reklama 11C

Jedlík, který porážel svět. Pro pomazlení by Cortes C udělal cokoliv

ikonka

Je to právě pět let, co se se skokovým sportem rozloučil Cortes C. Hvězda Světových jezdeckých her 2014, opora americké reprezentace a také mazel a jedlík, jemuž ironicky říkají Tiny. Na parkuru si ho nikdo nemohl splést, měl typický styl.
28.03.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Na začátku dubna roku 2017 oznámila americká parkurová jezdkyně Elisabeth „Beezie“ Madden, že končí sportovní kariéra Cortese C. Hnědák se zranil během olympijské soutěže v Riu a po více než půl roce léčení a maximální péče bylo zřejmé, že svět vrcholového sportu pro něj zůstane uzavřený.
 
Cortes C je belgický teplokrevník po otci Randel Z, z matky po Darco. Je narozený v roce 2002 a v mezinárodních soutěžích s ním začínal belgický reprezentant Gregory Wathelet. Poměrně rychle ho vytáhl do úrovně čtyř a pěti hvězd.
 
V prosinci roku 2010 vyhrál s tehdy osmiletým Cortesem soutěž Masters, kdy se po základním kole dvojice několikrát rozeskakují a chybující postupně vypadávají. Překážky se navíc v každém rozeskakování zvyšují. Tuto soutěž Masters ovládl Wathelet s Cortesem při CSI5* v Mechelenu, kde stál proti top jezdcům a jako jediný nezaváhal ani v jedné jízdě.
 
 

Prodej do USA

Mechelen byl poslední akcí Cortese pod belgickým jezdcem. Hned začátkem roku 2011 putoval do stáje Američanky Beezie Madden, jež v USA platí za parkurovou superstar. Pochází z jezdecké rodiny, v Cazenovia ve státě New York provozuje stáje spolu s manželem Johnem, který byl řadu let prezidentem skokové komise Mezinárodní jezdecké federace FEI. 
 
Cortes se ve stájích Maddenových stal okamžitě miláčkem všech. Je totiž nesmírně mazlivý a miluje pozornost. Clark Shipley, který dlouhodobě pracuje jako ošetřovatel a pravá ruka Beezie, ho popisuje takto: „Pořád po vás jde a různě se na vás mačká. Miluje pozornost, můžete si s ním dělat skoro cokoliv, co chcete. Když jen projde kolem, málem vás porazí, protože se chce mazlit. Takový byl vždy, už od začátku měl tuto povahu.“
 

Čtěte také: Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev

 
Valach dostal lehce ironickou přezdívku Tiny neboli Drobek. Je to narážka nejen na jeho mohutnou tělesnou konstituci, ale také na to, že je enormně žravý. „Když s ním jdete do mycího boxu, vždy vás odtáhne cestou tam i zpátky k sudu s mrkví. Když vyjde z parkuru, okamžitě po vás kouká, jakoby říkal: Tady si někdo musí dát pamlsek,“ směje se ošetřovatel.
 
 

Sportovní úspěchy

Na kolbišti platili Drobek s Beezie v sedle za obávané soupeře nejlepších dvojic světa. Největší úspěch zaznamenal hnědák během Světových jezdeckých her v Normandii v roce 2014. Beezie se s ním dostala do finále pro nejlepší čtyři dvojice, v němž si jezdci střídali své svěřence. Každý kůň tak musel překonat těžký kurz čtyřikrát. 
 
Ačkoliv jezdecky se dařilo nejvíc Nizozemci Jeroenu Dubbeldamovi, jenž slavil titul mistra světa, jediným koněm, který ve finále ani jednou nechyboval, byl Cortes. I on tak získal titul nejúspěšnějšího koně her.
 
V té samé sezoně vyhrál s Beezie také v Hicksteadu prestižní pohár Longines King George V Gold Cup. Na kontě mají také prvenství v mnoha Velkých cenách, v Pohárech národů i v soutěžích Světového poháru. Vítězství zaznamenali třeba v Lexingtonu, Barceloně, Chantilly, Wellingtonu, Spruce Meadow nebo Valkenswaardu.
 
Cortes C, který je pro diváky nezaměnitelný díky stylu a typickému křížení předních nohou nad skokem, je jedním z nejúspěšnějších koní v historii zámořského parkurového sportu. Byl uveden do USA Horse Stars Hall Of Fame, což je koňská obdoba sportovní síně slávy. 
 
 

Zranění a konec kariéry

V roce 2016 byl Cortes C s Beezie nominován do týmu pro olympijské hry v Riu de Janeiru. Bohužel hned v prvním kole se zranil a Američanka ze soutěže odstoupila. Stříbro, které v Brazílii celek USA i pro ní vyskákal, bylo slabou náplastí. Bylo jasné, že rekonvalescence bude dlouhá a návrat na kolbiště nejistý. 
 
Nakonec oznámila Beezie na začátku sezony 2017, že valach už závodit nebude. „Musíme vyjádřit poděkování celému veterinárnímu týmu, který nám pomáhal. Drobek se vrací z jeho zimního stanoviště v Authentic Stable k nám do Cazenovia a u nás si užije stáří,“ uvedl John Madden v oficiálním prohlášení k odchodu hnědáka.
 
„Jsme vděční, že Drobka můžeme mít ve stáji, že je součástí naší rodiny. Vítězství v soutěži Longines King George V Gold Cup a také Světové jezdecké hry v Caen zůstanou mými nej vzpomínkami. Jsme šťastní, že může dožít u nás,“ prohlásila Beezie.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, The Chronicle of the Horse, Team JMS 
 
Foto: Jon Stroud / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

Související informace

Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev
Rozloučil se Verdi. Kůň, který plnil klukovské sny a nikdy nezklamal
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy
Kůň budoucnosti. Zabijácká královna umí zašlápnout konkurenci do země
Dubbeldam opouštěl arénu v Riu v slzách. Myslel, že Zenith bude prodán
Steffen Peters: Když přestanu škrábat, Mopsie ví, že máme jít kupředu
Okamžik, který trval věčně. Ryzák Huaso drží rekord ve skoku vysokém
Když se loučil hřebec Taloubet, hala v Lipsku se otřásala v základech
Uhynul Tinka´s Boy. Vděčím mu opravdu za hodně, vzpomíná Markus Fuchs
Iva Eisermannová: Arot přišel z pětiboje. V boxu lítal nebo hodinařil
Nová hvězda Beauville. Na aukci jeden z nejlevnějších, ve stáji dvojka
Pedro Veniss vzpomíná na Rio. Jako by Quabri říkal, že je vše v pohodě
Končí olympijská klisna Fine Lady. Superstar, která nesnášela aplaus
Carl Hester: Když jsem viděl mladého Totilase, spadla mi čelist na zem
Clinta končí kariéru. Než s ní začal vyhrávat Ward, šla z ruky do ruky
Thieme: Nabízeli mi za Chakariu bláznivé částky, ale nemohu ji prodat
Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson
Bojovník i mazel. Hermes Ryan je jako pejsek, jehož miluje celá rodina
Whitakerův životní kůň. Šampion Mon Santa se s malými parkury nepáral
Na první závody s Cornetem vážně nikdy nezapomenu, říká Marco Kutscher
Bylo to jako sedět na odpalovací rampě, říká Isabell Werth o Gigolovi
Teenagerka a drzé hříbě. Jak Graves a Verdades došli až na olympiádu
NEPŘEHLÉDNĚTE