reklama 11B

Já a Mumbai? Začátek byl těžký, na práci jsme měli opačný názor, říká Kukuk

ikonka

Sehraná dvojice, která dokáže vyhrávat skokové soutěže na nejvyšší úrovni. To je Christian Kukuk a hřebec Mumbai. Němec ale přiznává, že začátky spolupráce byly těžké. Dokonce si prý neuměl představit, jak spolu překonají parkur.
28.03.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Christophe Taniére  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Německého jezdce Christiana Kukuka je v posledních sezonách vidět v nejvyšším sportu čím dál víc. Je členem národní reprezentace, působí ve stájích Ludgera Beerbauma a k dispozici má několik výborných koní. Jedním z nich je letos dvanáctiletý bělouš Mumbai. A přestože dnes tvoří úspěšnou dvojici, Němec přiznává, že začátky nebyly snadné.
 
Mumbai je hřebec plemene belgický teplokrevník. Jeho chovatelem je Kurt de Clercq, který v jeho původu propojil dvě velké hvězdy. Otcem hřebce je Diamant de Semilly, matkou je Ischgl de Muze po Nabab de Reve.
 
Jako mladého ho připravoval belgický jezdec Nick Vrins, a to od čtyř do šesti let. „Když jsem ho viděl poprvé, zaujal mě hlavně vzhledem, nejvíc barvou. Mumbai byl v té době vybrán do aukce Woodlands International Sales Auction, ale v těch čtyřech letech ho nikdo nekoupil. Skákal už v té době skvěle a byl dost drahý,“ říká Vrins, který pro společnost Woodlands pracuje. Dodává, že je bělouš v týmu natolik zaujal, že ho sami koupili. 
 
 

Začátky s Kukukem

Vrins závodil s Mumbaiem do roku 2018, kdy si ho jako šestiletého všiml Philipp Weishaupt, který pracuje a jezdí v Beerbaumových stájích. Bělouš ho zaujal, a tak přesvědčil Ludgera Beerbauma, aby ho zkusili. A skutečně kůň putoval do Německa.
 
Pracovat měl s Christianem Kukukem, dalším z členů této velké stáje. „Měli jsme fakt těžký start. Ale hodně dobrých partnerství začíná právě tak. Nick Vrins udělal s Mumbaiem hodně práce, ale já jsem malinko extrém, když přijde na drezuru a práci ze země. A na to měl zpočátku Mumbai úplně jiný názor,“ vzpomíná Kukuk.
 
„Pamatuji si, že když jsem ho zkusil poprvé, neuměl jsem si představit, jak budeme jezdit a jak vůbec dojedeme parkur. Komunikace mezi námi veškerá žádná. Postupně jsme se to ale naučili. Musel jsem udělat kompromis a nechat mu jeho přístup, najít rovnováhu mezi mojí a jeho cestou. Teď mu naprosto důvěřuju a on důvěřuje mně,“ říká.
 
 

Evropská medaile

Spolupráce jim skutečně začala fungovat na výbornou. Za pět společných sezon posbírali mnoho úspěchů. První vítězství v Grand Prix přišlo v roce 2020 při CSI2* v Riesenbecku. Na konci téhož roku to už byl triumf ve Světovém poháru při CSI5* v Rijádu.
 
Následovalo první místo německého týmu při pětihvězdovém CSIO v Sopotech, v soutěži, která se počítala do bodování nejsilnější evropské divize. Kukuk s Mumbaiem zapsal ve dvou kolech dvě nuly.
 
Při podzimním mistrovství Evropy vybojoval cenný kov. Německé družstvo totiž odjíždělo se stříbrnými medailemi. V individuálním hodnocení byla tato dvojice nejvýš ze všech německých reprezentantů, a to na čtvrtém místě. 
 
Následovala vítězství v Grand Prix v Římě při Global Champions 2022, první místo ve stopětapadesátce na CSI5* Dauhá loni na jaře a zejména dlouhá řada dobrých výkonů v barvách týmu Riesenbeck International v seriálu Global Champions League. Právě Mumbaie ještě spolu s vestfálským běloušem Checkerem sedlal Kukuk v těchto náročných soutěžích nejčastěji, a i díky jeho výsledkům vyhrálo družstvo celý ročník.
 
Mumbai působí také v chovu. S původem, který má, a se skokovými vlohami se to přímo nabízí. „Jsem jeho obrovský fanoušek, je to výjimečný skokan s výbornou budoucností,“ nechal se slyšet už po první sezoně v německých barvách majitel stájí Ludger Beerbaum. 
 
Zdroj: World of Showjumping, Horsetelex, FEI



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE