reklama 11D

Equinews: V St. Legeru padl rekord. Slovenská radost v Pardubicích

ikonka

Časový rekord v St. Legeru a vítězství s náhradní jezdkyní. V Chuchle Areně Praha začala podzimní část sezony. Slovenský Kaiserwalzer s žokejem Lukášem Matuským porazil Theophila ve čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou. Podrobnosti v Equinews.
07.09.2021 23:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

V St. Legeru padl po 16 letech rekord. Fialová využila nečekanou šanci

Za početné divácké kulisy a výborné atmosféry proběhl v neděli 5. září první podzimní dostihový mítink v Chuchle Areně Praha. Oba vrcholy dne, klasický St. Leger i Velkou cenu Prahy, získali svěřenci trenéra Václava Luky mladšího.
 
Sedmičlenné startovní pole St. Legeru Factoringu České spořitelny se postaralo o nečekaně zajímavý dostih. Ještě na protilehlé rovině cválalo malé pole v "husím pochodu" za vedení Zoriymana před Dionisem a Respektem. Favorit Kamssio poklidně odpočíval na páté příčce. 1200 metrů před cílem však razantně nastoupil Jiří Palík na čtvrtém ze Slovenského derby Dionisovi a odskočil o pět délek. Kamssio zprvu nereagoval. Pod Petrem Foretem se postupně dostal na nohy a před polovinou cílové roviny nasadil k táhlému finiši ve vnější stopě. Na distanci Dionise dostihl a lehce ho minul. Bělouš stáje Hrubý zvítězil jistě o 2 1/2 délky a v novém rekordu dráhy i dostihu. Jeho hodnota původně činila 2:54,30, den po dostihu ho pořadatel po dodatečném přeměření upravil na 2:56,30. Dosavadní rekord Ready For Life z roku 2005 tak nakonec padl o tři setiny sekundy. Čtyři délky za Dionisem vybojoval třetí místo český odchovanec Respekt, který s přehledem porazil zbylé soupeře. Kamssio je polobratrem vítěze předloňského St. Legeru Ramssia a v neděli startoval teprve počtvrté v životě. Trenér Václav Luka má na kontě šestnáct klasických vítězství v pěti různých zemích.
 
Výrazně dramatičtější zápletku měla Velká cena Prahy, které předcházela neplánovaná jezdecká změna. Kvůli zdravotní indispozici žokeje Jiřího Chaloupky museli trenér Luka a stáj Leram na poslední chvíli povolat do sedla hnědáka Billabong Cata jezdkyni Lucii Fialovou. V Česku debutující Billabong Cat, jehož koupil majitel Milan Kříž v létě 2019 v prodejním dostihu za 23 333 eur, se dosud specializoval na velké francouzské handicapy. V neděli dlouho cválal na posledním místě asi délku za kompaktním polem a do cílové roviny točil beznadějně uzavřen za hradbou koní. 400 metrů před cílem se dostala do vedení další nová tvář na českých drahách, čtyřletý syn fenomenálního Frankela Heaven Forfend. Prakticky ve stejném okamžiku, kdy začal hnědák stáje Lokotrans utíkat soupeřům, našla Fialová v hloubi pole spásnou mezeru a Billabong Cat prokličkoval dopředu. Ještě na distanci měl Heaven Forfend převahu nad útočící Zariyannkou i Torque Powerem. Billabong Cat se však nechal oběma soupeři potáhnout, přiblížil se k vedoucímu favoritovi a doslova na cílové čáře mu o krátkou hlavu uzmul vítězství. Třetí skončil vítěz dvou posledních ročníků Torque Power před Zariyannkou a Achird.
 
Středisko Luka Racing v Bošovicích u Písku se v neděli dočkalo dokonce hattricku. Završil ho v trojkové Ceně Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní pro české odchovance tříletý Wakai Go. Syn někdejší šampionky sprinterů Waka Laury ukázal pod Petrem Foretem bojovný výkon a udržel o 3/4 délky za sebou útočící Darkgelton Lady a desetiletého veterána Tropical Bonda.
 
Emotivní tečkou slavnostního odpoledne, jehož program se nesl ve znamení charitativních projektů, byl triumf sedmiletého Bee Chic ve čtyřkové Ceně Unicredit Bank. Jeho jezdec Radek Koplík se díky němu stal dvacátým žokejem české historie s 300 vítězstvími a dočkal se v ceremoniálním paddocku oslavné koupele studenou vodou od kolegů z vážnice.
 

Slovenská radost v Pardubicích, Kaiserwalzer vyhrál kvalifikaci

Velkou cenou města Pardubic vyvrcholil v sobotu 4. září seriál kvalifikací na 131. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. Většina skloňovaných jmen se kvalifikovala už v květnu a červnu, a tak se na start čtvrté kvalifikace postavilo jen šest koní.
 
Velkým favoritem byl vítěz předloňské Velké pardubické Theophilos, který podmínky pro účast v letošním ročníku splnil už před čtvrt rokem. Valach stáje Dostihový klub iSport – Váňa své příznivce nezklamal ani tentokrát, i když nakonec nezvítězil. Žokej Josef Bartoš se po pomalém úvodu rozhodl diktovat tempo a Theophilos průběžně vedl i o několik délek. V cílové rovině však přišel velký závěr osmiletého slovenského valacha Kaiserwalzera s Lukášem Matuským a svěřenec trenéra Jaroslav Brečky vybojoval zatím největší úspěch kariéry. 
 
Valach Dostihové stáje Millennium, který ve třetí kvalifikaci nešťastně uklouzl před velkým vodním příkopem, zvítězil jistě o 2 délky před Theophilem. Třetí místo si zajistil nejmladší účastník dostihu Mahe King, do cíle se dostali i Star, Taste Of Rock a Beau Rochelais. Kvalifikační podmínky splnilo 30 koní. 131. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se poběží v neděli 10. října, uzávěrka přihlášek je 23. září.
 

Třetí vavřínový věnec pro Škobise: Kane Fortuna ovládl derby

Jednoznačnou záležitostí favorizovaného Kane Fortuny mělo být Derby hlavního města Prahy. Vrchol klusácké sezony ale v sobotu 4. září v Chuchle Areně Praha nakonec nabídl nečekaně napínavou zápletku a nezklamal ani kvalitní rámcový program.
 
Šestice aktérů 300 tisíci korunami dotovaného Derby hlavního města Prahy se muselo hned na začátku vyrovnat s malým překvapením. V průběhu odpoledne došlo k poruše startovacího automobilu, a tak musel být vrchol sezony zahájen letmým startem. Kane Fortuna šel na špici a všechno probíhalo podle plánu jeho jezdce, trenéra a majitele Zdeňka Škobise. Při prvním probíhání cílem se však vedle něj vyvezl vlastní odchovanec stáje Sochor s.r.o. Perceval, který se nakonec pro favorita ukázal jako jediný vážný soupeř.
 
Kane Fortuna mu sice v rozhodujícím okruhu dokázal na protilehlé rovině uniknout, ale Elena Salkovič-Volf v sulce Percevala se nevzdala a začala se Kane Fortunovi pomalu přibližovat. Škobis musel v cílové rovině svou hvězdu důrazně pobídnout a v cíli uhájil délkovou převahu. O dalších 15 délek zpět následoval třetí Jim. Kane Fortuna zaběhl kilometrový čas 1:16,778 a zvítězil potřinácté ze čtrnácti startů. Pro Škobise to bylo již třetí vítězství v domácím derby.
 
Stáj Viktoria si kromě derby připsala ještě tři další prestižní dostihy. V prémiovém heatu Středoevropské ceně nedal svým soupeřům nejmenší šanci držitel loňské trojkoruny Pamino. V první rozjížďce Velké ceně Pražského magazínu triumfoval velmi lehce o bezmála 5 délek před Charming Oreau a Kyzou Deaux Skree. O půldruhé hodiny později ve Velké ceně Lucky Fortuny porazil Kyzu Deux Skree zadrženě o 7 délek v kilometrovém čase 1:14,267.
 
Ve Velké ceně Equiservis spol. s.r.o. - Velké ceně tříletých nikdo neodolal velkému závěru favorizovaného Luthier Boka. Hnědák reprezentující Stall Guli-FFF v sulce s druhým mužem průběžného jezdeckého pořadí Laurensem G. Rinkesem zvítězil jistě o 2 1/4 délky před Jerrym, třetí doběhl dlouho vedoucí Leroy W. Pro Luthier Boka to bylo už třetí letošní vítězství.
 
Foto: Marek Sekáč



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE