reklama 11D

Equinews: Při londýnské LGCT vyhrál Fredricson. KMK jdou do finále

ikonka

Deváté kolo parkurové série Global Champions se konalo v Londýně. Prague Lions skončili v GCL čtvrtí. Druhé vítězství si připsal Peder Fredricson. – Kritéria mladých koní pokračovala v Písku, kde za pár týdnů vyvrcholí. Podrobnosti přináší Equinews.
18.08.2021 14:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který vysílá také např. Televize Seznam a v rámci zpravodajské relace Report i kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

Čtvrté místo pro Prague Lions v Londýně. Fredricson opět vítězem LGCT

Jen pár dní poté, co skončily olympijské hry v Tokiu, zamířili nejlepší parkuroví jezdci a koně světa do Londýna. V sobotu 14. srpna se tam závodilo o další body v seriálech Global Champions League a Longines Global Champions Tour.
 
Soutěž týmů ovládli členové Shanghai Swans. Nastoupili za ně Rakušan Max Kühner a Němec Christian Ahlmann. Rakouský jezdec předvedl čistou první jízdu s Elektric Blue P a nechyboval ani napodruhé s valachem Up Too Jacco Blue. Ahlmann po bezchybném výkonu v prvním kole s Clintrexem Z zapsal v druhé jízdě čtyři trestné body. V té sedlal desetiletého hnědáka Solid Gold Z.
 
Jednu chybu měli i členové London Knights, a tak o vítězích rozhodoval součet dosažených časů. Právě ten nahrával „Labutím ze Šanghaje“, které tak v letošní sezoně vyhrály v Global Champions League už potřetí.
 
V průběžném pořadí je tento tým druhý za vedoucími Valkenswaard United. Na šesté příčce jsou Prague Lions, kteří v Londýně skončili jen těsně pod stupni vítězů. V jejich barvách se tentokrát vystřídali hned tři jezdci: Jur Vrieling, Niels Bruynseels a Sergio Alvarez Moya. Celkem nasbírali dvanáct trestných bodů. Jediným, kdo nechyboval, byl Španěl Moya, který v sedle své stájové jedničky Alama absolvoval pouze druhé kolo.
 
Jen o pár hodin později vyvrcholila také soutěž Grand Prix. Šest dvojic překonalo kurz s překážkami do 160 centimetrů bez chyb a postoupilo do rozeskakování. V něm potvrdil výbornou formu dvojnásobný medailista z olympiády v Tokiu Peder Fredricson. Švédský reprezentant dojel s běloušem Catch Me Not S s nulou v čase 37,79 sekundy. Jen o čtrnáct setin sekundy pomalejší byl John Whitaker s valachem Unickem du Francport.  
 
Vzhledem k tomu, že vítězný Fredricson už je kvalifikovaný do pražské Super Grand Prix, je to právě britský matador, kdo vybojoval další vstupenku do této speciální soutěže. Dalšími kvalifikovanými jsou Niels Bruynseels, který při londýnské Velké ceně v sedle Ilusionaty van't Meulenhof rovněž nechyboval v základním kole ani v rozeskakování a skončil třetí, dále pak Olivier Robert, Ben Maher, Scott Brash, Sameh El Dahan, Darragh Kenny a Sergio Alvarez Moya.
 
Série Global Champions se hned po pár dnech přesunula do nizozemského Valkenswaardu. Na konci srpna naváže další mítink v Hamburku a v září tuto parkurovou túru čeká kromě dvou zastávek v Římě i kvalifikační kolo v New Yorku. Finále základní části se odehraje v Šanghaji a absolutním vrcholem se stane v druhé polovině listopadu galashow světového parkuru GC Prague Playoffs. 
 

Kritéria mladých koní pokračovala v Písku, kde se odehraje také finále

Už sedmé kolo seriálu Kritéria mladých koní v parkurovém skákání proběhlo 12. srpna v areálu Zemského hřebčince v Písku. Zájem o účast byl obrovský, a tak se zaplnily všechny věkové kategorie. Stejné kolbiště bude hostit začátkem září i velké finále.
 
Mezi čtyřletými klisnami se komisaři, kterým byl tentokrát Jan Chýle, líbila nejvíce německá hnědka Nella de la Baie. Klisna po Glenfiddich VDL získala v sedle s Ondřejem Nágrem 25,000 bodů. V soutěži hřebců a valachů stejného ročníku si pro vítězství dojel holštýnský ryzák Quiraldik. V jeho původu je, jak jméno napovídá, kromě otce Quirana také děd Heraldik. V Písku ho sedlal Miloslav Příhoda.
 
Nejvyšší známku celého mítinku, 26,300 bodů, zapsala pětiletá klisna Laomi W. Holandská hnědka po Connect tak s jezdkyní Petrou Charvátovou suverénně ovládla svou kategorii. Písecký hřebec Wrangler ZH si dojel pro vítězství v soutěži hřebců a valachů narozených v roce 2016. Hnědák, jehož otcem je účastník letošní olympiády Warness, startoval s Jakubem Štěrbou.
 
Vysoko hodnocená, konkrétně známkou 25,700, byla vítězka soutěže pro šestileté klisny. Bělku plemene slovenský teplokrevník Cardinu 37 představil Miloslav Příhoda. Meklenburský hřebec Kannarco vybojoval prvenství v kategorii hřebců a valachů narozených v roce 2015. Hnědáka po hřebci Kannan sedlal Jan Štětina.
 
Původně se měl konat ve středu 18. srpna ještě jeden kvalifikační mítink kritérií v Nových Zámcích, ale ten byl zrušen, a tak mladé parkurové koně čeká již jen velké finále, které se odehraje tradičně v Písku, a to ve dnech 3. až 5. září.
 
Foto: LGCT
Zdroj: fotobanka LGCT



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE