reklama 11D

O sezonách ČJF 2015-2016 s Martinem Ohnheiserem

V dnešním díle naší rubriky nám na otázky odpověděl Martin Ohnheiser, bývalý manažer skokové komise, který sice od května 2015 tuto funkci nezastával, avšak téměř po celý zbytek roku stál v čele reprezentace. Jak viděl sezonu 2015 on?
22.12.2015 12:00  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Martin Ohnheiser (vlevo) s národním družstvem na CSIO Budapešť 2015. Foto: Kateřina Návojová

Oslovili jsme také manažery, kteří v roce 2015 skončili ve své funkci. Jedním z nich je Martin Ohnheiser, jenž působil do května 2015 jako manažer skokové komise, a téměř po celý zbytek roku byl zodpovědný za chod parkurové reprezentace.
 
V roce 2015 jste skončil ve funkci manažera disciplíny. Podařilo se vám za dobu vaší práce naplnit cíle, s kterými jste to role manažera vstupoval?
 
Musím konstatovat, že cíle se mi naplnit nepodařilo, neboť jak jsem již uváděl v otevřeném dopise pro členy ČJF, plány byly mnohem větší.
V květnu jsem byl bezdůvodně odvolán z funkce a do dnes neznám důvod. VV sice ve svém dopise z 30. listopadu 2015 uvádí, že skončilo volební období, ale toto neodpovídá skutečnosti, jelikož takto nebyli odvolání všichni manažeři odborných komisí.
 
Skoková komise ve složení, které fungovalo do května 2015, měla v plánu spoustu činností a to hlavně v oblasti rozvoje sportu ve spolupráci s oblastními výbory. Byl připraven plán na podporu mládeže v úzké spolupráci s oblastními výbory. Rozvinula se úzká spolupráce s jedním z nejpřednějších současných stavitelů v Německu s panem Holle, který nám poskytoval součinnost, a proběhlo první vzdělávací školení. Bohužel tato spolupráce také nebyla dále možná. Zde byla dohodnuta velice reálná cena, kdy po prvním školení byli naší stavitele velice pozitivně nakloněni této spolupráci.
 
Také v oblasti reprezentace jsme v systému plánovali podstatné změny, především pravidelná soustředění pro mladou začínající generaci ve spolupráci s našimi i zahraničními trenéry.
 
Skoková komise je však do dnešního dne nefunkční a nevykazuje absolutně žádnou činnost.
 
Došlo v roce 2015 k nějakým zásadním změnám ve vaší disciplíně?
 
Bohužel nedošlo. Jak jsem již uvedl, skokový sport byl v roce 2015 výkonným výborem úplně odstaven a nedocházelo k žádné činnosti. Tím, že byla vytvořena jakási „pseudo komise“ pod názvem „Reprezentační komise“, kterou jsem byl pověřen řídit, neměl jsem žádny vliv na rozvoj domácího sportu a se tak pouze věnoval reprezentaci ve spolupráci s ostatními členy této komise.
 
Co byste zhodnotil v uplynulé sezoně pozitivně, co naopak vnímáte jako neúspěch…?
 
Neúspěch je asi to, že se nedělo vůbec nic v rámci podpory a rozvoje sportu na národní úrovni, která je základem všeho.
Úspěch je samozřejmě seniorská reprezentace, která v roce 2015 navázala na svou úspěšnou cestu z roku 2014 a dosáhla tak historicky největšího úspěchu v dějinách skokového sportu a za posledních mnoho let vlastně tento úspěch převyšuje i dosavadní výsledky bývalého Československa.
 
Zde patří ale poděkování především těm, kteří se přímo či nepřímo na tomto úspěchu podíleli, a to hlavně naším jezdcům, majitelům koní i celému realizačnímu týmu.
 
Vyzdvihl byste zásadní úspěchy z pohledu sportu, reprezentace atd…?
 
Za největší úspěch považuji to, že se podařilo dát dohromady reprezentaci a tým, který i přes všechna úskalí držel nakonec pohromadě a dosáhl tak silného posunu směrem nahoru. Asi není potřeba opakovat největší úspěch jak jednotlivců, tak celého týmu. Domnívám se, že jediným neúspěchem bylo druhé místo v rámci Olympijské kvalifikace v Šamoríně.
 
Co byste si osobně přál pro disciplínu i celý sport do roku 2016?
 
Přál bych si kvalitní a organizované vedení disciplíny a novou skokovou komisi, rozvoj a systematické vedení dětí a mládeže prostřednictvím úzké spolupráce s oblastmi a sponzory, úspěšnou mladou reprezentaci a udržení seniorské reprezentace v první divizi pro rok 2017 a samozřejmě by bylo nejkrásnějším výsledkem, co se reprezentace a světového rozvoje týká, účast českého jezdce na Olympijských hrách v Riu v roce 2016.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE