reklama 11B

O sezonách ČJF 2015-2016 s Pavlem Kopeckým

Po kratší přestávce je tu další díl ankety, kterou jste mohli sledovat na přelomu roku. Oslovili jsme manažery komisí disciplín a předsedy oblastí ČJF s několika otázkami k uplynulé i čerstvě rozběhnuté sezoně. Tentokrát odpovídal Pavel Kopecký…
27.01.2016 15:10  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
 
Vytrvalosti se věnuje také dcera Pavla Kopeckého Luisa v roli jezdce. Foto: M.Litovová
 
Pavel Kopecký byl od 1. ledna 2016 jmenován novým manažerem komise vytrvalosti České jezdecké federace. Také jeho jsme oslovili s naší pravidelnou rubrikou. Co nám prozradil o plánech a práci nově jmenované komise...?
 
Byl jste VV ČJF vybrán do pozice manažer vytrvalostní komise. S jakým cílem do komise vstupujete? Čeho byste chtěl dosáhnout?
 
Vytrvalost je jednou z menších disciplín v rámci ČJF. Společným cílem všech členů komise je tuto disciplínu rozvíjet z hlediska počtu licentovaných jezdců a koní. Druhým cílem, neméně důležitým, je podporovat reprezentanty a snažit se dosáhnout co nejlepších výsledků na vrcholových akcích.
 
Jak bude postavený váš tým – komise? Co kdo bude mít na starost?
 
Kolegy do komise jsem vybíral tak, aby každý z nich měl zkušenosti s vytrvalostí v nějaké pozici, navíc aby měl odborné kvality I v osobním životě. Členové komise zastřešují sice konkrétní oblasti, ale musí být schopni reagovat obecně. V komisi jsou dva aktivní jezdci, majitelé/trenéři koní a veterinář. 
 
Co je cílem z pohledu reprezentace?
 
Vytrvalost si v posledních letech prošla obdobím výrazných úspěchů na evropských/světových akcích, stejně jako obdobím méně úspěšným. Cílem současné komise je stabilizovat výsledky na úrovni odpovídající výkonnosti v ČR a snažit se reprezentační kádr co nejvíce rozšířit. Je potřeba vzít v úvahu, že vytrvalost je v ČR stále amatérským sportem, profesionálně se jí věnuje pouze několik málo jedinců.
 
Důležití jsou také členové, kteří se disciplíně věnují na nižší, než repre úrovni. Budete také pracovat nějak s touto skupinou? 
 
Jak jsem již uvedl, navýšení počtu nových jezdců je prioritou nové komise. Vzhledem ke specifikům vytrvalosti (společné závody hobby jezdců a licentovaných jezdců) se budeme různými způsoby snažit motivovat hobby jezdce k získání licence. Upravený systém kategorizace pak, jak alespoň doufáme, znovu zatraktivní disciplínu I pro jezdce na úrovni Z a L.
 
Plánujete pro rok 2016 nějaký ucelený vzdělávací projekt? Soustředění, semináře apod.? Jakou roli hraje vzdělávání ve vaší disciplíně… s kým byste chtěl spolupracovat případně... 
 
Pro novou komisi je rok 2016 rokem přechodným. Chceme si vyzkoušet, zda naše myšlenky/projekty budou fungovat zamýšleným směrem.  Co se týká vzdělávání, tak plánujeme školení jak pro jezdce, tak pro funkcionáře. První školení se bude věnovat změně pravidel pro sezonu 2016, vzhledem k tomu, že v rámci FEI pravidel došlo k podstatným změnám, které se promítnou I na národní úrovni. Další školení budou otázkou zájmu jezdců. Rádi bychom vyhodnotili, případně navázali, na projekty, které připravila předchozí komise se zahraničními lektory. Ale to za podmínky, že vyhodnocení ukáží jasný přínos a na druhé straně bude dostatečně velký zájem ze strany jezdců. 
 
Co byste si osobně přál pro disciplínu i celý sport do roku 2016?
 
Již na začátku svého fungování se komise musí potýkat s poměrně náročnými úkoly jako je změna pořadatele MČR, zrušení původně naplánovaných mezinárodních závodů a přepracování velké části vytrvalostního kalendáře. Dále bylo nutné připravit aktualizaci vytrvalostních pravidel. Byl bych rád, kdyby se situace ve vytrvalosti v roce 2016 stabilizovala, a my jsme mohli připravit rozvojové projekty pro rok 2017 a dále. Jezdectví jako takovému přeji mnoho nových členů a úspěchů na mezinárodní úrovni.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE