reklama 11C

Kent Farrington v sedle Landona: Jezdec a kůň, kteří se pro sebe narodili

ikonka

Skvělý skokan, který je málokdy ve špatné náladě, vždy je plný energie. To je Landon, který tvoří už třetím rokem dvojici s Kentem Farringtonem. Chovatel ryzáka říká, že ti dva mají mezi sebou vztah, jako by se pro sebe narodili.
08.04.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Shannon Brinkman  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Americká parkurová reprezentace má velmi silnou dvojici, která se na mezinárodních závodech začala objevovat na podzim 2021. Jezdec Kent Farrington, jeden z nejstabilnějších členů týmu, už přes dva roky sedlá Landona, s nímž patří do širší nominace USA pro olympiádu v Paříži.
 
Ryzák plemene Zangersheide se narodil u belgického chovatele Dannyho Nijse. Pojmenován byl Crack de Nyze. Jde o první hříbě klisny Indigo vd Meulenberg po hřebci Quadrillo, kterou chovatel spojit s vestfálským plemeníkem Comilfem Plus Z.
 
Syn jeho chovatele Jens Nijs popisuje první momenty, kdy Landon přišel na svět: „Byl celkem malý, ale od prvního momentu, co se postavil na nohy, byla vidět ta energie a pružnost.“ Jens byl také prvním jezdcem, který ho později začal připravovat pod sedlem. 
 
„Když jsem ho začal jezdit, nepřišel mi tak malý. Má prostorný cval a až drezurní pohyb, mohl by být koněm pro drezuru. Zhruba v jeho pěti, šesti letech se začal měnit fyzicky i psychicky. Narostl do standardní velikosti a my jsme ho začali vzdělávat a připravovat na vysoký sport po mentální stránce. Řekli jsme si, že mu dáme potřebný čas bez ohledu na náklady.“
 
Valachovu povahu popisuje Jens s úsměvem: „Nikdy nebyl špatně naladěný, nikdy neměl žádné zlé úmysly. Vždy měl uši zapíchnuté dopředu a oči mu zářily. Byl chytrý, pozorný a sladký. Na druhou stranu byl výbušný. Do jeho šesti let jsem třeba nemohl nic vyndat z kapsy, když jsem seděl v sedle. Pokud jsem na to zapomněl, hned mi to připomenul. V sekundě jsem seděl na zemi. Kdybych ho měl popsat jedním slovem, bylo by to elektrizující.“
 
 

První mezinárodní soutěže

Na přípravě Landona do sportu se podílel belgický jezdec všestrannosti Joris Vanspringel. Několikanásobný účastník olympijských her s ním začal trénovat jako s pětiletým. V té době byl ryzák ještě hřebec a dost se to projevovalo. „Byl celkem složitý, dost prudký. Ale měl skvělý pohyb, byl by dobrý i do military,“ popisuje Belgičan s tím, že nakonec byl kvůli problematickým hřebčím projevům vykastrován. „Od začátku to je ale výborný kůň. Má hodně krve a je rychlý. Velmi rychle stoupal úrovněmi parkurů vzhůru.“
 
Od Vanspringela doslova převzal otěže Niels Fockaert, který s ním mezi lety 2019 a 2020 absolvoval řadu mezinárodních závodů CSIYH pro mladé koně a také mistrovství světa v Lanakenu, tehdy v kategorii šestiletých. Také on říká, že od prvního momentu věděl, že v Landonovi něco je.
 
Koncem sezony 2020 dostal chovatel a majitel v jedné osobě Danny Nijs nabídku, kterou učinil obchodník Peter Eckman. Danny o něm říká, že má neskutečný nos a oko na dobré koně. O Landona projevil zájem pro „jednoho amerického klienta“. Tím klientem nebyl nikdo jiný, než Kent Farrington – medailista z olympijských her v Riu.
 
 

Úspěchy s Kentem

Začátkem roku 2021 se tak začala rodit spolupráce, z které vzešla výborná dvojice pro nejvyšší sport. Bývalý Landonův jezdec Joris Vanspringel k tomu uvedl: „Můžete koupit nejlepšího koně na světě, můžete se snažit hledat nejvyšší hodnotu, ale nemůžete koupit dvojici. Kent a Landon vytvořili perfektní dvojici. Zásadním detailem v kariéře každého koně je, komu se dostane do rukou.“
 
Zajímavé je, že Kent koně neměl šanci v Evropě vyzkoušet a kupoval ho prostřednictvím Eckmana tak trochu naslepo. Bylo to v době nejpřísnějších covidových opatření. Jako by ale k němu Landon patřil. „On se pro Kenta narodil, nebo se Kent narodil pro něj. To je něco mezi nebem a zemí a oni jsou spolu tak dobří,“ nechal se slyšet syn ryzákova chovatele Jens.
 
Na podzim 2021 začal Američan s valachem závodit na tří a posléze čtyřhvězdové úrovni. Od té doby zapsal mnoho nul a umístění na parkurech do 150 centimetrů a vyšších, a to na takových závodištích jako je Wellington nebo Spruce Meadows. 
 
Do druhého jmenovaného areálu se na svého bývalého svěřence přijel podívat i Vanspringel. „Musím říct, že mě to chytlo u srdce, když jsem viděl Landona při Grand Prix přicházet na kolbiště kolem té hodinové věže. Bylo úžasné vidět ho skákat takovou soutěž, měl jsem štěstí, že jsem byl pozván do stájí a potkal jsem se s Kentem, který mě vzal i na prohlídku parkuru. Nemohl jsem si pomoct, celou dobu jsem si pro sebe opakoval, jak je to úžasný kůň,“ říká belgický olympijský jezdec všestrannosti a dodává: „Je to pro mě ohromná čest, být součástí toho příběhu.“
 
Kent Farrington má vedle vydařených startů v Grand Prix i Poháru národů také jeden cenný kov z významného šampionátu. Na přelomu října a listopadu 2023 byl součástí amerického družstva na Panamerických hrách v Čile. Tým si odvážel zlato a Kent byl na druhé příčce nejvýše postaveným jezdcem své země. S Landonem jsou tak adepty na účast na olympiádě v Paříži. 
 
„Je to výjimečný skokan, skvělý kůň. Nicméně není úplně snadný. Může být někdy napjatý a dost citlivý, snadno znervózní. Už jsem dělal s mnoha takovými koňmi, ale on má obrovský talent, takže se vyplatí s ním pracovat,“ říká Američan a přiznává, že jen nerad by předvídal budoucnost.
 
 
Zdroj: World of Showjumping, FEI



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE