reklama 11C

O sezonách ČJF 2015-2016 s Renatou Habáskovou

Manažerka drezurní komise České jezdecké federace ing. Renata Habásková nám odpověděla na pár otázek, které se nabízí s přelomem roku. Jaká byla sezona 2015 z jejího pohledu, a co chystá komise pro právě zahájený rok? Více čtěte v článku…
01.01.2016 09:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

ing. Renata Habásková se v roce 2015 ujala také role moderátorky galavečeravyhlášení drezurních jezdců a koní roku. Foto: archiv Jezdci.cz

 
Dalším z manažerů České jezdecké federace, který nám poskytl svůj čas a odpovědi do rubriky je ing. Renata Habásková, která stojí v čele české drezury.
 
 
Jste jedním z manažerů, kteří setrvali ve funkci po volební konferenci, a pokračujete tak v mnohaleté práci… Daří se dlouhodobě plnit vaše cíle?
 
Pokračujeme s drezurní komisí krůček po krůčku, ale myslím, že se nám docela daří uskutečňovat to, co jsme si vytyčili.
 
Došlo v roce 2015 k nějakým zásadním změnám ve vaší disciplíně?
 
K zásadním změnám asi nedošlo, spíše rozvíjíme již započaté projekty z roku 2014
 
Co byste zhodnotila v uplynulé sezoně pozitivně, co naopak vnímáte jako neúspěch…?
 
Pozitivní bylo určitě uspořádání šampionátů pro všechny věkové kategorie, školení rozhodčích i jezdců a trenérů celkem třemi zahraničními školiteli, ale hlavně bych vyzdvihla projekt pro děti a juniory "jezdíme drezuru na styl", který odhalil velké nedostatky ve vedení dětí při provádění drezurních cviků a základním drezurním výcviku. A to zároveň vnímám jako neúspěch, protože stále nemáme nijak podchycené cvičitele, kteří jsou právě pro základní výcvik dětí nejdůležitější. 
 
Vyzdvihla byste zásadní úspěchy z pohledu sportu, reprezentace atd. 
 
Úspěchem byla účast mladých jezdkyň a jedné juniorky na ME 2015 a také nesmím zapomenout na paradrezuru, kde se také dvě jezdkyně zúčastnili ME ve Francii. Velkým úspěchem je také splnění kvalifikace na Paralympiádu 2016 v Riu, kde jsou ale podmínky velice tvrdé a zatím není jasné, jestli Česká republika získá alespoň jedno místo.
 
Celkově lze říci, že celá naše reprezentace letos dosahovala dobrých výsledků na mezinárodních závodech a ukázala, že úroveň drezury v Čechách jednoznačně stoupá. Na Mistrovství světa mladých koní jsme také měli zástupce jak v pětiltých tak v šestiletých.
 
Plánujete pro rok 2016 nějaký ucelený vzdělávací projekt? Soustředění, semináře apod.? Jakou roli hraje vzdělávání ve vaší disciplíně…?
 
Myslím, že se v minulých letech všichni přesvědčili, že vzdělávání hraje pro nás tu nejdůležitější roli. A ve stejném duchu budeme pokračovat i v roce 2016. Chystáme opět sérii povinných Jarních školení pro všechny rozhodčí, další otevřená školení pro úroveň "Z-S" při šampionátu dětí a juniorů ve Zduchovicích, školení pro úroveň "ST -TT" při šampionátu seniorů v Královickém dvoře. Rovněž proběhne školení paradrezurních rozhodčích spojené se soustředěním.  
 
Budeme pokračovat v projektu "děti a junioři jezdí na styl". Dalším uceleným projektem jsou již několik let probíhající tréninkové lekce s Monique Peutz Vegter, kde vždy dva dny jsou přednostně určené juniorům a další dva dny seniorům. Rádi bychom také vytvořili nový projekt, který by uceleně řešil vzdělávání cvičitelů a trenérů.
 
 
Co byste si osobně přála pro disciplínu i celý sport do roku 2016, co je cílem v nadcházejícím roce?
 
Klid, pohodu, spolupráci, dobré mezilidské vztahy a hlavně co nejvíce rozumných jezdců a majitelů a tím i spokojených a zdravých koní, protože bez zdravých koní žádných výsledků nikdo nedosáhne.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE