reklama 11C

Byrokracie nám ubírá radost jezdit na závody, říká Miloslav Příhoda

ikonka

Čeští reprezentanti v jezdecké všestrannosti by již za pár dní měli odcestovat na mezinárodní závody v polské Strzegomi. „Hlásil jsem se asi na čtvery závody a všechny zrušili, tak snad to již vyjde,“ doufá potenciální olympionik Miloslav Příhoda.
07.04.2021 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Do soutěže CCI3*-S jsou nahlášeni Jaroslav Abík s Madockem, Pavel Březina s Conou Cia a Miroslav Trunda se Shutterflyke a Trnkou-Ruf. CCI4*-S by pak měl absolvovat Miloslav Příhoda s Ferreolusem Lat, od něhož jsme zjišťovali aktuální informace o přípravách. 
 
„Je to opravdu dost složité. Hlásil jsem se asi na čtvery závody a všechny zrušili, tak snad to již se Strzegomí vyjde. Zrovna jsme od pořadatelů obdrželi informace, že v Polsku prodloužili nouzový stav, a tak se závodů budou moci zúčastnit pouze profesionální jezdci,“ uvádí Miloslav Příhoda, který je společně s Miroslavem Trundou jedním ze dvou hlavních českých adeptů pro účast na olympijských hrách v Tokiu. 
 

Psali jsme: Příhoda má už týden závodní pauzu. Po pádu z koně je se sádrou na noze

 
„Národní federace budou muset organizátorům závodů potvrdit, kteří jezdci jsou v reprezentaci, případně členy Sportovního centra mládeže či profesionální jezdci apod. Amatéři tam soutěžit nebudou moct. Poláci jsou jedni z mála, kteří i přes nepříznivou situaci chtějí závody pořádat, a tak doufáme, že se ta situace stabilizuje a akce se uskuteční. Musíme vyplnit spoustu formulářů, a to nejen ohledně koronaviru, ale i herpesviru u koní. Zrovna jsme se bavili s Mírou Trundou o tom, že těch byrokratických záležitostí je tolik, že to člověku pomalu ubírá radost jezdit na závody,“ smutně konstatuje Příhoda.
 
Současně se však stále snaží neztrácet optimismus a všem nařízením se maximálně přizpůsobuje. „Těch omezení je opravdu mnoho. Jako doprovod s námi smí jet opravdu jen minimum lidí s ohledem na počet koní, které si s sebou vezeme. Každý musí být uveden na seznamu, který potvrzuje národní federace, aby se nestalo, že tam pojede někdo tzv. na výlet,“ pokračuje český reprezentant. 
 
„Původně jsem chtěl absolvovat s Ferreolusem před olympiádou alespoň čtyři závody, ale již vím, že stihnu maximálně tři. Chtěl jsem startovat již koncem března v Luhmühlenu, ale zrušili je stejně jako jiné. Po Strzegomi bych chtěl jet začátkem května do německého Marbachu a pak v půlce června v Luhmühlenu, kde se koná současně mistrovství Německa. Uvidíme, zda mi pořadatelé akceptují přihlášku. Bude hodně těžké se tam dostat. Kdyby to náhodou nevyšlo, tak další variantou jsou závody ve švýcarském Avenches, které budou jistě velmi pěkně připravené, neboť se tam bude letos konat i mistrovství Evropy,“ poodkrývá své plány Miloslav Příhoda. 
 
S ohledem na jeho dřívější zranění se nabízí otázka, zda bude před olympijskými hrami v Tokiu omezovat starty s mladšími koňmi. „Tím, že se ježděním živím a mám mladé koně, tak se tomu nedá vyhnout. Určitě chci být opatrnější a bavili jsme se např. o tom, že raději letos nebudu riskovat a sedat na cizí koně, které tolik neznám. Ale na svých svěřencích jezdit a závodit samozřejmě budu. To by se člověk pomalu musel bát vylézt i na ty starší koně. Takže rizika se budu snažit minimalizovat, ale eliminovat úplně nejdou,“ říká Příhoda. 
 

Čtěte také: Miloslav Příhoda: Ve Všeticích jsou úžasné terény. Fyzička bude super

 
Kromě účasti na závodech se Miloslav těší, že brzy bude moci trénovat kros i ve svém domovském areálu ve Všeticích na nových terénních překážkách. „Vytipovali jsme několik vhodných míst a vybrali jsme několik typů skoků, které jsme objednali u Marcina Konarského, jenž staví např. trať ve Strzegomi. Než budou vyrobené, tak bychom rádi udělali ještě nějaké terénní úpravy, takže se to pomalu rýsuje, ale jde to více pozvolna, než jsme původně plánovali,“ dodává.
 
Ilustrační foto Kateřina Návojová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE