reklama 11B

ČJF kalkuluje s rozpočtem o 10 milionů nižším. Děláme škrty, říká Rouč

ikonka

Velmi aktuálním tématem na půdě České jezdecké federace je rozpočet na rok 2022, který bude zhruba o deset milionů nižší než vloni. Dle slov prezidenta ČJF Radka Rouče se škrty výrazně dotknou všech oblastí s výjimkou vzdělávání.
03.02.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Rozpočtem České jezdecké federace na rok 2022 se již zabývala Rada ČJF na svém lednovém zasedání, během něhož schválila systém rozpočtování a přípravy rozpočtu ČJF v předložené podobě. Ta je však již součástí příloh, které nejsou zveřejňovány ani pro členy ČJF v Jezdeckém informačním systému. 
 
Podrobněji se k této problematice vyjádřil Radek Rouč v rozhovoru pro EquiRadio. „V první fázi jsme chtěli mít rozpočet schválený už v lednu, protože dle zákona nesmíme my jako Výkonný výbor sahat na peníze ČJF bez toho, aniž bychom měli schválený rozpočet. Druhou věcí je současná doba, kdy je státní provizorium. Stát nemá rozpočet a víme, že Národní sportovní agentura nemá vypsané projekty a neví v současné době kolik dostane peněz. Ale již se ví, že budou kráceny na půlku. My jsme z rozpočtu, který se pohyboval někde kolem 38 milionů korun, přešli na rozpočet o 28 milionech korun s tím, že ve všech oblastech se udělají škrty. Kromě Sportovních center mládeže, které jsme se snažili zachovat, protože naším cílem je hlavně vzdělávání jezdců, tak všechny oblasti jdou výrazným způsobem dolů. Jak jednotlivé oblasti, tak reprezentace, poháry, všechno je seškrtané na minimum,“ upozornil nový prezident České jezdecké federace, který se ujal funkce na konci listopadu loňského roku.
 

Čtěte také: Přilákat nové partnery je jednou z priorit ČJF, uvedl Petr Kuklík

 
Škrty tak budou bolestivé např. pro pořadatele různých seriálů, jež ČJF dříve podporovala a dotkne se to i organizátorů mistrovství České republiky. „Akce, které jsme dříve podporovali, tak se můžou dále konat, ale bude to bez podpory ČJF. Budou to například seriály závodů, které schvalujeme a chceme, aby se konaly, ale my na to peníze nemáme a seriály finančně nepodpoříme,“ konstatuje Radek Rouč. Co se týká republikových šampionátů, tak tam se konkrétní podpora teprve řeší. „Mistrovství České republiky určitě podpoříme, ale nebude to v takové výši, jako to bylo v loňském roce.“ Každé z disciplín by se prý škrty měly dotknout poměrnou částkou, řádově mezi 20 a 30 procenty. „Přesné částky teprve dopočítáváme a až je budeme mít, tak s tím seznámíme jednotlivé disciplíny a poté pořadatele,“ upřesňuje.
 
Česká jezdecká federace řeší také uzavření jezdecké sezony 2021. Již vloni muselo být z důvodu pandemie covid-19 zrušeno slavnostní vyhlášení jezdců a koní roku. Zda a v jaké formě proběhne letos, to ukážou nadcházející dny. „My bychom rádi vyhlášení měli a doufáme, že během týdne až čtrnácti dnů budeme schopni říct, jak to uděláme. Snažíme se v rámci covidových opatření a aktuálních finančních možností vymyslet řešení, jak to udělat optimálně. Pokud budeme nějakou akci dělat, tak se ty náklady budeme snažit co nejvíce ořezat. Na druhou stranu už by bylo za potřebí udělat, aby se lidé po dvou letech potkali a nedošlo pouze na vyhlášení prostřednictvím webu. Pokusíme se najit řešení, jak tento slavnostní večer udělat,“ říká Radek Rouč, který převzal vedení České republice po Olze Plaché. 
 

Psali jsme: Na funkci viceprezidenta ČJF pro sport se těším, říká Olga Plachá

 
O dosavadní prezidentce se hovořilo již na říjnové celostátní konferenci jako o možné budoucí viceprezidentce ČJF pro sport a řada členů očekávala, že k dovolení sedmého člena Výkonného výboru dojde na zmíněném lednovém zasedání Rady ČJF. K tomu však nedošlo, jelikož Radek Rouč se rozhodl vybrat si do týmu někoho jiného. „Na internetových médiích a v e-mailech probíhala debata o tom, že konference mě zavázala jako prezidenta, že já mám dovolit bývalou prezidentku paní Plachou na pozici viceprezidenta pro sport. Kdo si pustí tu konferenci ze záznamu, tak zjistí, že já jsem byl v situaci, kdy jsem se musel během deseti minut rozhodnout, koho si zvolím do Výkonného výboru. Hledali jsme vhodného člověka, který by mohl vykonávat pozici viceprezidenta pro sport a já jsem si na konferenci myslel, že paní Plachá je člověk, který mi na tuto pozici pasuje. V té době, kdy byla konference, tak jsem nebyl nic. Já jsem skutečně jako prezident ČJF začal 28. listopadu a naše volební stanovy říkají, že o jakéhokoliv člena Výkonného výboru si vždy žádá prezident a může ho zvolit Rada ČJF. Nemůže nastat situace, že Konference ČJF zaváže prezidenta, že si musí někoho zvolit. To není ani možné podle stanov,“ vysvětluje ve vysílání EquiRadia
 
Dospěl prý k názoru, že viceprezidentem pro sport nakonec Olga Plachá nebude. „Chápu, že pro spoustu lidí je to zajímavé a logicky důležité téma. Domluvili jsme se, že na příští Radě představím člověka, který bude vykonávat funkci viceprezidenta pro sport ČJF,“ dodal Radek Rouč. Termín dalšího zasedání Rady ČJF zatím stanoven nebyl.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

Související informace

NEPŘEHLÉDNĚTE