reklama 11D

Nad účastí Ukrajiny na OH v Riu visí otazník

Ukrajinský parkurový tým vybojoval v létě 2015 přímý postup na OH do Ria při speciální kvalifikační soutěži v Šamoríně. V živé paměti českých fanoušků zůstává druhé nepostupové místo našeho družstva. Nyní však visí nad účastí Ukrajiny otazník.
13.07.2016 16:44  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Člen ukrajinského týmu Ferenc Szentirmai závodil letos na CSI3*W Olomouc. Foto: Josef Malinovský

Irský deník Irish Examiner přinesl začátkem července zprávu, že irskému parkurovému týmu svitla nepatrná naděje na účast na olympijských hrách v Riu. Irsko být prvním náhradníkem v pořadníku družstev, a jak uvádí zmíněný deník, majitel koní, které mají k dispozici jezdci závodící v ukrajinském A-kádru, Oleksandr Onyshchenko čelí vyšetřování podvodů při obchodu s plynem a hrozí mu dokonce pobyt ve vězení.

Ve věci měl být vyšetřován již několikrát, nicméně jako člen ukrajinského parlamentu měl imunitu. Ta byla však zrušena. Onyshchenko měl ke své situaci uvést: „Pokud bych měl jít do vězení, nechtealespoň účastnit se olympiády. Jsem připravený odejít do cely třeba rovnou z kolbiště, ale nechtetrénovat a jezdit.“

Na webu World of Show Jumping se píše, že Onyshchenko se v poslední době zbavil celkem čtyřiačtyřiceti svých sportovních koní, které nyní vlastní Paul Schockemöhle, a to včetně valacha Calcourt Falklund, který byl jako jeden ze dvou kvalifikovaných koní Onyshchenka v roli jezdce uveden na nominativní přihlášce do Ria. Druhý nominovaný kůň Carlina zůstává v jeho majetku.

Zcela mimo možnost účastnit se na hrách jsou koně Air Chin Z, Dinero de Laubry, Gabbiano 11, Quickdiamond a Forlap, kteří přešli nejen do vlastnictví společnosti Paul Schockemöhle Pferdehaltung GmbH, ale změnila se i jejich „národnost“, tedy závodit budou pod vlajkou Německa.

Mezi prodanými koňmi jsou také Fine Fleur du Marais, Cooper 75, Prince da la Mare nebo Chaccland. Tito koně ovšem zůstávají pod správou Ukrajinské jezdecké federace, mají tedy takzvaně ukrajinskou národnost a spoluvlastní je někdo z jezdců, kterými jsou Rene Tebbel, Cassio Rivetti, Ferenc Szentirmai a Ulrich Kirchoff. Je tedy pravděpodobně, že i když se možnosti Ukrajinců výrazně zúžily, co do počtu koní pro výběr do Ria, a i kdyby Onyshchenko sám nestartoval, stále budou schopni družstvo sestavit.

Iry toto téma enormně zajímá z toho důvodu, že pro irský tým měla cesta do Ria hořkou dohru u sportovní arbitráže v Lausanne, o čemž jsme psali ZDE. A protože mají figurovat na první rezervní pozici, podle Irish Examiner by to byli oni, kdo by Ukrajince nahradil.

Definitivní přihlášky na olympiádu jsou 18. července. K tomuto datu už bude známo, které konkrétní dvojice do soutěže družstev a jednotlivců v Riu nastoupí.


Zdroj: Irish Examiner, World of Show Jumping
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE