reklama 11C

Equinews: Stájový doběh v Oaks, Lombargini vládl v Pardubicích

ikonka

Oaks ve znamení rodiny Nieslanikových. Čtvrtý klasický dostih vyhrála Giannah. Lombargini triumfoval ve třetí kvalifikaci a míří na start 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Podrobnosti se dozvíte v aktuální epizodě pořadu Equinews.
10.08.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Stream.cz, Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Giannah start – cíl. Oaks rozhodly vytrvalost i odhad tempa

Jen osm klisen přilákal letošní ročník Oaks holdingu Rabbit CZ na závodišti v Karlových Varech.  Čtvrtý klasický dostih sezony tak v neděli 8. srpna sliboval mimořádně taktický dostih.
 
Tempo podle očekávání nebylo nijak zvlášť rychlé. Na špici se usadila hnědka Giannah s Jaromírem Šafářem, která měla vpředu dostatek klidu a na protilehlé rovině znatelně zpomalila. Hned za ní se pohybovala její stájová kolegyně Sparkle Shout. Ke dvojici klisen MUDr. Evy Nieslanikové a trenéra Miroslava Nieslanika se na protilehlé rovině přidala favoritka Dakota, klasická vítězka Solemeena následovala na blízké čtvrté pozici.
 
Další z favoritek Devoir Rien potvrdila, že nedisponuje vytrvaleckými schopnostmi a už 600 metrů před cílem začala znatelně ztrácet. Po zatočení do cílové roviny se podařilo dvojici vedoucích klisen odskočit a vybojovaly dostih mezi sebou. V rozhodující fázi už vypadala jako vítězka třetí z Jarní ceny klisen Sparkle Shout s Milanem Zatloukalem, ale Giannah znovu zabojovala a o délku její útok odrazila. Ze zbylého pole zlepšila ve finiši pouze Solemeena, která si zajistila pohodlné třetí místo s náskokem osmi délek na čtvrtou Rabbit Manduro. Dakota doběhla až pátá. Vítězná Giannah se narodila ve Francii a do letošní sezony vstoupila už koncem března v Miláně. Na nejvyšší scéně debutovala až červencovým čtvrtým místem v Ceně tříletých klisen.
 
V Lázeňské míli Mikrop Čebín potvrdil své renomé specialisty na lázeňskou dráhu sedmiletý bělouš Opinion Maker ze stáje B & P int. - Pejšková. Svěřenec pražské trenérky Ivany Pejškové vyhrál v Karlových Varech už tři dostihy včetně červencové druhé kategorie. V neděli narazil na ještě silnější konkurenci, ale ani tentokrát nenašel přemožitele. Pod žokejem Jiřím Chaloupkou se usadil na třetí pozici, na začátku cílové roviny hravě minul vedoucího bělouše Politicum a odpoutal se o 4 délky. Zbytek pole už bojoval pouze o ruhé místo, které získal ve stínidlech běžící Torque Power před klisnami Rabbit Havanou, Tularkou a Sixte.
 
Vítěz Oaks Jaromír Šafář si připsal v Karlových Varech double. Další vítězství slavil v trojkové Ceně Renomia Agro na 2000 metrů. V sedle slovenského Whistledownthewind z tréninku čerstvého sedmdesátníka Jaroslava Hanáčka porazil lehce o 4 délky účastníka loňského derby Kenshibu, třetí doběhla Ideal Grace.
 
Svůj dostih měli na programu i dvouletí koně, kteří se utkali na distanci 1200 metrů. Potenciál ukázal podruhé běžící Arkhangelsk z vlastního chovu Valentina Buchtojarova. Pod kyrgyzským jezdcem Ulanem Kozhomkulovem svedl v závěru krásný souboj s klisnami Queen of Beaufay a Lenou, z něhož vyšel o půl délky vítězně.
 

Lombargini si ve třetí kvalifikaci řekl o Velkou pardubickou

Hned několik zajímavých jmen pro 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou přinesla třetí kvalifikace, která se běžela v sobotu 7. srpna pod názvem Cena firmy Chládek a Tintěra Pardubice a.s.
 
O tempo se v poklidu starali Imphal a Vandual a dvanáctka účastníků se zvládla vyvarovat větších skokanských chyb. Nejdramatičtější okamžik dostihu přišel v zatáčce před Velkým vodním příkopem, kde nezávisle na sobě uklouzli tři koně. Zatímco vedoucí Lodgian Whistle s Josefem Bartošem nepříjemnou situaci ustál, slovenská dvojice Kaiserwalzer a Paris Eiffel ztratila své jezdce.
 
V posledním kilometru nastoupila čtveřice Lombargini, Direct Lagrange, Vandual a Lodgian Whistle. Nejvíce sil měl nakonec desetiletý český odchovanec Lombargini ze stáje EŽ Praha, pro něhož to byl první start v aktuální sezoně. Svěřenec trenéra Stanislava Popelky přišel pod žokejem Janem Odložilem s důrazným finišem a řekl si o svou první účast ve Velké pardubické.
 
Lombargini zvítězil velmi lehce o 6 délek před polokrevným Direct Lagrangem a Vandualem. Čtvrtý doběhl Lodgian Whistle. Kvalifikační podmínky splnilo osm koní.
 
Foto: Marcela Kozová
 
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE