reklama 11B

Equinews: Karlovy Vary přály českému chovu. Kane Fortuna nezklamal

ikonka

Cenu Masise v Karlových Varech pro dvouleté koně vyhrál Arkhangelsk pod žokejem Petrem Foretem. – Zadrženě o 17 délek. Kane Fortuna se rozcvičil před klusáckým derby. Podrobnosti se dozvíte z nové epizody pořadu Equinews.
24.08.2021 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Arkhangelsk si řekl o pozornost, český chov sbírá další úspěchy

První jedničkový dostih sezony pro dvouleté koně byl na programu v neděli 22. Srpna v Karlových Varech. Cena Masise tradičně pomáhá objevovat budoucí talenty a také letos ukázala pár zajímavých jmen, i když se na její start postavilo jen šest koní.
 
Ti se museli vyrovnat nejen s kvalitní konkurencí, ale i s měkčí dráhou. Po startu se objevil na špici hnědák Arkhangelsk, který své předchozí dva dostihy absolvoval právě v Karlových Varech. Po několika stovkách metrů se však přes svěřence Arslangireje Šavujeva dostal vítěz z Lysé nad Labem Sir Amico a daleko nebyli ani Porcinella či favorizovaný Irbis. V cílové rovině se však znovu přihlásil o slovo Arkhangelsk pod žokejem Petrem Foretem a vlastní odchovanec majitele Valentina Buchtojarova se odpoutal lehce o 3 1/4 délky. Na druhé místo se posunula Porcinella, třetí skončil Irbis. Arkhangelsk si připsal druhé vítězství ze tří startů a předběžně míří do dalších vrcholů dvouletých Gerschova memoriálu a Ceny zimního favorita.
 
Nejmladšímu ročníku byla určena i Cena společnosti Maentiva Cargo a.s. na 1600 metrů. Velkým speedem v závěru rozhodla o svém vítězství tmavá hnědka Bohemian Rhapsody pod Michalem Demem. Necelé dvě délky za klisnou Stáje Březová uhájila druhé místo domácí odchovankyně Askerana před ryzákem Gilbym.
 
Jedním z vrcholů karlovarské neděle byla Cena společnosti Maentiva Management a.s. na 2400 metrů, vypsaná sice jako dostih II. kategorie, ale s kvalitním startovním polem. Vévodil mu čerstvý vítěz Ceny města Karlovy Vary Orleano a na začátku cílové roviny se zdálo, že pětiletý hnědák přidá na lázeňské dráze další vítězství. Nejsilnější koncovku však měla čtyřletá Wellunca, v jejímž sedle slavil karlovarské double Petr Foret. Klisna stáje Epicos připravovaná ve Vápenném Podole Hanou Kabelkovou zvítězila jistě o 1 3/4 délky před Orleanem a Australienem. První dva koně se narodili v hřebčíně Napajedla a postarali se tak o další úspěch českého chovu.
 
Koně narození na českém území měli v neděli svůj vlastní dostih. Cena Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní na 2000 metrů posloužila jako ideální rozcvička tříletému Respektovi, který se chystá na klasický St. Leger. Hřebec Jezdeckého klubu Cholupice nesl výhodnou hmotnost 53,5 kg a s Michaelou Musialovou názorně demonstroval svou třídou, když zvítězil téměř zadrženě o 6 délek před Goldentonem a Waste No Time.
 
Zajímavý náboj měl závěrečný handicap na 1400 metrů. Chybělo málo a zrodil by se v něm premiérový majitelský i chovatelský úspěch bývalého mistra světa formule 1 Miky Hakkinena. Jeho Flying Finn však na cílové čáře podlehl o krátkou hlavu dvanáctiletému Dodybudovi.
 

Kane Fortuna nezaváhal. Favorit se rozcvičil před derby

Měla to být formalita a skutečně byla. Poslední generálka na klusácké derby – Přípravná Derby-cena na 2180 metrů – se v sobotu 21. srpna v Chuchle Areně Praha stala lehkou kořistí horkého favorita Kane Fortuny v sulce se svým majitelem Zdeňkem Škobisem.
 
Současná hvězda české klusácké scény nastupovala v přípravném dostihu na derby ke svému třináctému startu. Dvanáct z nich dokázal hnědý valach stáje Viktoria proměnit ve více či méně lehká vítězství, první porážku kariéry zažil až letos v létě, kdy podlehl klisně Kýze Deux Skree. V Přípravné Derby-ceně se nemělo nic podobného opakovat. Proti Kane Fortunovi se postavila pouze trojice českých odchovanců a sázkový kurs favorita klesl až na 11 korun za deset vsazených.
 
Valachův majitel, trenér a stálý jezdec v jedné osobě Zdeněk Škobis neponechal nic náhodě a už od prvních metrů kontroloval špici. Náskok Kane Fortuny začal narůstat a při točení do cílové roviny měl k dobru už osm délek. Škobis v závěru kontroloval situaci a výrok rozhodčích zněl „zadrženě 17“. Velký boj se naopak strhl o druhé místo, které těsně získala Havana Misi, unaveného Jima v posledních metrech minul i třetí Perceval. Kane Fortuna vyklusal kilometrový čas 1:16,3.
 
Mnohem otevřenější byla Cena Praha TV, další díl celoročního Zlatého okruhu. Jako favorité odskakovali loňský držitel trojkoruny Pamino a ostřílený sériový vítěz Dark Look. Měl to být zároveň souboj derby-vítězů, jenže hned v prvních okamžicích dostihu zacválal šestiletý Inaccessible Grou a svěřenec Jaromíra Kotáska byl ze hry. Ve svižném tempu vedla Charming Oreau před Gaudi Bokem a Paminem, Dark Look začínal na vzdáleném posledním místě. Ve druhém okruhu se však situace velmi vyrovnala a půl kilometru před cílem bylo ve hře o vítězství všech pět aktérů.
 
Ve vnější stopě razantně zaútočil Mykola Volf v sulce Dark Looka a dostal se na úroveň vedoucí Charming Oreau. V poli zavřený Pamino v té době neměl kudy útočit a Škobis ztratil cenné vteřiny hledáním vhodné stopy. To už měl Dark Look rozhodující náskok a v cíli se o hlavu ubránil pozdnímu náporu svého soupeře. Třetí doběhl Elixir de Charnie. Dark Look hájí barvy stáje Sochor s.r.o. a vyklusal kilometrový čas 1:14,9.
 
V osmém dílu seriálu dostihů pro francouzské klusáky Prix du Trotteur Francais na 2180 metrů dominovali čeští odchovanci. Dokonalý odhad tempa předvedl jeden z nejúspěšnějších klusáckých jezdců české historie Jindřich Klaubenschalk, když dovedl tmavou hnědku Hany Bany z vlastního chovu Jiřího Svobody k lehkému vítězství stylem start – cíl. Druhá doběhla tříletá Ibi Lou před černým hnědákem Ideal Majyc.
 
Foto: Aleš Erbek



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE