reklama 11B

Sekaninová: Welfare koní je priorita. ČJF je pro čtyřčlenné týmy na OH

ikonka

Měsíc po generálním shromáždění Mezinárodní jezdecké federace se stále velmi diskutuje téma formátu olympijských týmů pro Paříž 2024. Je současný tříčlenný model proti welfare koní? O tom, jak to vidí zástupci ČJF, jsme hovořili s Lenkou Sekaninovou.
18.12.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Jen velmi krátce po zvolení do Výkonného výboru České jezdecké federace absolvovala Lenka Sekaninová dvě důležitá zasedání zástupců národních federací na evropské i celosvětové úrovni.
 
„Na zasedání Evropské jezdecké federace se téma olympijských her řešilo převážně v zákulisí. Celá sešlost trvala pouze jeden den a tolik prostoru pro jednání tam zase tolik nebylo. Mým zájmem bylo co nejlépe zmapovat situaci, takže jsem diskutovala se zástupci okolních zemí jako jsou Rakousko a Polsko. Shodli jsme se, že v rámci welfare koní jsou čtyři jezdci v olympijském družstvu ideální. Takto se vyjádřila Česká jezdecká federace už dříve, vždy jsme byly pro čtyři členy v družstvu, a to ve všech olympijských disciplínách – ve skocích, v drezuře, v paradrezuře a ve všestrannosti,“ uvedla v pátečním rozhovoru pro EquiRadio Lenka Sekaninová.
 
V polovině listopadu pak následovalo Generální shromáždění FEI, které probíhalo hybridně. Znamená to, že část delegátů byla osobně přítomna v Antverpách a část se připojila on-line. Pro někoho možná překvapivě bylo na programu jednání nejen schvalování kvalifikačního systému pro olympijské hry v Paříži 2024, ale také se řešil počet účastníků v národních družstvech. 
 

Psali jsme: Jednohlasný vzkaz jezdců pro FEI: Už nemůžeme dál mlčet, musíme jednat

 
„Diskuse na toto téma moc velká nebyla, takže se tam nediskutovalo především o welfare koní, což napadl i přibližně před týdnem prezident Evropské jezdecké federace. Rozeslal všem členům e-mail, že se mu toto nelíbilo, že se o welfare koní mělo diskutovat ještě mnohem více, že pro nás je přední welfare koní a nic jiného. Na druhou stranu já musím říct, že chápu složitou situaci FEI, protože na tu tlačí světový olympijský výbor, který vyžaduje co nejvíce vlajek. – FEI se ocitla v patové situaci, kdy je na ní v tomto ohledu tlačeno. Toto se diskutovalo, byly tam země, které chtěly tři členy v družstvu, ale byly to malé země. Kvitovaly to z toho důvodu, že lépe připraví tři jezdce, ale pro mě toto není asi úplně směrodatné, jelikož se stejně musí připravovat více jezdců před olympijskými hrami pro případ, že by se něco stalo. Musíme mít náhradníky,“ pokračuje Lenka Sekaninová.
 
„O diskusi s jezdci přímo nevím, ale všechny národní federace byly obeslány. ČJF se vyjadřovala k tomu, kolik účastníků v družstvu má být a vždy jsme se vyjadřovali pro čtyři. Nedostala jsem žádnou tabulku, jaký byl poměr hlasování před FEI General Assembly, nic méně poté na samotném zasedání to hlasování dopadlo v poměru 70:30. Sedmdesát účastníků bylo pro tři jezdce v týmu a třicet požadovalo čtyři,“ upřesňuje.
 
Pro Českou republiku by teoreticky čtyřčlenný model týmů mohu být nevýhodný v tom, že by se z naší skupiny kvalifikoval pouze jeden nejlepší celek. I přesto se zástupci ČJF v čele s Radkem Roučem přiklání k této variantě. „S prezidentem České jezdecké federace jsme již hodně diskutovali nastalou nevýhodnou situaci, jelikož z naší kvalifikační skupiny by za těchto okolností postupoval pouze jeden národní tým. My jsme letos postoupili ze třetího místa po vyřazení Ukrajiny. Každopádně řekli jsme si, že pro nás zůstává nejdůležitější welfare koní. – Byla i možnost, že by se počet kvalifikovaných navýšil na dvě země, ale o tom už dále nebylo diskutováno,“ vysvětluje dál Lenka Sekaninová. 
 

Čtěte také: Není fair, katastrofa. Jezdci kritizují olympijský parkurový formát

 
Přestože se zdá být v tomto ohledu rozhodnuto, malá šance na změnu zde určitě je. „Přišel mi e-mail z FEI, v němž je připuštěna ještě nějaká diskuse na téma olympijských her v Paříži v roce 2024. Bylo tam již uvedeno, že družstva budou tříčlenná a my můžeme dále diskutovat o dalších formátech průběhu. Mnoho členů se však kvůli tomu bouří a já jsem velmi zvědavá, jak to celé dopadne. Do 20. února máme jako ČJF možnost se k tomuto vyjádřit, já jsem již kontaktovala sekretariát a tuto informaci budeme předávat na jednotlivé disciplíny, aby se k tomu vyjádřily. – Mám také v plánu spolupracovat v rámci své funkce s okolními zeměmi, jimiž jsou Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Polsko. Po Vánocích je budu kontaktovat s dotazem, jaký mají k tomu postoj a jak se k tomu postavíme třeba jako středoevropská skupina jezdeckých federací,“ dodává v rozhovoru pro EquiRadio Lenka Sekaninová
 
Ta v závěru ještě zmínila, že na zasedání v Antverpách bylo rozhodnuto o vyřazení reiningu z FEI, a to z toho důvodu, že tato disciplína byla součástí FEI, ale zároveň i jiné westernové organizace, což je proti zásadám FEI. „S touto disciplínou jsme se tedy rozloučili. V rámci ČJF se toto téma bude ještě teprve diskutovat, ale já osobně bych byla ráda, kdyby reining pod ČJF zůstal.“
 
Ilustrační foto: Christophe Taniére / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE