reklama 11C

České jezdce čeká v divizi 1 St Gallen, Sopoty, Falsterbo a Dublin

ikonka

Účast v evropské divizi 1 Longines FEI Poháru národů, ale také start na mistrovství světa. To jsou hlavní cíle pro rok 2022 české parkurové reprezentace. Chybět by však neměla ani v rámci Poháru národů Evropské jezdecké federace a domácích závodech.
02.02.2022 14:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
V úterý 1. února proběhla tradiční reprezentační schůzka parkurových jezdců a zástupců České jezdecké federace. „Tentokrát se sešly oba kádry – A i B. Šlo nám především o to, abychom se domluvili, zda jsme schopni pro letošní sezonu dát dohromady parkurové týmy pro obě dvě série Poháru národů,“ prozradila v rozhovoru pro EquiRadio členka skokové komise České jezdecké federace Markéta Šveňková.
 
Češi se totiž pro letošní rok kvalifikovali do evropské divize 1 Longines FEI Jumping Nations Cup™. Zároveň by se měli dál účastnit Poháru národů EEF, tedy Evropské jezdecké federace. „Udělali jsme si přehled koní a hovořili jsme také o možnostech jednotlivých jezdců. Samozřejmě bude záležet na tom, jaký bude stav a kondice koní během sezony. Pak se mohou týmy ještě pozměnit,“ upozornila Šveňková.
 
Do reprezentačního Aůkádru patří Emma Augier De Moussac, Filip Doležal, Anna Kellnerová, Aleš Opatrný, Kamil Papoušek, Vladimír Tretera a Ondřej Zvára. V současném B-kádru jsou Nikola Bieliková, Marek Klus, Alena Machová, Jakub Štěrba, Jan Štětina a Tereza Veselá. Pro tzv. áčkové jezdce bude prioritou účast v divizi 1 a budou doplňováni jezdci z B-kádru. V Poháru národů EEF by se pro změnu měli objevovat více jezdci ze skupiny B a případně je doplní jezdci A-kádru. 
 
„Evropský Pohár národů se pojede na úrovni CSIO3* a pro letošní rok máme přidělené závody v Mannheimu a v Šamoríně. Oboje závody budou probíhat již v květnu. Jedno z pravidel tohoto seriálu je, že pátý jezdec by měl být do 25 let, a tak jsme e domluvili s trenéry Sportovních center mládeže, že bychom vždy doplnili jezdce z mladších věkových kategorií, abychom tímto vychovávali nové reprezentanty,“ upřesnila členka skokové komise ČJF.
 

Psali jsme: Začíná Longines FEI skokový Pohár národů 2022. Češi budou letos u toho

 
Do evropské divize 1 Longines FEI Jumping Nations Cup™ patří St Gallen, Sopoty, Rotterdam, Falsterbo, Hickstead a Dublin. Finále se uskuteční na přelomu září a října v Barceloně, kam postoupí nejlepších sedm týmů z celkových deseti. „Měli jsme za úkol potvrdit účast v divizi 1 a ze šesti závodů jsme museli vybrat čtvery. FEI nám přidělila povinně Falsterbo. Z těch závodů, které jsme napsali, že preferujeme, jelikož Hickstead je krátce před mistrovstvím světa a Dublin je krátce po mistrovství světa, tak nám FEI odsouhlasila St Gallen, Sopoty, Falsterbo a Dublin. Otázkou je finále, které je zatím hodně v dálce,“ pokračuje Markéta Šveňková.
 
„V evropské divizi 1 je velmi silná konkurence. S ohledem na to, jaké mají jezdci k dispozici koně, tak uvidíme, jak celá sezona proběhne. Domluvili jsme se, že bychom brali tyto závody v divizi 1 i jako přípravu na mistrovství světa. Pro jezdce, kteří by se světového šampionátu chtěli účastnit, je takováto obtížnost pro přípravu koní nezbytná. – Více koní má v tuto chvíli pouze Anna Kellnerová, ostatní mají po jednom koni, který je schopen se účastnit divize 1 na úrovni CSIO5*. Zájem o účast na mistrovství světa projevilo více jezdců – všichni z A-kádru a několik z B-kádru,“ prozradila ve vysílání EquiRadia.
 
Důležitými body v kalendáři pro rok 2022 i dva domácí mezinárodní skokové závody. Od 16. do 19. června to bude CSIO3*-W CET Prague Cup v Chuchle Areně Praha a hned v následujícím týdnu od 22. do 26. června CSI3*-W v olomouckém Equine Sport Centru. „Tyto mítinky u nás jsou také prioritou. Pokusili jsme se je zařadit do plánu. CSIO v Praze by se měl určitě účastnit A-kádr a mnoho jezdců plánuje účast, třeba s druhými koňmi, na CSI v Olomouci,“ dodala.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová

Chystáte se osobně podívat na některý ze závodů Longines FEI Jumping Nations Cup™ s českou účastí?

celkem hlasů: 22

Hlasování skončilo.

Ano, St Gallen 5 / 22.73%
Ano, Sopoty 0 / 0%
Ano, Falsterbo 1 / 4.55%
Ano, Dublin 3 / 13.64%
Ano, více mítinků 2 / 9.09%
Ne 7 / 31.82%
Zatím nevím 4 / 18.18%



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE