reklama 11C

O sezonách ČJF 2015-2016 s Lenkou Sekaninovou

V naší pravidelné anketě, ve které jsme dali prostor předsedům oblastí ČJF a manažerům komisí disciplín, aby zhodnotili uplynulý rok, nám tentokrát odpovídala Mgr. Lenka Sekaninová – členka Rady ČJF za oblast jižní Moravy.
08.01.2016 08:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

Mgr. Lenka Sekaninová stojí za mnoha závody pořádanými v Brně na Panské líše. Foto: archiv Jezdci.cz

V roce 2015 proběhly volby na celorepublikové i oblastní úrovni ČJF. V roli předsedy Jihomoravské oblasti ČJF vystřídala Josefa Trojance Mgr. Lenka Sekaninová, kterou známe také jako aktivní organizátorku národních i mezinárodních závodů v Brně na Panské líše. Co nám prozradila k uplynulé i nadcházející sezoně…?
 
V roce 2015 proběhly volby na celorepublikové i oblastní úrovni. Vy jste byla zvolena předsedkyní právě při konferenci konané na jaře 2015. S čím jste do OV vstupovala, a daří se naplnit vaše cíle? Je něco co vás zaskočilo, nebo naopak příjemně překvapilo v nové roli?
 
Do voleb jsem šla s tím, že jedna věc je kritizovat, ale mnohem prospěšnější a užitečnější je nezůstal jen u této kritiky, ale pokusit se věci svým jednáním měnit k lepšímu. Musím říct, že zpočátku (vlastně stále) se vynořovaly různé problémy z minulosti, ale s tím jsme všichni, kteří jsme do voleb šli, museli počítat. 
 
Dle mého je nejdůležitější podpora mládeže, ale také řadových členů, kteří chtějí dělat jezdectví jako sport a třeba ne na úplně vrcholové úrovni. Těch TOP je málo a ČJF potřebuje širokou základnu členů pro získávání prestiže mezi ostatními sporty a tím získání více peněz do sportu.
 
Co mě zaskočilo? Víte, já se nechci vracet do minulosti a vymlouvat se na to či ono. Naopak jsem moc ráda, že se našlo hodně členů z naší oblasti, kteří se zapojili a chtějí jezdecký sport a jihomoravskou oblast podpořit všemi možnými způsoby.
 
Co byste v rámci práce OV vyzdvihla, že se podařilo za necelý rok, co jste ve funkci…?
 
V březnu jsme, jako nový OV, vstoupili do rozjetého vlaku. Nebylo jednoduché se rychle zorientovat.
 
Naší prioritou bylo podpořit oblastní přebory a to si myslím, že se díky sponzorům a vůli celého OV podařilo. 
 
Máme své vlastní nové krásné logo, jehož autorkou je grafička, naše členka (to je příklad podání pomocné ruky z řad našich členů. Přišlo nám více návrhů, takže díky všem, kteří se zapojili. Moc si toho cením).
 
Podařilo se nám, za podpory další naší členky, založit facebookové stránky JmO
Všechny discilíny mají své garanty a společnými silami jsme našli sponzory na jednotné oblečení na MČR. Nyní chystáme Galavečer Jihomoravské oblasti.
 
Co naopak je třeba ještě měnit, nebo na čem budete v příštím roce pracovat?
 
Prioritou je podpora sportu a získání co nejvíce peněz do naší oblasti. Plánů by bylo hodně, ale peněz zatím málo. To hodláme změnit.
 
Proto je mým cílem medializovat jezdectví v regionálních denících a rádiích. Naše oblast má rozhodně co nabídnout. V roce 2016 již 18. ročník Světového poháru v drezuře, kvalifikační kolo ČSP, ČDP, DBT a ZP atd.
 
Dalším našim cílem je podpora jezdců na oficiálních závodech a to formou seriálů závodů nebo žebříčků. Přesunout jezdce z hobby závodů do těch oficiálních.
 
V naší oblasti se v roce 2016 nebude bohužel konat žádné MČR. To bychom pro rok 2017 chtěli změnit.
 
Jedním ze základních kamenů ČJF, a v podstatě každého sportovního svazu, je vzdělávání – má oblast nějaké vlastní projekty, jak podpořit začínající talenty? Chystá se něco pro rok 2016?
 
Ano, vzdělávání je základní jednotkou každého sportovního svazu. Velkou slabinu vidím ve vzdělávání cvičitelů a trenérů. V kalendáři máme pro rok 2016 několik ZZVJ. Také v systému ZZVJ bych ráda uvítala změny v systému.
 
V roce 2015 jsme finančně podpořili naši mládež účastnící se MČR a hodláme v tom pokračovat také v roce 2016.
 
Pro rozhodčí uspořádáme v roce 2016 plnohodnotný refreshing. 
 
Naše členka Simona Fialová letos splnila všechny podmínky a zkoušky a stala se FEI mezinárodní drezurní rozhodčí. Společně s ní nyní připravujeme školení rozhodčích, ale také cvičitelů a trenérů.
 
Jaké sportovní úspěchy byste mohla připomenout za sezonu 2015, kteří zástupci vaší oblasti jí reprezentovali na MČR i například mezinárodních závodech?
 
Nejúspěšnějším jezdcem v uplynulé sezóně byl bezesporu skokan Ondřej Zvára, jehož cílem bylo a je splnit kvalifikace na OH 2016.
 
Další velice úspěšnou jezdkyní byla skokanka Veronika Jelínková, která obsadila 2. místo na MČR v parkurovém skákání v kategorii ženy.
 
V drezuře se úspěšně mezinárodních závodů účastnila Ema Jančářová. 
 
Velkou radost nám udělali na MČR pony jezdci, kde v parkurovém skákání obsadila Mariana Michlíčková krásné 3. místo a v drezuře vybojovala stejný cenný kov Julie Sekaninová.
 
Naše oblast se, jako každoročně, může pochlubit vynikajícími výsledky na světové úrovni ve voltiži a to díky Lukášovi Kloudovi, který se stal mistrem ČR v mužích a obsadil 10. místo na ME v Cáchách. Kromě Lukáše máme velice úspěšné další voltižní jezdkyně a to čtrnáctiletou Terezu Viktorínovou, která si z MČR přivezla dvě 1. a jedno 3. místo a také jedenáctiletou Barboru Oblukovou, která taktéž získala dvě 1. a jedno 3. místo. Naše juniorské družstvo si přivezlo 2. místo z MČR.
 
Na MČR ve spřežení vybojoval Ladislav Jirgala 1. místo a Jiří Nesvačil sen. 2. místo. Jiří se také účastnil ME v Cáchách.
 
Radost máme z průběžného 3. místa ve FEI žebříčku ve vytrvalosti Terezy Kopecké, která je tak nejúspěšnější českou jezdkyní. Její stájová kolegyně Kateřina Hemzalová získala na MČR zlato a Andrea Kopecká 2. místo na MČR juniorů a mladých jezdců.
 
Tak a teď pevně doufám, že jsem na žádného našeho úspěšného jezdce a medailistu z MČR nezapomněla, máme jich ale, že?! 
 
Co osobně byste si přála do roku 2016, a co bude nadále prioritou pro vaší práci?
 
Předně určitě všem přeji hlavně hodně zdraví, spousty sportovních a osobních úspěchů. Mojí pracovní prioritou pro nadcházející dny bude naplnění cílů a dokončení nelehkých úkolů společnými silami. 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE