reklama 11A

Zastaví z plné rychlosti, stačí říct, chválí Chardon zkušeného „Kapitána“

ikonka

Jeden z nejlepších jezdců čtyřspřeží na světě a čerstvý vítěz Světového poháru Bram Chardon sází v halových soutěžích na zkušeného koně jménem Dreef Kapitany. Jeho povahu si nemůže vynachválit. Bělouš byl u všech jeho úspěchů v halách.
07.03.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Lukasz Kowalski  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Nizozemský reprezentant Bram Chardon patří k nejlepším vozatajům na světě. Ostatně dokázal to začátkem února, kdy podruhé v kariéře vyhrál finále Světového poháru. Vedle toho má několik medailí z mistrovství Evropy a světa.
 
Zatímco šampionáty se konají venku, Světový pohár se jezdí v hale. Špičkoví jezdci mají většinou pro halové soutěže, které mají svá specifika, jiné koně než pro ty venkovní. Koněm, který Brama Chardona provází už řadu let a nechyběl u žádného jeho úspěchu v hale, je bělouš Dreef Kapitany. Je to tak trochu „Kapitán“ Chardonova čtyřspřeží. 
 
Letos patnáctiletý valach je maďarského chovu a jeho otcem je Siglavy Capriola Favorit. Narodil se v Maďarsku a tam prošel také základním výcvikem. Nizozemec ho zapřahá už sedmým rokem, a to zásadně při halových mítincích.
 
 

Specialista na Světový pohár

První závody spolu absolvovali v prosinci 2017 v kvalifikaci World Cupu v Budapešti. Tehdy dojel Chardon čtvrtý, ale hned o týden později byl třetí v Ženevě a koncem roku pak vyhrál kvalifikaci v Mechelenu. První finále jeli v únoru 2018 v Bordeaux a bylo z toho čtvrté místo.
 
Výkony jezdce i jeho koní se ale skokově zlepšily a hned v další sezoně finálové klání vyhrál. Narušil tak suverénní vládu Australana Boyda Exella a stal se jeho největším soupeřem. Podruhé ho ve finále Světového poháru porazil letos v Bordeaux. Dreef Kapitany byl znovu u toho.
 
„On má opravdu příjemnou povahu, takže je radost s ním pracovat. Není superrychlý, ale perfektně reaguje na hlasové povely. Krok je vždy krok, zastavení je vždy zastavení. On je typický kůň do čtyřspřeží, nemá rád být vpředu a nemá rád být sám. Nechce být sám, nerad chodí sám třeba do mycího boxu na závodech. Je velmi společenský, takže se ho vždy snažím držet ve společnosti jiných koní“ říká o běloušovi Bram.
 
Ve čtyřspřeží ho zapřahá jako náručního koně, na pozici vzadu vpravo. Není rychlým vůdcem, ale je výborný na technické pasáže. „Je specialista na průjezdy překážkami. V těsném prostoru, kdy to je technické, je extrémně dobrý. Dobře si uvědomuje, kde jsou jednotlivé prvky překážky, vždy mi pomůže v ostrých obratech,“ popisuje jezdec. „Pokud se má něčemu vyhnout nebo uskočit, stačí ho oslovit jménem. On uhne a vyhne se, kde je třeba.“
 
 

Z cvalu do zastavení

Nizozemec si nemůže vynachválit povahu valacha. „Můžete jet plnou rychlostí a stačí mu říct „ho“, a on se zastaví, jako by se nic nedělo. Je to perfektní kůň na dekorování, nevadí mu hlasitá hudba ani hluk. Rozlišuje, kdy je soutěž. A když se nezávodí, úplně se zklidní a šetří síly. Do jízdy dává sto procent, jakmile překoná cílovou čáru, přejde do klidu a šetří energii. Není v napětí po celou dobu v aréně, což z něj dělá vynikajícího sportovního koně. Doufám, že s ním budu moct pár let ještě spolupracovat.“
 
 
 
Zdroj: FEI, Hoefnet



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }