reklama 11D

Equinews: Pohárovou Super GP vyhrál Tretera. Finále ČPD v Olomouci

ikonka

V Martinicích u Březnice vyvrcholil jubilejní 20. ročník Českého skokového poháru. Původní finále se střídáním koní nahradila Super Grand Prix. – Olomoucké Equine Sport Center hostilo finále Českého poháru v drezuře. Podrobnosti přináší Equinews.
28.09.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Tretera vítězem premiérové Super Grand Prix Českého skokového poháru

Pro finále Českého skokového poháru byl v letošní dvacáté sezoně vybrán areál Equitana v Martinicích na Příbramsku. Parkurová extraliga s ročníkem 2021 se tam uzavřela v neděli 26. září a vrcholem se stala Super Grand Prix Czech Equestrian Teamu.
 
Klání po vzoru finále Longines Global Champions Tour se letos konalo poprvé a vystřídalo soutěž pro TOP čtveřici jezdců, kteří si mezi sebou uplynulých devatenáct let střídali své koňské svěřence. Pro dvacet finalistů, kteří se kvalifikovali buďto vítězstvím v některé z předešlých Velkých cen, nebo z pořadí v žebříčku, byl připravený kurz s překážkami vysokými do 145 centimetrů. Desítka nejlepších pak postupovala do druhého kola.
 
To se příliš nevydařilo Tereze Svobodové, která v sedle valacha Kleiner Lorda dovezla do cíle deset trestných bodů, a v součtu s jednou chybou z první jízdy to stačilo na desáté místo. Dvě shození potkala Jaroslava Jindru na holštýnském valachovi Cornets Ninjovi, což po skvěle rozjetém prvním kole zmařilo šance na nejvyšší příčky. Dvojice nakonec skončila devátá. Jen o jedno místo před ním dokončil seriálové finále Kamil Papoušek. Jeho vystoupení s Great Feelingem mělo naprosto stejný průběh, tedy čistou úvodní jízdu, po které následovaly dvě chyby. 
 
Čtyři trestné body v součtu si zapsal Jan Štětina. S holandským teplokrevníkem Guusem S nakonec obsadil sedmé místo, což určil jejich dosažený čas 53,43 sekundy. Dvojic s jednou chybou totiž bylo hned několik. O více než sekundu rychlejší byl jednou chybující Jan Malý. Ten je tak spolu s oldenburskou klisnou OC Californií zapsaný ve výsledcích jako šestý. Přemysl Adam si do finálového klání vybral svého dlouholetého koňského partnera, hřebce Cachase. Ani oni se nevyhnuli jednomu shození, díky rychlému tempu si ovšem dojeli pro pátou příčku. Nepopulární bramborová pozice zůstala pro Kateřinu Veselovskou, která s Celanem S inkasovala čtyři trestné body v druhém kole a jako jediná z chybujících dokázala stlačit čas pod padesát sekund.
 
O obsazení stupňů vítězů muselo rozhodnout rozeskakování, když se hned třem dvojicím podařilo absolvovat obě kola bez trestných bodů. Natálie Ulčová v sedle jedenáctiletého valacha Demonta v něm shodila poslední překážku a brala tak pomyslný bronz. Čistě překonal kurz rozeskakování Marek Klus na valachovi Tenerifes Cardozo, jenže čas přesahující 34 sekund na vítězství nakonec nestačil. Jen něco málo přes třicet sekund potřeboval od startu do cíle Vladimír Tretera na zkušeném hnědákovi Gangsterovi VH Noddevelt. A protože předvedl zároveň bezchybný výkon, mohl se radovat z triumfu v historicky první Super Grand Prix Českého skokového poháru. 
 

Civišová a Knoflíček uspěli ve finále Českého poháru v drezuře 2021

V neděli 26. září vyvrcholil v Olomouci seriál Český pohár České jezdecké federace v drezuře. Tzv. Malou rundu uzavřely volné sestavy Intermediate 1, ta Velká se pak jela na úrovni Grand Prix a i v tomto případě se soutěžilo za doprovodu hudby.
 
Malé finále přilákalo poměrně početnou konkurenci. Ve volné sestavě se hned čtyři dvojice přehouply přes 70 procent. Čtvrtou příčku obsadila Eva Jančaříková, která v sedle osmiletého holandského valacha Verdiho dostala známku 71,500 procenta. Pomyslný bronz vybojoval Jan Zamec. Ten za svůj výkon s El Doradem, který reprezentuje rovněž plemennou knihu holandského teplokrevníka, dostal celkem 71,760 procenta. Jen o třicet pět setin více zapsala do výsledkové listiny Ema Koputelá. Ta se v Olomouci představila s hanoverským valachem Forrest Gumpem. Vítězem soutěže se stal Michal Knoflíček. S Dublinem 1 si vysloužil hodnocení přesahující 73 procent.
 
Nejvyšší obtížnost nabídla volná úloha Grand Prix. V té byly hodnoceny pouze dvě dvojice. Druhé místo obsadila Michaela Schwarzová na oldenburské klisně Picadoře. Z výhry se radovala Petra Miki Civišová. Ta startovala se svou stájovou jedničkou, klisnou českého chovu jménem Mary Lou. Její výkon ocenili rozhodčí známkou přesahující 67,500 procenta.
 
Foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE