reklama 11A

Scholtens o hřebci Desperadovi: Je sladký, skvělou povahu předává potomkům

ikonka

Vraník Desperado kombinuje vrcholový sport a chov. Závodí s ním Emmelie Scholtens, která ho připravuje od jeho tří let. O jejich společné cestě říká, že je skoro jako dívčí román. Závody mu pečlivě vybírá, když se objeví v obdélníku, je to svátek.
18.03.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Dirk Caremans  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Jméno Desperado se v posledních pěti sezonách objevuje na předních pozicích ve výsledkových listinách z vrcholných drezurních akcí. Vraník je příslušníkem plemene holandský teplokrevník, jeho otcem je Vivaldi a dědem ze strany matky Sarity je Havidoff. Takové rodiče vybrali jeho chovatelé, rodina Andewegových. 
 
Letos šestnáctiletého hřebce sedlá Emmelie Scholtens, na světovém žebříčku aktuálně nejvýše postavená reprezentantka Nizozemska, která ho připravuje už od jeho tří let. Hned v roce 2012 s ním vyhrála v Nizozemsku ceněný Pavo Cup, soutěž pro mladé koně holandského chovu. 
 
Dostala tehdy vysoké hodnocení 89,5, přičemž hřebec obdržel za cval známku v hodnotě 9,5 a za poddajnost to bylo 9. O rok později jako pětiletý byl v Pavo Cupu druhý za Dancerem, který je rovněž synem Vivaldiho. 
 
V témže roce startovala dvojice Scholtens - Desperado na mistrovství světa mladých koní ve Verdenu. Nejprve obsadila druhou příčku v úvodní úloze a následně dojela sedmá ve finále. O rok později to bylo třetí místo v zahajovacím testu a osmá příčka ve finále. Všechny tyto výsledky je možné vzhledem k nesmírně silné konkurenci, která se na šampionátu sjíždí, považovat za velký úspěch. Umístění při tomto mítinku velmi často předznamenávají budoucnost koně v nejvyšším sportu.
 
 

Miloučký plemeník

V mezinárodním sportu následovala čtyřletá pauza. Desperado je plemeník licentovaný pro pět evropských plemenných knih, a jako takový vyžaduje rozvážnější přístup k práci. Závodit na CDI začal v roce 2018, kdy se začal objevovat už v úrovni Grand Prix.
 
Koncem tohoto roku se s Emmelií Scholtens poprvé předvedl v kvalifikaci západoevropského Světového poháru, a to ve Stuttgartu. Poté odstartoval vytíženou sezonu 2019, během které vyhrál Grand Prix Freestyle při CDIO5* v Compiegne, byl součástí vítězného družstva při CDIO3* v Geesterenu, získal týmové stříbro na mistrovství Evropy v Rotterdamu a v závěru vyhrál kvalifikaci Světového poháru západoevropské ligy v Mechelenu.
 
Při pohledu do kariéry Depserada se objevují velké prodlevy mezi starty na mezinárodních závodech. Rok 2019 byl nejnáročnější. Pak už ho jezdkyně šetřila, když v dalších sezonách startovala vždy jen na jednom až dvou mítincích. I tak ale dvojice zaznamenala třeba triumf ve volné Grand Prix na CHIO v Cáchách a pozice v top 5 ve World Cupu v Aarhusu a Mechelenu. Prozatím poslední vystoupení viděli diváci začátkem letošního března, kde dojela druhá v Grand Prix kür při tříhvězdové rundě v s´Hertogenbosch.  
 
Důvod nízké frekvence startů zazněl už výše, Desperado působí v chovu. „Spojení sportu na nejvyšší úrovni a chovu je velmi složité. Taková kombinace není pro všechny hřebce snadná, ale Desperado se s tím vyrovnává dobře,“ říká jeho jezdkyně.
 
Vraník je vyhledávaným otcem, a to díky jeho původu a zejména díky jeho povaze. „Je to ten nejmilejší kůň, kterého máme ve stáji. Má opravdu úžasný charakter, je sladký. Přestože je využíván jako plemeník, nemá vůbec žádné hřebčí projevy. Je vždy připraven trénovat a drezurní práci dělá opravdu rád,“ chválí vraníka Emmelie a dodává: „Jeho potomci jsou známí také skvělou povahou, talentem a dobrou jezditelností. Několik jich máme také ve stáji a jsou velice podobní svému otci.“
 
Databáze Horsetelex eviduje skoro sedm desítek jeho potomků ve sportu, někteří mají výkonnost Grand Prix. Do chovu je zařazeno už více než dvacet jeho synů. Na otázku, co je na vraníkovi výjimečné, odpověděla Emmelie v rozhovoru pro Mezinárodní jezdeckou federaci takto: „Pro mě je výjimečná celá ta cesta, kterou jsme spolu ušli od jeho třech let až po stříbro na evropském šampionátu. Náš příběh je tak trochu jako dívčí román, jsem na něj opravdu moc pyšná.“
 
Zdroj: Horsetelex, FEI



Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }