holštýnský hřebec Cosmopolitan, jehož prezentoval Josef Lánský, nenašel přemožitele mezi valachy a hřebci narozenými v roce 2018. Hnědák po Contendro I z matky po Calato zapsal hodnocení 26,500, což bylo vůbec nejvíce napříč všemi soutěžemi. Český hřebec Espace, kterého sedlala Kateřina Mestenhauserová dojel druhý se ztrátou šesti desetin bodu, třetí místo obsadila dvojice Cante Royal a Miloslav Příhoda.
 
Pětileté klisny čekal parkur s překážkami do 110 centimetrů. Bez chyb jej zdolala holštýnská hnědka Universe Touch s Matoušem Kořínkem. Klisna po United Touch z matky po Quite Capitol se líbila nejvíce také komisaři, kterým byl tentokrát Roman Drahota. První místo obsadila se ziskem 26,400 bodu. Za ní se zařadila druhá Lenka Kočí s Piruetou 1, což je klisna plemene slovenský teplokrevník. A třetí Denisa Vegrichtová s hnědkou jménem Lidice, která je sice narozená v Česku, ale přísluší k vestfálské plemenné knize.
 
Jan Chýle, jenž také působí v roli komisaře, se tentokrát představil jako jezdec a předvedl nejlepšího pětiletého hřebce. Tím byl holštýnský kůň Beaumont, který má v původu plemeníky Brantzau a Cassin 74. Jejich skóre činilo 26,000 bodu. Druhá dvojice v pořadí Denisa Vegrichtová a Caranoso za nimi zaostala o dvě desetiny bodu. Třetí příčku bral Miloslav Příhoda s koněm ukrajinského chovu jménem Shamber.
 
Kategorie šestiletých byla úspěšná pro plemeno slovenského teplokrevníka. Mezi klisnami zvítězila Klariqua Insprav, kterou sedlala Denisa Vegrichtová. Otcem hnědky je Quaid FRH a dědem Ermitaž. Jejich známka měla hodnotu 26,000. Druhá příčka patřila dvojici Jiří Hruška a Calua, což je v Polsku narozená hanoverská bělka. Třetí dojela Copycat EBH Z plemene Zangersheide, v sedle s Petrou Charvátovou.
 
Slovenský teplokrevník zazářil i mezi šestiletými hřebci a valachy. Vítězství slavil Cincibuch s Matoušem Kořínkem. Valach po Cornet Obolensky z matky po Caturo si vyjel známku 26,200. Na druhém místě skončil v Česku narozený vestfálský hřebec Kábul, jehož prezentovala Denisa Vegrichtová a třetí místo patřilo holštýnskému hnědákovi Baltovi s Lubošem Kozákem.
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE